Konzervativci su pretrpjeli gubitke na lokalnim izborima, pokazuju prijevremeni rezultati

Johnsonova stranka izgubila uporišta u Londonu

FOTO: AFP

Konzervativna stranka britanskog premijera Borisa Johnsona izgubila je kontrolu u tradicionalnim uporištima u Londonu i pretrpjela gubitke na lokalnim izborima, pokazuju prijevremeni rezultati u petak, dok birači kažnjavaju njegovu vladu zbog niza skandala.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Johnsonova stranka svgnuta je u Wandsworthu, tradicionalnom uporištu konzervativaca od 1978, što je dio trenda u britanskom glavnom gradu gdje birači koriste izbore da izraze bijes zbog krize izazvane poskupljenjem životnih troškova i kazni nametnutih premijeru jer je kršio vlastita pravila o lockdownu zbog covida-19.

‘Apsolutno fantastičan rezultat’

Prvi put je oporbena Laburistička stranka pobijedila u vijeću Westminstera, četvrti u kojoj je smještena većina vladinih institucija. Konzervativci su također izgubili kontrolu u četvrti Barnetu, u kojemu je stranka uvijek pobjeđivala od 1964., osim na dvama izborima.

“Fantastičan rezultat, apsolutno fantastičan. Vjerujte mi, ovo je velika prekretnica za nas nakon općih izbora 2019.”, rekao je laburistički čelnik Keir Starmer stranačkim pristašama u Londonu.

Glasanje je izborni test za Johnsona

Ukupan zbroj koji će biti objavljen kasnije u petak bit će najvažniji pokazatelj javnog mnijenja otkako je Johnson osvojio najveću većinu Konzervativne stranke u više od 30 godina na izborima 2019.

Prvi rezultati sugeriraju da konzervativci gube u unutrašnjosti na jugu, a da su zadržali potporu u područjima središnje i sjeverne Engleske koja je podržala izlazak iz Europske unije 2016.

Glasanje je izborni test za Johnsona otkako je postao prvi britanski vođa koji je prekršio zakon dok je bio na vlasti. Prošli mjesec kažnjen je jer je 2020. godine prisustvovao rođendanskom okupljanju u svom uredu, prekršivši pravila fizičke distance koja su tada bila na snazi ​​radi suzbijanja širenja covida.

Mjesecima se bori za politički opstanak

Gubitak ključnih vijeća u Londonu, gdje su konzervativci gotovo zbrisani, povećat će pritisak na Johnsona koji se već mjesecima bori za politički opstanak i suočava se s mogućnošću dodatnih policijskih kazni zbog sudjelovanja na drugim skupovima na kojima su prekršena pravila karantene.

Na izborima održanim u četvrtak odlučivalo se o gotovo 7000 mjesta u vijećima, uključujući sva ona u Londonu, Škotskoj i Walesu, te trećini mjesta u većini ostatka Engleske.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr