Pratimo 75. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo: Pentagon upravo otkrio, ruski časnici odbijaju izvršavati naredbe

FOTO: Profimedia

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • U Rusiji održana parada za Dan pobjede
  • Zelenski: ‘Poginulo je 60 ljudi u raketiranju škole’
  • Velika Britanija objavila nove sankcije Rusiji
  • Ukrajinska veleposlanica u SAD-u: ‘Rusija nije drugačija od nacista’
  • Borrell: EU bi trebao zaplijeniti ruske rezerve za obnovu Ukrajine
  • Putin: ‘Rusija je izvršila preventivni otpor agresiji’
  • Ukrajina: ‘Na istoku se vode žestoke borbe’
  • Von der Leyen: ‘Mišljenje o članstvu Ukrajine u EU u lipnju’
  • Ruski pregovarač: ‘Pregovore nastavljamo na daljinu’
  • Ukrajina tvrdi: ‘Rusi jurišaju na Azovstal’

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Scholz i Macron najavili dodatnu podršku Ukrajini

19:55 Njemački kancelar Olaf Scholz sastao se u Berlinu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i poručio kako stoje uz Ukrajinu koja je dio “europske obitelji”. Istaknuo je kako je ruska invazija na Ukrajinu povijesna prekretnica zbog koje europske zemlje moraju surađivati. “Podržavamo Ukrajinu moralno, financijski i vojno s oružjem. Ne može doći do nasilne promjene europskih granica i učinit ćemo sve da se rat ne proširi na druge zemlje”, kazao je Scholz dodavši da će povećati i obrambene sposobnosti.

Macron je rekao kako će Berlin i Pariz raditi zajedno da stvore “snažniju Europu” koja je spremnija “suočiti se s većim izazovima”. Europske zemlje će nastaviti podržavati Ukrajinu i uvesti nove sankcije protiv Rusije, dodao je francuski predsjednik.

Scholz je pozdravio Macronov prijedlog za širi klub europskih zemalja koji bi uključivao zemlje koje nisu u EU, a što je Macron predložio ranije danas u Starsbourgu. “To je zanimljiv prijedlog i drago mi je da zajedno raspravljamo o tome”, rekao je njemački kancelar.

Biden danas potpisuje zakon koji omogućuje brže slanje vojne pomoći Ukrajini

19:35 Američki predsjednik Joe Biden danas će potpisati prijedlog Zakona kojim će se ubrzati proces slanja vojne pomoći Ukrajini. Bidenovim potpisom Zakon stupa na snagu nakon što su ga izglasali Donji i Gornji dom Kongresa, a njime se proširuju predsjednikove ovlasti oko sklapanja sporazuma s Ukrajinom i drugim istočnoeuropskim državama.

Radi se o tzv. “lend-lease” zakonu iz 1941. kojim je SAD slala oružje saveznicima u Drugom svjetskom ratu.

Von der Leyen se sastaje s Orbanom oko embarga na naftu

18:46 Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen večeras će u Budimpešti razgovarati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o “sigurnosti energetske opskrbe Europe”, najavio je njezin glasnogovornik. Mađarska je najavila blokadu prijedloga o embargu na uvoz ruske nafte.

SAD: ‘Ruski vojni časnici u Ukrajini odbijaju naredbe’

18:38 Pentagon tvrdi kako srednje rangirani ruski vojni časnici, koji su u Ukrajini, odbijaju provoditi naredbe. Među tim časnicima koji se navodno oglušuju na naredbe, najviši čin je zapovjednik bataljuna, tvrdi visoki američki dužnosnik iz ministarstva obrane, koji je medijima dao izjavu pod uvjetom anonimnosti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Časnici su ili odbili izvršiti naredbe ili ih ne provode s hitnošću koja bi se očekivala od njih”, navodi dužnosnik Pentagona dodajući kako Rusi i dalje imaju problema s moralom i logistikom, ali i drugim problemima koji im otežavaju napredak.

Rusija trenutno ima oko 97 bataljunskih taktičkih skupina u Ukrajini, što je malo više nego prošlog tjedna, kazali su iz Pentagona dodavši kako se ruske snage i dalje suočavaju s velikim otporom ukrajinske vojske u Donbasu. Američki dužnosnik kaže da su u posljednjih nekoliko dana Rusi napredovali manje od 10 kilometara od grada Izjuma. Ističe i da Pentagon nije primijetio da u Rusiji pokušavaju mobilizirati dodatne snage.

Biden od dužnosnika navodno zatražio da prestane curenje obavještajnih informacija

18:25 Američki predsjednik Joe Biden navodno je svojim obavještajnim dužnosnicima kazao da curenje informacija oko dijeljenja američkih obavještajnih podataka s Ukrajinom mora prestati, prenosi CNN.

Posljednjih dana iscurile su informacije kako su informacije američkih obavještajnih službi pomogle Ukrajincima ubiti više ruskih generala, ali i potopiti krstaricu Moskva.

Biden je prošlog tjedna navodno razgovarao s ministrom obrane Lloydom Austinom, šefom CIA-e Williamom Burnsom i direktoricom za obavještajne službe Avril Haines. Tada im je rekao kako curenje informacija ne pomaže te je naglasio da to mora prestati.

Članak se nastavlja ispod oglasa

EK razmatra dati dodatna sredstva istočnim članicama da podrže embargo na naftu

18:15 Europska komisija planira istočnim državama članicama EU-a, koje nemaju pristup moru, dati dodatna sredstva za unaprijeđenje naftne infrastrukture kako bi ih uvjerili da podrže europski embargo na rusku naftu, kazali su izvori iz EU-a Reutersu.

Zabranu uvoza ruske nafte, koja bi trebala biti dio šestog paketa europskih sankcija, moraju podržati sve države članice kako bi stupila na snagu. Tome se usprotivila Mađarska, kao i još neke države. Uz to Cipar se navodno usprotivio zabrani prodaje nekretnina Rusima.

Izvor je Reutersu kazao kako u novoj verziji prijedloga EK-a vjerojatno neće biti zabranjeno da tankeri iz EU-a prevoze rusku naftu, čemu su se usprotivili Grčka, Cipar i Malta.

Proruski separatisti održali paradu u Mariupolju

17:56 Parada za Dan pobjede održana je i u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju. Tamo su proruski separatisti nosili golemu zastavu svetog Jurja, ruski domoljubni simbol, hodajući kroz grad. Na čelu povorke u Mariupolju bio je separatistički čelnik odcijepljene ukrajinske regije Donjeck Denis Pušiljin. Objavio je fotografiju iz Mariupolja na kojoj s osmijehom drži zastavu zajedno s osobama koje su navodno stanovnici tog grada.

Pušiljin je i na svojoj jakni nosio malenu zastavu svetog Jurja u obliku slova “Z”, znaka prepoznavanja ruskih oklopnih vozila koji je postao simbol pristaša ofenzive. “Zajedno sa stanovnicima Mariupolja danas, na Dan pobjede, nosili smo golemu zastavu svetog Jurja dugu 300 metara”, napisao je Pušiljin.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja ruska agencija TASS Pušiljin je rekao da Mariupolj namjerava pretvoriti u turistički grad. “Rusija je ovdje zauvijek i sada ste kod kuće. Ovo je sada zauvijek teritorij Donjecke Narodne Republike. Nitko nam ga neće oduzeti”, ustvrdio je Pušiljin i dodao: “Imamo snagu, mogućnosti i potporu najveće države Rusije… Zadatak je Mariupolj napraviti turističkim gradom, što prije nije bilo moguće.” Tvrdi kako je čeličana Azovstal, posljednje uporište mariupoljskih branitelja, “negativno utjecala na ekologiju grada”.

Ukrajina: ‘Rusija u prazne domove u Hersonu želi useliti svoje vojnike’

17:35 Ukrajina tvrdi da Rusija želi u napuštene domove u okupiranom Hersonu useliti pripadnike svojih snaga. Kijev je rekao kako su navodno ruske snage od stambenih udruga u dvije četvrti u Hersonu tražili popise praznih nekretnina.

Ukrajinci su konstatirali da Rusija želi ojačati svoju kontrolu nad tim južnim gradom i to pojačanim patrolama i uvođenjem više kontrolnih točaka te pokušajima uvjeravanja građana da prihvate rusku kontrolu.

Rusija pokušava uvesti rubalj kao službenu valutu u tom ukrajinskom gradu, a navodno planiraju i “referendum” prema kojem bi se taj grad odcijepio od Ukrajine i pridružio Rusiji. Kijev tvrdi da će bilo kakav referendum biti lažan.

Privedena najmanje tri proturatna prosvjednika u Rusiji

17:20 Najmanje troje Rusa privedeno je tijekom obilježavanja Dana pobjede diljem zemlje zbog proturatnih natpisa. U gradu Korolevu, u blizini Moskve, održan je marš “besmrtnog odreda”, tijekom kojeg članovi obitelji nose portrete svojih predaka koji su se borili u Drugom svjetskom ratu. Jedna žena je uz portret svog djeda dodala riječi “nije htio da se rat ponovi” i “djed je govorio ‘samo da nema rata’” – zbog toga su je policajci izvukli iz kolone i priveli, javlja udruga za ljudska prava OVD-Info, a prenosi Washington Post.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U Sankt Peterburgu lokalni političar Sergej Samusev je priveden jer je hodao sa slikom Borisa Romančenka – 96-godišnjaka koji je preživio koncentracijske logore u nacističkoj Njemačkoj, a ubijen je u ožujku u ruskom napadu na Harkiv, navodi lokalni medij Fontanka.

Macron natuknuo da Ukrajina neće u EU tako skoro

17:04 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je danas u Strasbourgu da bi moglo proći “nekoliko desetljeća” prije nego što bi Ukrajina i neke druge zemlje mogle postati članice EU-a. Kazao je i kako će pristupanje Ukrajine EU-u trajati, ali da se nada da će Unija “brzo” pokrenuti proces pristupanja.

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen na Twitteru je najavila kako je sa Zelenskim razgovarala o ulasku Ukrajine u EU te da će Bruxelles sljedećeg mjeseca dati svoje mišljenje o ukrajinskom članstvu.

Ukrajina zatražila posebnu sjednicu UN-ova Vijeća za ljudska prava

16:40 Ukrajina je zatražila od UN-ova Vijeća za ljudska prava da održi posebnu sjednicu o ratu s Rusijom, prenosi Reuters. Kijev navodi kako je potrebno da to UN-ovo tijelo sagleda “pogoršavanje situacije u Ukrajini, uključujući izvješća o masovnim žrtvama u Mariupolju”, dodaje Reuters.

Reporteri bez granica traže ispriku ruskog veleposlanika zbog prijetnji hrvatskom novinaru

16:35 Organizacija Reporteri bez granica traži od ruskog veleposlanika u Hrvatskoj da se ispriča zbog ruskih prijetnji novinaru Večernjeg lista Hassanu Haidaru Diabu zbog njegovog članka o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Naime, Matvej Sidorov, savjetnik za medije u ruskom veleposlanstvu, i Sergej Trofimov, politički tajnik ambasade, početkom travnja novinaru Diabu su kazali da će njegov tekst o zloglasnom čečenskom čelniku prevesti i izravno prenijeti Kadirovu. Novinar je u međuvremenu dobio policijsku zaštitu.

U Beogradu mimohod “Besmrtni puk” uz skandiranje Putinu

16:20 U Beogradu je u povodu Dana pobjede protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, održana manifestacija “Besmrtni puk” uz poruku da su “Srbija i Rusija uvijek bile na pravoj strani povijesti”.

Sudionici su, poslije mimohoda od središta grada, položili vijence i svijeće na Groblju oslobodilaca Beograda, a u komemorativnoj povorci sudjelovali su ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko te predstavnici srbijanske vlade ministri Nenad Popović i Aleksandar Vulin, ali nitko od državnih dužnosnika nije novinarima želio odgovarati na pitanja o aktualnim odnosima Srbije i Rusije, javlja N1 Beograd.

Na skupu su se, između ostalog, mogli čuti povici “Živjela Rusija” i “Živio Putin”.

Lukašenko: ‘Zapad je opsjednut nacističkim idejama’

15:55 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je Zapad da je “opsjednut” nacističkim idejama i da “vodi rat protiv Rusije” u Ukrajini, gdje već dva i pol mjeseca traje ruska ofenziva.

“Pristaše nacizma su opsjednuti idejom odmazde, ali nisu spremni da se otvoreno bore s nasljednicima sovjetskog naroda”, istaknuo je Lukašenko u govoru koji je održao u prigodi proslave 9. svibnja, dana pobjede nad nacistima 1945.

“Zato preplavljuju Ukrajinu oružjem”, rekao je, optuživši “zapadne elite” da su tu zemlju koja graniči s Rusijom pretvorile u “čudovište” i da su ondje uzdignule “nacizam u rang državne ideologije”.

Ukrajina: Rusi pokušavaju preko rijeke napredovati u Lugansku

15:42 Ruske snage pokušavaju razviti ofenzivu u regiji Lugansk “kontinuiranim pokušajima prelaska preko rijeke Severski Donjec kod grada Bilohorivka”, priopćilo je ukrajinsko Ministarstvo obrane. Rusi žele tako odsjeći grad Lisičansk, rekao je glasnogovornik Ministarstva Oleksandr Motuzjanik, dodavši da su izgradili tri pontonska mosta preko rijeke. No, prema fotografijama koje je pregledao CNN, najmanje jedan od pontona već je uništen, zajedno s tenkovima i ruskom opremom.

Gradonačelnik Slovjanska: Ruski projektili kao čestitka za 9. svibnja

15:35 Ruski projektili ispaljeni su u središte grada, rekao je gradonačelnik Slovjanska, grada u istočnoj regiji Donjeck. U tijeku je procjena nastale štete, rekao je Vadim Liakh i dodao: “Čestitke od ‘braće’ za 9. svibnja”, napisao je, aludirajući na to da je napad izveden tijekom proslave Dana pobjede.

Zaharova: ‘Neonacisti još jednom pokazali svoje lice’

15:16 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova komentirala je vijest da je njihov veleposlanik u Poljskoj, Sergej Andreev, zaliven crvenom bojom. Incident se dogodio na memorijalnom groblju sovjetskih vojnika u Varšavi, a crvenom bojom pogođeni su i diplomati koji su ga pratili.

“Neonacistički fanovi još jednom su pokazali svoje lice. I krvavo je”, poručila je Zaharova na svom Telegram kanalu. Kazala je i kako “ih se ne može prestrašiti” te da su “Europljani ti koji bi se trebali prepasti kada se pogledaju u ogledalo”.

BBC: Charles Michel u Odesi morao ići u sklonište

15:04 Ukrajinski premijer Denis Šmihal zahvalio je Charlesu Michelu na podršci Ukrajini, nakon što je predsjednik Europskog vijeća danas posjetio grad Odesu. Razgovarali su, kaže, o predloženom šestom paketu sankcija EU-a protiv Rusije te važnosti integracije Ukrajine u EU.

Istodobno, BBC javlja kako se Charles Michel tijekom posjeta Odesi u jednom trenutku morao skloniti zbog raketnog napada na taj grad.

Zelenski traži trenutne mjere za deblokadu ukrajinskih luka za izvoz žita

15:00 Zelenski je na svojem Telegram kanalu komentirao posjet Charlesa Michela Odesi. Pritom je rekao da je važno zaustaviti prehrambenu krizu u svijetu.

“Moraju se poduzeti bitne mjere da se odblokiraju ukrajinske luke za izvoz žita. Cijenim prisutnost predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela Odesi. Zahvalan sam na stalnoj podršci našoj zemlji od strane EU u brojnim područjima”, kazao je.

Ukrajina tvrdi: ‘Rusi jurišaju na Azovstal’

14:55 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da ruske snage, praćene tenkovima i artiljerijom jurišaju na Azovstal u Mariupolju, prenosi BBC.

Ruski pregovarač: ‘Pregovore nastavljamo na daljinu’

14:50 Ruski pregovarač VladimirMedinski rekao je danas da pregovori s Ukrajinom “u formatu na daljinu” nisu prestali. Upitan hoće li biti pregovora uživo rekao je da je za to potrebno više konkretnijih pitanja, prenosi Interfax.

Putin kaže da nije bilo prilike za mirno rješenje stanja u Donbasu

14:10 Ruski predsjednik Vladimir Putin se nakon parade za Dan pobjede održane u Moskvi sastao sa ocem Vladimira Zhoge, zapovjednikom spartanske bojne za kojeg ruski mediji pišu da je poginuo u Donbasu, javljaju ruski mediji. “Svi planovi se ispunjavaju. Rezultat će biti postignut, po tom pitanju nema sumnje”, citira ga Tass.

“Kada bi postojala najmanja prilika da ovo pitanje riješimo drugim, mirnim sredstvima, naravno da bismo je iskoristili. Ali nemamo tu priliku, jednostavno nam nije dana. Jednostavno nije bilo drugog izbora”, rekao je govoreći o “posebnoj vojnoj operaciji u Ukrajini” kako ruski mediji nazivaju invaziju na tu zemlju.

Xi razgovarao sa Scholzom

13:40 Kineski predsjednik Xi Jinping razgovarao je s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. “Moraju se poduzeti svi napori da se izbjegne intenziviranje ei širenje sukoba u Ukrajini, što bi moglo dovesti do nezamislive situacije”, kazao je Xi.

Guverner Luhanska: ‘Danas ne znamo što možemo očekivati’

13:28 Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Malyar rekla je da ruske snage nastoje napredovati na istoku Ukrajine, gdje je situacija “teška”, ali su se povukle kod Harkiva, gdje, po lokalnom dužnosniku, Rusi snažno granatiraju.

Guverner Luhanska Serhij Gajdaj rekao je da je Harkivu poginulo još troje civila te troje u Luhansku, gdje ruske snage pokušavaju presjeći cestu koja voda prema sigurnim područjima. “Danas ne znamo što možemo očekivati od neprijatelja, kakve bi strahote mogli učiniti, pa vas molimo da što je moguće manje izlazite na ulicu, ostanite u skloništima”, rekao je.

Ukrajina: ‘Na istoku se vode žestoke borbe’

13:25 Ukrajinski dužnosnici rekli su da se na istoku Ukrajine vode žestoke borbe protiv ruskih snaga i upozorili građane da se sklone jer se očekuju raketni napadi pošto je Moskva obilježila 77. godišnjicu pobjede nad nacistima.

Rusko ministarstvo obrane reklo je danas da su njihove snage uništile američku protuzračnu radarsku postaju kod istočnog ukrajinskog grada Zolote.

Von der Leyen: ‘Dat ćemo mišljenje o članstvu Ukrajine u EU u lipnju’

13:20 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je objavila da će Bruxelles dati mišljenje o ukrajinskom članstvu u Europskoj uniji u lipnju, javlja AFP. Von der Leyen je, kada je posjetila Ukrajinu Zelenskom ostavila upitnik za pristupanje EU koji je on obećao brzo popuniti, u roku od par tjedana.

Ruski ambasador u Poljskoj zaliven crvenom bojom

12:53 Ruski mediji javljaju kako je njihov veleposlanik u Poljskoj, Sergej Andreev, napadnut kada je pokušao položiti cvijeće na groblje sovjetskih vojnika u Varšavi. Ubrzo potom pojavila se snimka koja pokazuje da je Andreev zapravo zaliven crvenom bojom.

On se danas skupa sa diplomatima i suprugom pojavio na memorijalnom groblju sovjetskih vojnika u Varšavi. RIA novosti javljaju da su se tamo još ranije skupili “agresivni Poljaci i Ukrajinci” koji su mu “zapriječili put, vrijeđali ga i polili crvenom tekućinom”.

RIA je objavila snimku događaja na Twitteru ali bez tona. Na drugim snimkama s tonom čuje se kako mu masa viče: “Fašisti, fašisti.”

