Gervala Švarc na sednici SB UN: Srbija je najveća pretnja normalizaciji i miru u regionu

Foto: pritscreen UN live

Ministar spoljnih poslova Kosova Donika Gervala Švarc ocenila je večeras na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da civilna misija UN više ne igra ulogu u životu građana Kosova, koje je suverena država, ispunjava obaveze prema građanima i pouzdan je i odgovoran sagovornik partnerima u Evropi i svetu.

Kosovska nezavisnost nije rezultat secesionističkih pokreta, već je država stvorena iz genocida srpske država, i mi smo deo Evrope, dok Srbija nastavlja da bude ruski satelit, rekla je Donika Gervala Švarc i ocenila da je to razlog zašto „naš region ostaje nestabilan“.

Srbija je najveća pretnja normalizaciji i miru u regionu. Nastavljaju da destabilizuju region, ne samo Kosovo, izjavila je Donika Gervala Švarc, uz ocenu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić slanjem aviona uz granicu sa Kosovom pretio u septembru ratom, zbog automobilskih registarskih tablica.

Donika Gervala Švarc je navela da je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko to podržao i posetio srpsku vojsku uz granicu sa Kosovom i da istu logiku sledi ambasador Rusije u Sarajevu, gde preti ratom Bosni i Hercegovini.

Nedavni napadi na multietničku kosovsku policiju su došli sa teritorije Srbije i toga ne bi bilo da ih Vučić ne odobrava, rekla je Donika Gervala Švarc, uz ocenu da su Srbija i Rusija najveća pretnja miru u regionu.

Ako ne zatvorimo Pandorinu kutiju koju su otvorili ruski predsednik Vladimir Putin, Vučić i član predsedništva BiH Milorad Dodik, Balkan će ponovo biti tamno mesto, izjavila je Donika Gervala Švarc.

Povodom naoružavanje Vojske Srbije, Donika Gervala Švarc je navela da je to armija spremna da napadne, a ne da se brani.

Kosovo je željno i spremno za dijalog, ali da bi se to dogodilo, Srbija mora da prihvati realnost. Bez priznavanja realnosti, nema razgovora, poručila je Donika Gervala Švarc.

Prema njenim rečima, priznanjem Kosova se nema šta izgubiti, a dobiće se mirna, stabilna i prosperitetna Evropa.

Srbija mora da odluči, da li želi da bude deo Zapada ili ostane zastupnik Rusije. Posle rata u Ukrajini, jedno je sigurno – sedenje na dve stolice više nije moguće, ocenila je Donika Gervala Švarc.

Beograd će nastaviti da ukazuje međunarodnoj zajednici na probleme na Kosovu, posvećeni smo poštovanju međunarodnog prava i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, što podrazumeva dalji angažman civilne misije UN, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković na sednici Saveta bezbednosti.

U svom prvom dvogodišnjem obraćanju Savetu bezbednosti UN u svojstvu specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN šefica UNMIK-a, Karolina Zijade je pozvala Prištinu i Beograd da se konstruktivno i aktivnije angažuju u dijalog koji vodi EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs