Pratimo 78. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo: Kremlj kaže da je ulazak Finske u NATO 'definitivno prijetnja Rusiji', Medvedev spominje nuklearni rat

FOTO: Profimedia, Zuma Press — News

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • CNN objavio snimku ruskih vojnika koji ubijaju dva civila
  • I Rusija i Ukrajina koristile kasetne bombe
  • Proruski hakeri napali talijanski Senat i još par institucija
  • U Moskvi poljsko veleposlanstvo poprskano crvenom bojom
  • Ukrajinski borac u Azovstalu pozvao Muska da ih spasi
  • Finska objavila: ‘Želimo članstvo u NATO-u’

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Kremlj: ‘Ulazak Finske u NATO definitivno je prijetnja Rusiji’

11:48 Rusija je reagirala na odluku finskih vlasti da se pridruže NATO Savezu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je kako je ulazak Finske u NATO “definitivno prijetnja Rusiji”, prenosi Reuters.

Kazao je kako se Finska pridružila “neprijateljskim potezima” koje je protiv Rusije poduzeo EU te da žale zbog toga, ali da to zahtijeva “proporcionalan odgovor”. Peskov je rekao kako svi žele izbjeći direktan sukob između Rusije i NATO te da širenje Saveza “neće svijet ili Europu učiniti sigurnijom”.

Komentirao je i navodne napade na ruske regije uz granicu s Ukrajinom kazavši kako su potrebne dodatne mjere da se osiguraju ta područja.

Ukrajinski dužnosnici: ‘Rusi granatiraju sve više pograničnih naselja u regiji Sumi’

11:19 Ukrajinski dužnosnici tvrde da ruske snage napadaju sve više sela uz granicu s Rusijom. Vlasti regije Sumi su izvijestile kako je jedna osoba ubijena u granatiranju sela Novi Vikrij. Navode i kako ruske snage sve više granatiraju pogranična naselja iz Rusije.

Ranije su ukrajinske oružane snage ustvrdile kako su Rusi izveli zračni napad na jedan okrug u oblasti Sumi.

UN-ova šefica za ljudska prava: ‘Razina nezakonitih ubojstva u Ukrajini je šokantna’

11:00 Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet je kazala kako je u regiji oko Kijeva u proteklim tjednima otkriveno tisuću tijela. Istaknula je da bi istraga mogla pokazati da su mnoga ubojstva civila ratni zločini.

“Razina nezakonitih ubojstava, uključujući i sumnje na egzekucije u regijama sjeverno od Kijeva, je šokantna”, kazala je Bachelet na sjednici Vijeća za ljudska prava.

Eksplozija u skladištu baruta na istoku Rusije

10:44 Ruske agencije javljaju da je na krajnjem istoku zemlje, u regiji Kabarovsk, došlo do eksplozije vojnog skladišta baruta. Jedna osoba je poginula, piše agencija RIA Novosti, a TASS navodi kako ima više ozlijeđenih.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Specijalne vatrogasne jedinice sudjeluju u gašenju požara, a tim istražitelja pokušava utvrditi uzrok eksplozije, prenosi RIA. Navodno je do eksplozije došlo zbog “kršenja pravila sigurnosti u radu s eksplozivnim materijalima”, rekao je izvor ruskoj agenciji.

Medvedev prvo rekao da Rusija ne prijeti nuklearnim oružjem, pa poručio da je nuklearni rat moguć

10:24 Bliski saveznik Vladimira Putina i bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u najnovijem je istupu na aplikaciji Telegram ustvrdio kako Rusija nikome ne prijeti nuklearnim oružjem da bi u sljedećem paragrafu napisao kako je moguće da izbije otvoreni sukob između Rusije i NATO-a koji može prerasti u “potpuni nuklearni rat”. “To bi bio katastrofalan scenarij za sve”, kazao je Medvedev.

Za sve krivi Zapad i NATO jer šalju oružje Ukrajini i ponovno ih optužuje za vođenje “posredničkog rata” protiv Rusije. Zapadu je poručio da “ne lažu sebi i drugima” i da se “ne uguše na vlastitoj slini u paroksizmima rusofobije”.

Švedski medij: ‘Švedska će u ponedjeljak zatražiti članstvo u NATO-u’

10:12 Švedska će također zatražiti članstvo u NATO Savezu u ponedjeljak, doznaje švedski medij Expressen. Navode kako će vlada u Stockholmu održati još jedan sastanak u ponedjeljak te da će nakon toga predati zahtjev za pridruživanje NATO-u, piše švedski list.

Ukrajina: ‘U ruskim zračnim napadima oko Černihiva ubijeno troje ljudi’

10:05 Ruske snage su pogodile dva skladišta oružja u Černihivu, javljaju ruske agencije. Rusko ministarstvo obrane tvrdi i da su uništili sustav protuzračne obrane oko Harkiva i radarsku postaju kod Odese, prenosi Reuters.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinske hitne službe su izvijestile da su u ruskim zračnim napadima preko noći pogođene upravne i stambene zgrade u sjevernom gradu Novgorod-Siverskij u černihiskoj oblasti te da su ubijene 3 osobe, a ozlijeđeno njih 12. Guverner te regije Vjačeslav Čaus navodi kako su ruske snage uništile škole. Za sada nema nezavisne potvrde tih napada.

Ukrajinski šef diplomacije hvali Njemačku

9:59 Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba pohvalio je službeni Berlin zbog pristupa ratu u Rusiji ustvrdivši kako je Njemačka sada preuzela vodeću ulogu. Njemačka vlada bila je na udaru kritika unutar zemlje te iz Kijeva zbog oklijevanja oko slanja teškog naoružanja, ali Kuleba je njemački ARD kazao kako je došlo do pozitivnih promjena. Berlin je Ukrajini poslao teško naoružanje te podržavaju europski embargo na rusku naftu.

Kuleba je ARD-u kazao i da Ukrajina želi da im EU “sačuva mjesto” iako bi dobivanje punog članstva moglo potrajati. “Ne radi se o brzom članstvu Ukrajine u EU-u, ali ono što nam je važno je da to mjesto bude rezervirano za nas… Često čujemo da Ukrajina spada u Europu, da je dio europske obitelji, i sada nam treba sačuvati to mjesto”, kazao je Kuleba.

Estonija i Danska podržala odluku Finske

9:45 Podršku odluci Finske da zatraži ulazak u NATO izrazila je premijerka Estonije Kaja Kallas. “Naši sjeverni susjedi ispisuju povijest… Možete računati na našu punu podršku i s naše ćemo strane brzo poduzimati potrebne korake”, poručila je Kallas. Kako javlja BBC dužnosnici u njezinom ministarstvu obrane pozvali su NATO da hitno pošalje pojačanja te su kazali da su potrebni dodatni sustavi protuzračne obrane.

Danska premijerka Mette Frederiksen također je izrazila podršku Finskoj poručivši kako će joj izraziti dobrodošlicu u NATO i da će raditi na tome da proces učlanjenja prođe brzo. Frederiksen je poručila da će ova odluka ojačati NATO i zajedničku sigurnost.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Finski predsjednik i premijerka: ‘Trebamo zatražiti ulazak u NATO’

9:15 Finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin u zajedničkoj su izjavi poručili da bi njihova zemlja trebala odmah zatražiti ulazak u u NATO savez, potvrdivši time nagađanja da će Finska to učiniti.

Finska dijeli 1300 kilometara dugu granicu s Rusijom i do sada su odbijali tražiti članstvo u NATO-u.

Kličko: ‘Ne možemo garantirati sigurnost svakog građana’

9:04 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je sugrađane da još uvijek nije sigurno vratiti se u Ukrajinu. “Nažalost trenutno ne možemo garantirati sigurnost svakog građana. Svaki kutak Ukrajine, svaki grad je pod prijetnjom jer Rusija nastavlja svoj barbarski rat protiv naše zemlje”, napisao je Kličko na aplikaciji Telegram.

Britansko ministarstvo: ‘Rusi su svoje snage oko Harkiva ostavili ranjivima’

8:37 Britansko ministarstvo obrane u najnovijem je izvješću ustvrdilo kako ukrajinske snage nastavljaju izvoditi protunapade sjeverno od Harkiva te da su zauzeli nekoliko gradova i sela blizu ruske granice. Istaknuli su da je odluka Moskve da kao prioritet odredi operaciju u Donbasu, na istoku Ukrajine, ostavile njihove snage oko Harkiva ranjivima od mobilnih i visoko motiviranih ukrajinskih snaga.

“Unatoč ruskom uspjehu da okruži Harkiv na početku sukoba, navodno su povukli svoje postrojbe iz regije kako bi se reorganiziratili i obnovili svoje snage nakon teških gubitaka. Kada to naprave, te snage će najvjerojatnije raspodijeliti na istočnu obalu rijeke Donjeck i one će služiti kao blokada kako bi zaštitili zapadni front glavnih ruskih snaga i linije opskrbe za operacije kod Izjuma”, navodi britansko ministarstvo.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zaključili su da je povlačenje ruskih snaga iz okolice Harkiva priznanje njihove nemogućnosti da zauzmu ključne ukrajinske gradove u kojima su očekivali “ograničeni otpor”.

Finska bi danas mogla objaviti da želi ući u NATO

8:10 Očekuje se da će Finska danas objaviti da se želi pridružiti NATO-u. Finska, koja dijeli granicu i tešku prošlost s Rusijom, postupno je pojačala svoju suradnju s NATO-om otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine. No, dosad se suzdržavala od stvarnog pridruživanja, kako se ne bi zamjerila Rusima. Međutim, danas se očekuje da će predsjednik Sauli Niinisto objaviti službenu namjeru da žele članstvo.

Ukrajinski borac u Azovstalu pozvao Muska da ih spasi

7:45 Zapovjednik ukrajinske mornarice u čeličani Azovstal u Mariupolju javno je zatražio pomoć Elona Muska. “Pomozite nam da iz Azovstala odemo u neku od trećih zemalja”, napisao je na Twitteru. Na Facebooku je milijardera opisao kao “nadčovjeka” koji je “dokazao da nema nerješivih problema”.

– On nikad ne odustaje baš kao mi! dodao je, apelirajući na potporu gospodina Muska.

Izvješće o ljudskim pravima: I Rusija i Ukrajina koristile kasetne bombe

7:05 Ruske snage su više puta koristile zabranjeno kasetno streljivo u napadima u kojima su ubijeni civili i oštećene kuće, bolnice i škole, tvrdi se u izvješću koje je objavila organizacija Human Rights Watch. Pišu i kako se čini da su ukrajinske snage barem jednom također upotrijebile kasetno streljivo. Kažu da su dokumentirali nekoliko napada ruskih snaga kasetnim bombama u naseljenim područjima u gradovima Černihiv, Harkov, Nikolajev i Vuhledar.

CNN objavio snimku ruskih vojnika koji ubijaju dva civila

7:00 CNN je nabavio nadzornu snimku događaja koji ukrajinski tužitelji istražuju kao ratni zločin, a na kojoj se vidi kako ruski vojnici pucaju u dva nenaoružana civila dok su se udaljavali nakon susreta u predgrađu ukrajinskog glavnog grada Kijeva. Obojica civila umrla su nakon pucnjave, zabranjene ratnim pravilima. CNN je identificirao žrtve. Jedan je bio vlasnik opljačkanog salona vozila, čija obitelj ne želi biti imenovana. Drugi je bio Leonid Oleksijevič Pljac, 68-godišnji djed koji je tamo radio kao stražar.

Proruski hakeri napali talijanski Senat i još par institucija

6:55 Proruski hakeri napali su web stranice nekoliko talijanskih institucija, uključujući i gornji dom talijanskog parlamenta Senat, izvijestila je u srijedu novinska agencija ANSA. Hakerska grupa “Killnet” preuzela je odgovornost za napad, čije su mete bili i Nacionalni zdravstveni institut (ISS), te nacionalna udruga vozača Automobile Club d’Italia. Web stranice Senata, gornjeg doma talijanskog parlamenta, te ISS-a ponovno su uspostavljene nakon jednosatnog prekida. Predsjednica Senata Elisabetta Casellati rekla je na Twitteru da hakerski napad nije prouzročio nikakvu štetu. “Ovo su ozbiljni incidenti koje ne treba podcijeniti”, napisala je.

U Moskvi poljsko veleposlanstvo poprskano crvenom bojom

6:50 Nepoznate osobe poprskale su u srijedu crvenom bojom veleposlanstvo Poljske u Moskvi, nakon što je Rusija od Varšave tražila službenu ispriku za sličan incident u kojemu je napadnut ruski veleposlanik u Poljskoj. U ponedjeljak su ukrajinski pristaše u Varšavi poprskali ruskog veleposlanika u Poljskoj crvenom bojom dok je išao položiti vijenac u znak sjećanja na pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu poljskog veleposlanika kako bi mu uručilo prosvjednu notu zbog “skandaloznog” napada na ruskog veleposlanika i zatražilo “službenu ispriku” od poljske vlade. “Odluka o sljedećim koracima bit će donesena na temelju reakcije Varšave na naše zahtjeve”, stoji u priopćenju ruskog ministarstva. Istog dana, crvena boja bačena je na zgradu u kojoj se nalazi poljsko veleposlanstvo u Moskvi.

Source link: www.telegram.hr