Hakirane ruske televizije i TV program

12:30 Rusi koji su Paradu za Dan pobjede gledali na pametnim televizijama jutros su naišli na poruku koja osuđuje Putina zbog prolivene krvi tisuća Ukrajinaca. Televizijski program tako nije pokazivao što će se danas prikazivati na kanalima nego je imao jednu poruku. “Na vašim rukama je krv tisuća Ukrajinaca i stotina njihove ubijene djece. TV i vlasti lažu. Ne ratu”, objavili su.

Šef samoproglašene Narodne republike Luhansk: ‘Pobjeda će biti naša’

12:10 Šef samoproglašene Narodne republike Luhansk, Leonid Pasečnik, položio je danas vijence na spomenike za Junake Drugog svjetskog rata, odnosno, kako pišu ruski mediji, “Velikog domoljubnog rata.”

“Pobjeda će biti naša”, rekao je. Kazao je da stanovnici Luhanska sada mogu slaviti Dan pobjede jer su oslobođeni. Dodao je da smiju govoriti ruski bez “straha od posljedica i represije.”

Spašena žena koja je hranila djecu i odrasle u Azovstalu

11:50 Natalija, žena koja je hranila djecu u Azovstalu spašena je među zadnjim civilima koji su izašli iz te čeličane. “Moj muž i ja smo bili u skloništu dva mjeseca i četiri dana. Hranili smo djecu i odrasle”, rekla je.

Djeca joj nisu mogla zapamtiti ime pa su je prozvali “teta s juhom.” Zaliha je bilo malo a ona se prisjetila kako je morala biti kreativna. Koristila je kvasac i hranu iz limenke da napravi “najukusniju pizzu.”

“Koja je moć ovih divnih ljudi? Rat i smrt su oko vas, bombe padaj, a oni see bore za život, vjeruju u najbolje i vole jedni druge”, stoji u objavi Mariupoljskog gradskog vijeća koje je na telegramu javilo da je Natalija spašena.

Britanski ministar: ‘Putin priča bajke, nije okružen NATO savezom’

11:20 Stiglo je još detalja iz govora britanskog ministra obrane koji je komentirao Putinov govor na Crvenom trgu. Kazao je da Putin “priča bajke” sugerirajući da se NATO spremao napasti Rusiju.

“Putin je ispričao puno bajki zadnjih mjeseci i godina. Da nije tako tragično, bilo bi smiješno. Ali nije. Jedna od njih je da je okružen. NATO čini šest posto njegovih kopnenih ranica. To nije okruživanje, ako samo šest posto graničite sa zemljama NATO saveza”, kazao je.

Osvrnuo se i na Putinovu tvrdnju da NATO ima svoje baze u Ukrajini. Kazao je da je siguran kako će ukrajinski veleposlanik reći da nema baza NATO saveza u Ukrajini. “Mislim da on vjeruje ono što želi, a to pokazuje očaj. Ali da razjasnim: NATO, Velika Britanija i istočna Europa ne planiraju invaziju na Rusiju i nikad to nisu planirali”, kazao je.

Britanski ministar obrane: ‘Za Putina ne može biti Dana pobjede’

11:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi generali slika su fašizma i tiranije od prije 77 godina, a njihova invazija na Ukrajinu obeščašćuje rusku vojnu prošlost, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar obrane Ben Wallace.

“Invazijom na Ukrajinu, Putin i njegov uži krug generala sada odražavaju fašizam i tiraniju od prije 77 godina, ponavljajući pogreške totalitarnog režima prošlog stoljeća”, rekao je. “Za njih i za Putina ne može biti Dana pobjede, samo sramota i sigurni poraz u Ukrajini.”

Ukrajinska vojska: ‘Rusi su gađali Odesu’

10:38 Ukrajinska vojska kaže da su četiri visoko precizna projektila, Oniks, ispaljena s krimskog poluotoka, pogodila Odesu. Više detalja zasad nema.

Putin položio cvijeće na spomenik u čast Kijevu

10:30 Putin je danas položio cvijeće na spomenik ‘junačkim gradovima’. Junački grad je počasni naziv koji su određeni gradovi dobili za izvanredno junaštvo tijekom Drugog svjetskog rata. Taj počasni naziv ima 12 gradova bivšeg SSSR-a. Ti gradovi su danas u Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini.

Tako je Putin snimljen kako polaže cvijeće u čast gradu Kijevu, gradu koji je trenutno pod ruskim napadima. Drugi ukrajinski grad koji ima isti počasni naziv je Odessa, koja je također pod ruskim napadima. Tu je i Sevastopolj, koji je na anektiranom Krimu. Otprilike u isto vrijeme su zapadni dopisnici počeli javljati da su se u Kijevu oglasile sirene za uzbunu na zračni napad.

Uživo: Pentagon upravo otkrio, ruski časnici odbijaju izvršavati naredbe

Putin polaže cvijeće u čast Kijevu YouTube

Kako je izgledala parada u Mariupolju?

10:15 Zapadni dopisnici javljaju da proruski mediji u Ukrajini počinju objavljivati snimke proslava Dana pobjede u mjestima koja drže Rusi. Ovako je, primjerice, izgledala parada u Mariupolju.

U Energodaru su Putinov govor stavili na razglas na glavnom trgu.

Putin položio vijenac na spomen ploču za bitku u Kijevu

10:10 Vladimir Putin je, nakon što je održao govor, s ministrom obrane proštao Crvenim trgom sve do spomenika poginulima u Drugom svjetskom ratu. Tamo im je u čast položio vijenac.

Otkazan program zračnih snaga, ništa od aviona koji formiraju slovo ‘Z’

09:50 BBC javlja da je, otkazan program koji su zračne snage pripremile za Dan pobjede u Moskvi. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je tako odlučeno zbog lošeg vremena.

Osam borbenih zrakoplova trebalo je na nebu oblikovati slovo “Z”, što je službeni simbol ruske vojne operacije u Ukrajini. “Z” označava ruski izraz “za pobjedu”.

Održao minutu šutnje za sve koji su pali za ‘budućnost Rusije’

09:25 Putin je potom nastavio govoriti o ratu u Ukrajini. “Danas vojnici Donbasa zajedno s ruskom vojskom ratuju za svoju zemlju”, kazao je. Zahvalio je svim vojnicima koji ratuju za “domovinu i budućnost, kako nitko ne bi zaboravio Drugi svjetski rat te kako u svijetu više ne bi bilo nacista.”

Potom je zahvalio liječnicima i medicinskim sestrama koji liječe ranjene, a svima ranjenima poželio brzo ozdravljenje. Najavio je i da će se država pobrinuti za one koji su poginuli. “Ovdje rame uz rame stoje vojnici i časnici iz raznih regija, pa i oni koji su stigli neposredno iz Donbasa. Sjećamo se kako su neprijatelji Rusije pokušavali protiv nas koristiti međunarodne bande terorista, posijati regionalnu netrpeljivost, raskoliti nas iznutra. Ništa im nije pošlo za rukom, naši vojnici se pokrivaju kao braća. U tome je snaga našeg multietničkog naroda”, rekao je.

Dodao je da oni danas štite ono za što su ratovali njihovi djedovi i pradjedovi. “Za nas, njihove nasljednike odanost domovini je najviša vrijednost. Štitimo neovisnost Rusije. Oni koji su pobijedili nacizam su generacija za primjer, uvijek ćemo se ravnati njima. Slava našoj vojsci, za pobjedu, hura”, povikao je Putin i završio svoj govor.

Uživo: Pentagon upravo otkrio, ruski časnici odbijaju izvršavati naredbe

Putin drži govor YouTube

‘Rusija je izvršila preventivni otpor agresiji’

09:20 Putin je ispričao kako je Rusija zato krenula u posebnu vojnu operaciju. “Rusija je izvršila preventivni otpor agresiji, to je bilo jedino ispravno rješenje, iznuđeno rješenje, odluka suverene, snažne i samostalne države”, kazao je. Okrenuo se potom SAD-u.

“SAD, posebno nakon raspada SSSR-a, su počele govoriti o svojoj isključivosti, ponižavajući tim samim ne samo čitav svijet nego i svoje satelite koji moraju sve to pokorno gutati. Mi smo drugačija zemlja, s drugim karakterom”, kazao je i dodao da se Rusi nikad neće odreći vjere, tradicionalnih vrijednosti i domovine. Zapad je optužio za moralnu degradaciju što je, kaže dovelo do rusofobije. Optužio ih je za hvalospjeve izdajicama i negiranje hrabrosti poginulih za pobjedu.

Dodao je da su američki veterani htjeli danas doći u Moskvu, ali im nije bilo dozvoljeno. Poručio im je da se Rusija ponosi njihovom ulogom u pobjedi nad nacizmom kao i da poštuju sve savezničke vojske koje su uništile nacizam i fašizam. Tu je nabrojao američku i britansku vojsku te partizane.

Putin drži govor: ‘NATO prijeti našem teritoriju’

09:15 Nakon što mu je Sergej Šojgu predao izvješće o okupljenim vojnicima, Putin je započeo svoj govor. Podsjetio je na pobjedu u Drugom svjetskom ratu pa poručio: “Borite se za naše ljude na Donbasu, za sigurnost Rusije.” “Dan pobjede je blizak svakome od nas”, kazao je i dodao da pamćenje na taj dan ne nestaje.

“Naš je dug održati pamćenje na one koji su pobijedili nacizam i koji su nas upozorili da moramo biti oprezni i da se globalni rat ne ponovi. Bez obzira na sve nesuglasice u međunarodnim odnosima, Rusija je uvijek bila za sustav nedjeljive, jednake sigurnosti koja je prijeko potrebna svim sudionicima međunarodne zajednice”, rekao je.

Kazao je da je lani pozivao Zapad da oforme međunarodni sustav garancija koji bi štitio zajedničke interese. “Zemlje NATO-a nisu htjele ni čuti, imali su sasvim druge planove, otvoreno su se pripremali za još jednu krvničku operaciju na Donbasu, da izvrše invaziju na naše zemlje uključujući i Krim. Blok je počeo osvajanje teritorija kaj naših granica i stvorila se egzistencijalna prijetnja na granicama. Sve je govorilo da je sukob s neonacistima na koje su se kladili SAD i kompanjoni neizbježan”, rekao je. Optužio je NATO za stavljanje i razvijanje nuklearnog oružja u Ukrajini, postavljanje vojne infrastrukture i izvoz oružja u Ukrajinu.

Uživo: Pentagon upravo otkrio, ruski časnici odbijaju izvršavati naredbe

Vladimir Putin drži govor na Dan pobjede YouTube

Šojgu iz automobila pozdravlja vojnike

09:07 Sergej Šojgu, ministar obrane, automobilom se provezao Crvanim trgom i pozdravio vojnike. Obići će sve postrojbe koje sudjeluju u paradi na Crvenom trgu, a potom će predati izvještaj predsjedniku Putinu.

Uživo: Pentagon upravo otkrio, ruski časnici odbijaju izvršavati naredbe

Sergej Šojgu pozdravio vojnike YouTube

Stoltenberg pozvao Putina da povuče vojsku

08:58 Glavni tajnik NATO saveza, Jens Stoltenberg, pozvao je Putina da odmah zaustavi rat u Ukrajini. Njemačkom Die Weltu je rekao da bi Putin trebao povući vojsku i početi mirovne pregovore. “Čvrsto smo uz Ukrajinu i nastavit ćemo joj pomagati da nametne svoje pravo na samoobranu”, rekao je.

Počinje vojna parada u Moskvi

08:55 Počinje vojna parada u Moskvi. Na Crvenom trgu su se postrojile tisuće vojnika, a stigao je i Vladimir Putin. Pozdravio se sa odlikovanim borcima i zauzeo svoje mjesto s kojeg će promatrati povorku.

Uživo: Pentagon upravo otkrio, ruski časnici odbijaju izvršavati naredbe

Vojna parada u Moskvi YouTube

Uživo: Pentagon upravo otkrio, ruski časnici odbijaju izvršavati naredbe

Vladimir Putin stigao na paradu YouTube

 

U paradi u Moskvi će sudjelovati 11.000 vojnika

08:45 Na moskovskome Crvenom trgu održat će se vojna povorka u kojoj će sudjelovati oko 11. 000 vojnika. Bit će izloženi tenkovi i druga vojna oprema. Osam borbenih zrakoplova na nebu će oblikovati slovo “Z”, što je službeni simbol ruske vojne operacije u Ukrajini. “Z” označava ruski izraz “za pobjedu”.

Herson će se ‘integrirati’ u Rusiju?

08:30 Zamjenik čelnika vojno-civilne uprave u ukrajinskom Hersonu, Kirill Stremousov, rekao je kako ta regija teži integraciji s Rusijom, ali da referendum još nije u planu. Stremousov je postao jedan od čelnih ljudi regije nakon što su je osvojili Rusi.

“Ne planiramo održati referendum i stvoriti republiku. Danas, s obzirom na prilike koje imamo, integrirat ćemo se, koliko god je to moguće, u Rusku federaciju”, kazao je.

Zelenski: ‘Ukrajina je već dio slobodnog svijeta, dok je Moskva izolirana’

08:15 “Ukrajina je već dio slobodnog svijeta, dok je Moskva izolirana”, rekao je sinoć predsjednik Volodimir Zelenski u povodu završetka Drugog svjetskog rata prije 77 godina, prenijela je njemačka novinska agencija dpa. Zelenski je u videoobraćanju naciji istaknuo simboličnu snagu posjeta Kijevu na Dan pobjede međunarodnih gostiju, uključujući prvu damu SAD-a Jill Biden, kanadskog premijera Justina Trudeaua, pjevača U2 Bonoa i predsjednice njemačkog Bundestaga Barbel Bas.

“Siguran sam da je ovaj dan u Ukrajini pokazao da smo već punopravni dio slobodnog svijeta i ujedinjene Europe”, rekao je Zelenskij. “Ovo je očita suprotnost moskovskoj usamljenosti u zlu i mržnji koju će svi vidjeti sutra”, dodao je Zelenskij, misleći na rusku proslavu Dana pobjede koja će se održati u ponedjeljak u Moskvi.

“Rusija je zaboravila sve što je bilo važno pobjednicima u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Zelenskij. “Zahvalan sam svim našim braniteljima koji brane i spašavaju Ukrajinu od potomaka tog starog zla”, rekao je, povlačeći paralelu između Moskve i nacističke Njemačke.

Borrell: EU bi trebao zaplijeniti ruske rezerve za obnovu Ukrajine

07:55 Europska unija trebala bi razmotriti mogućnost zapljene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi se platili troškovi obnove Ukrajine nakon rata, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell u intervjuu za Financial Times.

Borrell je za novine rekao da bi bilo logično da EU učini ono što su Sjedinjene Države učinile s imovinom afganistanske središnje banke nakon što su talibani preuzeli azijsku naciju.

