Svetozar Marović uhapšen je u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud. Domogao se Beograda, od kada mu se gubi “svaki trag”, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da pronađu tog bivšeg čelnika DPS-a za kojim je Crna Gora raspisala potjernicu

Američka vlada uvela ekonomske sankcije Svetozaru Maroviću

Marović, Foto: Boris Pejović

Američka vlada uvela je ekonomske sankcije protiv šefa budvanske kriminalne grupe i nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića, zbog, kako je saopšteno, destabilizirajućeg i koruptivnog djelovanja u regionu.

U saopštenju američkog Ministarstva finansija, navodi se da su Maroviću uvedene sankcije «zbog odgovornosti ili saučesništvo, direktnu ili indirektnu umiješanost u korupciju vezanu za Zapadni Balkan, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevjera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito».

Pored Marovića, ekonomske sankcije su uvedene za još šest osoba iz Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

S druge strane, američki Stejt dipartment javno je označio bivšeg premijera Sjeverne Makedonije Nikolu Gruevskog i bivšeg direktora Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne poslove (UBK) Sašu Mijalkova, kao i Gordanu Tadić iz Bosne i Hercegovine, bivšu glavnu državnu tužiteljku.

Source link: www.vijesti.me