OGLAS

Arnautović za N1 o razgovoru u četiri oka: Budžet BiH je ko Đekna, ima i plan B Vijesti Autor:Faruk Durmišević05. maj. 202218:41

Arnautović za N1 o razgovoru u četiri oka: Budžet BiH je ko Đekna, ima i plan B

Izvor: N1

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH gostujući u Danu uživo N1 govorio je o raspisivanju Općih izbora i njihovom finansiranju.

Arnautović je pojasnio da postoje dvije stvari u vezi finansiranja izbora odnosno dvije mogućnosti kako do 19. maja osigurati novac za održavanje Općih izbora u oktorbru. Jedna od njih je budžet, ali i odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izdvajanju sredstava za organizaciju izbora iz tekućih ili drugih rezervi.

“Jedno je usvajanje budžeta to će biti nekad, kako je ono bilo, Đekna nije umrla a kada će ne zna se, kad će biti budžet otom potom. Ali što se tiče ove posebne, specijalne odluke Vijeća ministara BiH mi smo ukazali iako to nije naš posao da tako duboko ulazimo jer mi nismo ministri finansija, ali smo pronašli i ukazali na put kako da se riješi to pitanje. Da Vijeće ministara donese posebnu odluku kojom će se sa računa prenešenih prihoda iz prethodnih godina, akumulirani, neutrošenih, neraspoređenih a postoji ta cifra od 39 miliona 440 hiljada   da se iz tih sredstava dodijeli CIK-u. Da vam ekskluzivno kažem imali smo otvaranje ponuda za štampanje glasačkih listića, bila su dva ponuđača i to su drastično veći iznosi nego kako je bilo proicirano”, naveo je Arnautović.

Sutra će Arnautović potpisati pismo Vijeću ministara BiH da se da novac a šta ako do toga ne dođe, za N1 je on kazao da postoje dva pravca.

“Jedna je na dnevnom redu ću staviti procjenu da li se radi o krivičnom djelu jer zakon nas tjera da ako CIK smatra da je učinjeno krivično djelo dužna je da o tome obavijesti Tužilaštvo BiH. Krivične prijave nama ne obezbjeđuju novac, ali ćemo to morati da uradimo. Druga stvar je traganje za novcem. Imamo nekoliko scenarija. Sredstva će biti iz budžeta. Ako Vijeće ministara ne donese budžet, možda bi neko drugi mogao donijeti budžet, nametnuti budžet”, poentirao je Arnautović.

U četiri oka Arnautović je razgovarao sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i da je od njega zatraži oda nametne budžet a na pitanje šta mu je na to Schmidt rekao, Arnautović navodi:

“Ništa, on je to vrlo lukavo prešutio ali je primio k znanju”, naveo je Arnautovič.

Građanima u dijaspori Arnautović je poručio da iz topline svog doma uz skenirane neophodne dokumente mogu izvršiti prijavu za glasanje.

Source link: ba.n1info.com