“Imamo novac u džepu i netko mi mora objasniti zašto je to dobro (rješenje) za afganistanski novac, a nije dobro za ruski novac”, rekao je Borrell.

Trudeau: Kanada će pomoći Ukrajini u izvozu žitarica

07:41 Kanada će pomoći Ukrajini pronaći rješenje za izvoz uskladištenih žitarica koji je ugrožen ruskom invazijom, rekao je kasno u nedjelju kanadski premijer Justin Trudeau.

Gotovo 25 milijuna tona žitarica zapelo je u Ukrajini i ne može napustiti državu zbog infrastrukturnih izazova i ruske blokade crnomorskih luka, uključujući Mariupolj, objavili su prošli tjedan Ujedinjeni narodi.

Cijene prehrambenih proizvoda u ožujku su narasle na rekordne razine nakon ruskog napada na Ukrajinu, četvrte najveće izvoznice kukuruza i šeste najveće izvoznice pšenice na svijetu. Cijene su djelomično pale u travnju. „Znamo da će ljudi diljem svijeta gladovati zbog ruskog djelovanja“, rekao je Trudeau koji je u nedjelju boravio u Ukrajini.

„U Ukrajini žitarice čekaju na izvoz. Moramo osigurati sve da Rusija ne spriječi da te žitarice, dođu do svijeta kojem su potrebne“, dodao je.

Velika Britanija objavila nove sankcije Rusiji

07:32 Velika Britanija je objavila nove sankcije Rusiji koje ciljaju trgovinu s tom zemljom. Sankcije su vrijede 1,7 milijardi funti, a odnose se na više carine za uvoz i zabranu izvoza u Rusiju.

Ukrajinska veleposlanica u SAD-u: ‘Rusija nije drugačija od nacista’

07:30 Ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova položila je vijenac na spomeniku u čast žrtvama Drugog svjetskog rata u Washingtonu.

“Danas Ukrajina brani sebe i demokraciju u svijetu od ruskog režima koji nije drugačiji od nacista ni po retorici i agresiji niti po metodama ratnih zločina”, rekla je.

Parada za Dan pobjede u Moskvi počinje za dva sata, čeka se Putinov govor

07:25 Parada za Dan pobjede počinje oko 9 sati po lokalnom vremenu u Moskvi, odnosno za nešto manje od dva sata. Na nju dolazi Vladimir Putin koji bi u 12 sati po lokalnom vremen trebao održati govor, javlja Guardian.

Njegov govor iščekuje se danima, a analitičari imaju razna predviđanja od toga da će se nakon govora znati više o tijeku rata u Ukrajini do toga da će Putin proglasiti opću mobilizaciju.

Zelenski poručio Rusiji: ‘Zlo uvijek gubi’

07:20 Uoči Dana pobjede, ukrajinski predsjednik Zelenski je rekao da je Rusija “zaboravila sve što je bilo važno onima koji s dobili Drugi svjetski rat.” Poručio je da cijeli slobodni svijet sada vidi Ukrajinu kao “dobru stranu u ovom ratu” i dodao da će Rusija “izgubiti jer zlo uvijek gubi.”

Japan si uzima vremena za prekid uvoza ruske nafte

07:15 Japan će “uzeti vremena“ za prekid uvoza ruske nafte, objavio je u ponedjeljak premijer Fumio Kishida nakon susreta G7 na kojem je donesena odluka o obustavi uvoza iz Rusije. Zemlje G7 su se na susretu u nedjelju obvezale da će zabraniti ili potpuno obustaviti uvoz nafte iz Rusije, ne navodeći kakve je točno obaveze preuzela svaka od članica – Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

„Za državu koja je jako ovisna o uvozu energenata, to je teška odluka. No koordinacija zemalja G7 ključna je u ovakvim vremenima“, rekao je Kishida novinarima.

Počela proslava Dana pobjede u Rusiji

07:07 AFP javlja da su u Rusiji počele parade za Dan pobjede. Trenutno se parada održava u Vladivostoku, a na ulice su izašli brojni Rusi koju ju prate. Rusija svake godine obilježava Dan pobjede, a najveća parada je ona na moskovskom Crvenom trgu. Njima se slavi pobjeda nad nacistima 1945. godine.

Ruska vlast taj događaj koristi da bi prikazala svoje naoružanje i vojsku. Na ulice Moskve će, posebno ove godine, izaći rakete, tenkovi i balistički projektili kako bi se pokazala snaga ruske vojske.

Zelenski: ‘Poginulo 60 ljudi u raketiranju škole’

07:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kasno u nedjelju objavio je da je 60 ljudi poginulo u ruskom granatiranju škole u selu Bilohorivka na istoku države.

„U ruskom napadu na Bilohorivku u regiji Luhansk oko 60 ljudi je ubijeno, civili koji su se sakrili u školu, sakrivajući se od granata“, rekao je Zelenskij u svom noćnom obraćanju. Guverner regije Luhansk ranije je objavio da se u toj školi sklonilo 90 ljudi, prenosi Reuters.

Source link: www.telegram.hr