Žofre: Bilo bi odlično da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji

Foto: BETAPHOTO/EU info/EMIL VAS/DS

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuel Žofre izjavio je danas da Unija očekuje da se Srbija pridruži njenim sankcijama protiv Rusije i da bi bilo odlično da to učini.

„Generalno stanovište je da Unija želi da Srbija bude s nama. To znači da Srbija mora jasno da kaže da želi da krene ka Evropi i da formira spoljnu politiku u skladu sa tim. Usklađivanje sa sankcijama (Rusiji) je očekivanje koje imamo i bilo bi odlično da Srbija to uradi“, rekao je Žofre za Radio-televiziju Vojvodine.

Na pitanje da li je uvođenje sankcija Rusiji preduslov za otvaranje novog klastera u pretpristupnim pregovorima Srbije i EU, Žofre je kazao da „to ne ide uvek tako“.

„Ne možemo da postavimo preduslove, nije to uvek automatski. Postoje određeni tehnički elementi koji se moraju ispuniti, ali za političku odluku moramo znati da postoji osećaj da Srbija ide evropskim putem, da iskazuje solidarnost s politikom i ciljevima EU. Sankcije (protiv Rusije) su odličan način da se ovo jasno kaže, ali ono što je važno je celokupna poruka koju Srbija šalje“, naveo je Žofre.

Povodom određivanja datuma za eventualni ulazak Srbije u EU, italijanski diplomata je rekao da to „nije najkorisnija stvar“ koja se u ovom trenutku može uraditi.

„Verujem da jedino što je potrebno jeste postojanje političke volje (Srbije) koja će ubrzati reforme, izabrati jasan put i mobilisati sve resurse koje ima da bi se to postiglo“, dodao je Žofre.

On je rekao i da veruje da je budućnost Srbije „uz EU i evropske vrednosti“.

„Verujemo da Srbija želi slobodu, demokratiju, vladavinu prava, prosperitet, da ljudi žele dobre standarde životne sredine. EU to nudi, ali mi smo suočeni s brutalnom agresijom (na Ukrajinu) i moramo joj se suprotstaviti. EU će uvesti sankcije koje utiču na njenu ekonomiju i postoji cena koju države članice i građani EU moraju da plate da bi podržali svoju i slobodu Ukrajinaca. Nema sumnje da će, na duže staze, interesi Srbije biti uz EU“, smatra Žofre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs