Pratimo uživo sjednicu Vlade

Plenković o NDH: 'Svako povezivanje današnje Hrvatske s ustaškim režimom je povijesno netočno, štetno i neprihvatljivo'

FOTO: Screenshot Youtube Vlada RH

U tijeku je sjednica Vlade, na kojoj se premijer Andrej Plenković uvodno osvrnuo na plan ubrzanja obnove koji je predstavio ministar Ivan Paladina. “To je jako važno i to njegov ključni zadatak”, rekao je. “Intenzivira se provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti”, dodao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuo se obilježavanja Međunarodnog dana Roma te progona i ubijanja Židova i Roma. “NDH je bila fašistička, totalitarna država, obilježena terorom. Ona je nažalost dio naše povijesti koju bezuvjetno i jasno treba osuđivati. Svako povezivanje današnje Hrvatske s ustaškim režimom i poricanje zločina je povijesno netočno, za Hrvatsku štetno i za našu Vladu neprihvatljivo”, kazao je premijer. Osvrnuo se i na protjerivanje 24 ruska diplomata iz Hrvatske, rekavši da je time poslana jasna poruka Rusiji i politički stav.

O sindikatima

Osvrnuo se na razgovore “sa socijalnim partnerima, osobito sindikatima”. “Vidjeli ste da da smo u dijalogu koji je redovit. Mislim da smo razinu socijalnog dijaloga podigli na najvišu razinu”, poručio je. “Stoga smo najavili da će se nastavak pregovora o kolektivnim ugovorima Vlade i sindikata javnih i državnih službi održati 26. travnja, u utorak”, dodao je.

“Vjerujem da ćemo pronaći dobro rješenje, u interesu radnika i gospodarstvenika. Želim podsjetiti da smo u mandatu naše Vlade, plaće u državnim i javnim službama povećali između 25 i 40 posto”, dodao je premijer.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo objavilo je jučer rezultate istrage o padu bespilotne letjelice u Zagrebu 10. ožujka. Nakon tjedana rasprave u javnosti, potvrđeno je da je dron bio naoružan bombom, ali da nije bilo TNT-a. Rezultate je malo prije sjednice Vlade ponovno komentirao predsjednik Zoran Milanović, rekavši da se “tri tjedna muljalo i petljalo”. Dodao je da “nije bomba sve što izgleda kao bomba”.

Uskoro opširnije…

Source link: www.telegram.hr