Ukrajinci tvrde da se veliki dio posade nije mogao spasiti zbog olujnog nevremena

Zašto nema nikakvih detalja o posadi Moskve? 'Skoro svi su mrtvi, Kremlj skriva istinu od njihovih obitelji'

FOTO: AFP

Vjeruje se da su ruske snage s potopljene krstarice Moskva uspjele spasiti tek nekoliko desetaka članova posade. Objavio je to Telegraph koji se poziva na ukrajinske izvore. Naime, nakon što je Ukrajina objavila da je pogodila ruski zapovjedni brod krstarećim projektilima Neptun, Rusija je izašla s tvrdnjom da je na Moskvi izbio požar zbog eksplozije streljiva, iako nisu objavili uzrok.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo nakon toga rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je kako su uspjeli evakuirati mornare koji su se nalazili na brodu te da su prevezeni u Sevastopolj, a potom su objavili da je Moskva potonula za vrijeme pokušaja tegljenja u luku po olujnom vremenu. No, priča sa zapadne strane nešto je drugačija. Amerikanci su, pak, objavili informaciju da je Moskva pogođena s dvije ukrajinske rakete Neptun što je uzrokovalo njeno uništenje te da je broj žrtava zasigurno veći, a Ukrajinci su ustvrdili da se mornari s broda, kojih je bilo 510, nisu uopće spasili.

Ni traga o spašenima

Iako Rusi ustraju u priči da su spasili svoje mornare, Telegraphova dopisnica iz Moskve, Natalija Vasilijeva, navodi kako ruski mediji nisu objavili niti jedan kadar spašene posade, ili pak ni jednu majku ili suprugu koja je izašla u javnost i progovorila o članovima obitelji koje su izgubile.

Litvanski ministar obrane Arvydas Anusauskas rekao je, pak, da su najmanje 54 osobe evakuirane na tursko plovilo nakon što je u četvrtak u ranim jutarnjim satima s Moskve odaslan poziv u pomoć. Ukrajinci također navode kako je nekoliko brodova pokušalo pomoći Moskvi no smatraju da nisu uspjeli.

‘Zbog oluje se nisu mogli evakuirati’

“Vidjeli smo da su im drugi brodovi pokušali pomoći, ali čak su i prirodne sile bile na strani Ukrajine jer zbog oluje nisu mogli evakuirati i spasiti posadu”, riječi su glasnogovornice vojske u južnoj Ukrajini.

Prema riječima ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Antona Geraščenka “eksplozija na Moskvi bila je toliko snažna da je brod potonuo u samo nekoliko minuta”. “Ruske vlasti skrivaju istinu od obitelji i prijatelja članova posade. Svi s Moskve su poginuli”, ustvrdio je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Inače, raketna krstarica Moskva je drugi veliki ratni brod za koji se zna da je nastradao od početka rata. U ožujku Ukrajina je priopćila da je uništila veliki desantni brod Orsk, u Azovskom moru.

Source link: www.telegram.hr