OGLAS

Reisu-l-ulema: Lejletul-kadr je prilika da preispitamo svoje duhovno stanje Vijesti Autor:N1BIH27. apr. 202222:29

Reisu-l-ulema: Lejletul-kadr je prilika da preispitamo svoje duhovno stanje

Izvor: Preporod.info

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu večeras je prije teravih-namaza održana centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletul-kadr.

Prvi imam Gazi Husrev-begove džamije hafiz Mensur ef. Malkić održao je uvodno obraćanje.

“Lejletul-Kadr je noć bolja od hiljadu mjeseci. Ovo je noć Kur’ana i zato je lijepo da ga u ovoj noći učimo što više i pokušamo doći do njegovih pouka i poruka. Ovo je noć kada bi trebali da klanjamo što više namaza. Ovo je noć dove, noć naših želja, noć u kojoj Allah dž.š. prima dove i želje od svojih dobrih robova”, kazao je Malkić prisutnim vjernicima.

Kadersku poruku vjernicima uputio je reisu-l-ulema IZ Husein-ef. Kavazović.

“Muslimani općenito drže da je 27. noć ramazana ona Kaderska noć, jer mnoge indicije upućuju na to i skoro ne ostavljaju prostora za dilemu. Sura El-Kadr, u kojoj se i spominje Lejletul-kadr, sastoji se od trideset riječi – 27. riječ je zamjenica „hije“, tj. ona, Noć kaderska. Učenjaci su zapazili da je Kaderska noć sjajna, čista i ispunjena mirom, ni previše topla, ni previše hladna, a Mjesec kao da je u njoj svjetliji. Ujutro narednog dana Sunce bude bez zraka, što se pripisuje ogromnom prisustvu meleka”,  kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Podsjetio je da je Kur’an navodi kako je Lejletul-kadr noć “u kojoj se razlučuje svaka mudra stvar” – da je to noć odluke, noć u kojoj se odlučuje o svemu što će se, shodno Allahovom znanju, dogoditi u toku naredne godine, do sljedeće kaderske noći: kada će pasti kiša, kakvo će biti rastinje, kakva će biti nafaka, ko će se roditi, a ko umrijeti i slično.

“To je noć u kojoj se iniciraju i pokreću stvari da bi se proizveli uzroci koji će dovesti do realizacije onoga što će se dogoditi”.

Riječ kadr znači i težina, značaj, vrijednost. Naime, onaj ko u toj noći uradi neko dobro s namjerom da postigne Allahovo zadovoljstvo, kod Allaha zadobiva vrijednost, značaj i ugled.

Uz to, u toj noći je objavljena Knjiga posebne vrijednosti, posredstvom meleka posebne vrijednosti, poslaniku posebne vrijednosti i ummetu posebne vrijednosti. Ibadet u ovoj noći je vredniji od ibadeta u hiljadu mjeseci – naveo je reisu-l-ulema.

Podsjetio je i da je Lejletul-kadr jedno od vremena u kojima Allah prima dovu, te je dodao da je, prema hadisu, u ovoj noći lijepo učiti dovu “Bože moj, Ti si Onaj koji oprašta, voliš opraštanje, pa oprosti i meni”. Reisu-l-ulema Kavazović je objasnio kako ovo znači da je svakome prepušteno da ovu noć iskoristi shodno svojoj potrebi i svome stanju.

– Večerašnja noć je, dakle, izuzetna prilika da preispitamo svoje duhovno stanje i pokajemo se za grijehe i propuste koje smo počinili.

Meleki koji noćas silaze na Zemlju vole slušati jecaje pokajnika. Pokajte se, braćo i sestre. Srcem izrecite svoje kajanje i donesite odluku da se više nećete vratiti grijehu koji ste po/činili!

Budite svjesni da to ima vrijednost kao da ste više od 80 godina – jer hiljadu mjeseci je 83,4 godine – neprekidno izražavali kajanje. Svako dobro koje uradite u ovoj noći ravno je kao da ste ga radili neprekidno toliko godina. Iskoristite tu priliku, jer je to tako samo jednom u godini – u Kaderskoj noći. I donesite večeras odluku da ćete se promijeniti, da ćete popraviti svoje stanje i svoj odnos prema Allahu. Ako niste bili redovan klanjač, donesite odluku da ćete to odsada biti; ako niste bili dobri prema komšijama, da ćete biti, itd – naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Reisu-l-ulema je, između ostalog, kazao kako je u ovoj mubarek noći lijepo činiti razne ibadete.

“Lijepo je klanjati, učiti Kur’an i upućivati dove. Uputite Allahu iskrenu dovu. To je kao da ste Ga, Uzvišenoga, molili neprekidno više od 80 godina. Pa, kako da vam takvu dovu ne primi On, Milostivi, koji se odaziva zovu svojih stvorova i prima njihove dove. Evo, molimo Ga da nas uzme u Svoju zaštitu, da svojom zaštitom zaštiti granice naše zemlje i podari mir, ljubav i razumijevanje među ljudima u njoj! U ovim noćima Poslanik je mnogo učio Kur’an, pa kad bi naišao na ajete u kojima se govori o Allahovoj milosti, molio bi za nju, a kad bi naišao na ajete u kojima se govori o Allahovoj kazni – Allaha bi molio da ga zaštiti od nje. Učenjaci kažu da je u ovoj noći najbolje kombinirati četiri stvari: namaz, učenje Kur’ana, dovu i razmišljanje. Naime, tako je radio i Poslanik, a.s”,  naveo je reisu-l-ulema Kavazović.

Nesretnik je onaj ko propusti ovu priliku i iz ramazana ne iziđe čist od svakog grijeha, poručio je reisu-l-ulema.

– Predaje nam govore da se meleki u ovoj noći razmile svuda po Zemlji; da ne ostave nijednu kuću i nijedan dom, niti lađu u kojoj ima vjernik ili vjernica a da ga ne posjete. Izuzetak su samo one kuće u kojima ima pas, svinja, alkohol ili osoba koja je počinila blud a nije se okupala od toga, te kuće u kojima ima ikona ili kip kojima se moli. Neki autori navode i to da se u Noći kaderskoj spušta Džibril s milošću i dijeli je živim vjernicima, pa kad završi sa tim, rekne: „Bože, ostalo je još mnogo milosti – šta ću sa njom!?“ Na to mu Allah rekne: „Podijeli je umrlima iz Muhammedovog ummeta!“, pa kad je podijeli na njih i sve ih obuhvati, rekne: „Gospodaru, ostalo je još mnogo, šta ću sa tim?!“ Allah mu rekne: „Podijeli je i nemuslimanima!“ i on je podijeli i njima. Onaj od njih, kažu oni, koga ta milost tada dotakne ovaj svijet napusti s imanom u srcu! Pa, braćo i sestre, uronite u Allahovu milost – kazao je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Na kraju je pozvao vjernike da mole za sebe i svoje porodice, za komšiluk, braću i sestre ma gdje bili, ali i domovinu.

“Ovo je noć u kojoj treba da se sjetimo braće i sestara u Kudsu, u Jerusalemu, našoj dubokoj rani, da zamolimo Boga da ojača njih i da nama da hidajet, da im budemo na pomoći, da se pobrinemo za svoju braću, ma gdje bili. U ovoj noći molite Boga za našu domovinu, za naš narod, za sve njene stanovnike, da Allah ulije ljubav u naša srca jednih prema drugima, da budemo ljudima pri pomoći. Naša domovina je naša velika briga, neprolazna. Nema dana ni noći kada musliman i muslimanka ne trebaju se zapitati u kakvom halu je naš narod i naša domovina. Možda se u ovim ramazanskim noćima piše sudbina, i naša i naše domovine, zato u ovoj noći nemojte zaboraviti šehide i gazije, i molite Boga da kad ustreba našoj Bosni svi budemo gazije, da svi ko jedan budemo braća i sestre, u safove ili bedeme čvrsto poredani, za naš narod i našu domovinu”, poručio je reisu-l-ulema IZ Husein-ef. Kavazović.

Kadersku dovu je proučio hafiz Mensur-ef. Malkić.

Tokom večerašnjeg prigodnog programa kur’anske ajete i ilahije su izveli vrsni učači Kur’ana i interpretatori duhovne muzike.

Source link: ba.n1info.com