Pratimo 44. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo: EU šefovi u Buči, počela ekshumacija iz masovne grobnice, raste broj mrtvih u napadu na željezničku postaju

FOTO: Profimedia

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • Deseci poginulih u raketiranju željezničke postaje u Kramatorsku
  • Kremlj: Rusija nije odgovorna za napad
  • Kuleba: Raketiranje željezničke postaje je pokolj
  • Počela ekshumacija iz masovne grobnice u Buči
  • EU odobrila embargo na ruski ugljen
  • Rusija napušta Vijeće za ljudska prava UN-a
  • Kremlj priznao “značajne gubitke” Rusije u Ukrajini
  • Britanski obavještajci: Rusija će povučene snage vratiti za tjedan dana
  • Zelenski: Situacija u Borodjanki mnogo je strašnija nego u Buči
  • Peskov: Rat bi mogao završiti u ‘doglednoj budućnosti’
  • Šefovi EU-a posjetili Buču

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Američko ministarstvo obrane očekuje da će se Rusi sada fokusirati na Donbas

22:00 Prema glasnogovorniku američkog ministarstva obrane, Johnu Kirbyju, čini se da će se Rusija fokusirati na Donbas i istok Ukrajine. Dodao je da će SAD Ukrajini i dalje davati pomoć u oružju, municiji i informacijama.

Rusija zabranila Amnesty International i Human Rights Watch

21:10 Rusko ministarstvo pravosuđa objavilo je u petak da je opozvalo registraciju 15 stranih organizacija, uključujući Amnesty International i Human Rights Watch (HRW). Ruski ogranci tih organizacija, uključujući Carnegie Endowment for International Peace, “isključeni su jer je otkriveno kršenje važećeg zakonodavstva Ruske Federacije”, navodi se priopćenju ministarstva.

Odluka, u kojoj nisu navedene pojedinosti o kakvim se kršenjima radi, objavljena je nekoliko dana pošto je HRW sa sjedištem u New Yorku objavio da je otkrio “nekoliko slučajeva u kojima su ruske vojne snage počinile ratne zločine” u Ukrajini.

Američki dužnosnik: ‘Neke ruske jedinice su doslovno izbrisane’

20:40 Visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane za ABC News je rekao da su neke ruske vojne postrojbe zabilježile goleme gubitke. “Vidjeli smo naznake da su neke jedinice doslovno izbrisane”, rekao je dužnosnik. Amerikanci tvrde i da Rusi žele regrutirati “više od 60.000 vojnika”; novih ročnika i mobiliziranih pričuvnika.

Biden osudio napad na Kramatorsk

20:17 Američki predsjednik Joe Biden osudio je napad na Kramatorsk na istoku Ukrajine u kojemu je po zadnjim podacima poginulo najmanje 50 ljudi. Zahvalio je Slovačkoj koja je prevezla obrambene sustave Ukrajini i dodao će SAD premjestiti sustav Patriot u tu zemlju.

Von der Leyen predala Zelenskom upitnik za pristup EU

19:55 Šefica EU komisije sastala se sa Zelenskim i predala mu Upitniko pristupanju u članstvo, koji će, nakon što bude ispunjen, dovesti Ukrajinu korak bliže statusu zemlje kandidata za članstvo. U obraćanju medijima rekla je da će EU podržati Ukrajinu u ispunjavanju upitnika i to kako bi taj proces trajao tjednima, a ne godinama kao je uobičajeno.

“Rusija će otići u ekonomsku, financijsku i tehnološki propast, dok Ukrajina maršira ka budućnosti u EU”, rekla je. Zelenski je pred novinarima rekao da će upitnik biti ispunjen za tjedan dana.

Ukrajinska tužiteljica: ‘U Buči su dosad otkrivena 164 tijela’

19:45 Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova danas je u televizijskom obraćanju rekla kako su do danas u Buči otkrivena 164 tijela. “Danas smo prije nego je počela kiša ekshumirali 21 tijelo iz masovne grobnice”, rekla je.

Kazala je i da je 26 tijela pronađeno pod urušenom zgradom u Borodjanki. Danas su na istom mjestu pronašli još dva tijela. Upozorila je da bi se slično moglo nastaviti pod brojnim urušenim zgradama u tom mjestu.

Scholz kaže da bi Njemačka mogla ove godine prekinuti ruski uvoz nafte

19:25 Njemački kancelar Scholz je danas rekao kako misli da bi njegova zemlja mogla prekinuti uvoz ruske nafte ove godine. Rekao je to na pressici s britanskim premijerom. Objasnio je da Njemačka aktivno radi na ‘neovisnosti od uvoza ruske nafte’.

Pučka pravobraniteljica: ‘Odveli su 120.000 djece u Rusiju’

19:05 Ukrajinska pučka pravobraniteljica Ljudmila Denisova objavila je na Facebooku da su Rusi deportirali oko 600.000 Ukrajina u Rusiju. Tvrdi da je među njima 120.000 djece. Uglavnom se radi o stanovnicima Izjuma i Harkiva, a Denisova piše kako nije prvi pt da Rusija koristi ovakvu taktiku.

Austrijski kancelar krenuo u Ukrajinu

19:00 AFP javlja da je austrijski kancelar Karl Nehammer krenuo u posjet Ukrajini.

Odesa uvodi policijski sat

18:40 Vlasti Odese uvele su policijski sat koji će trajati do nedjelje u šest sari ujutro po lokalno, vremenu. Na to su se odlučili nakon napada na Kramatorsk koji je, kao i Odesa, na istoku zemlje.

Johnson najavio još 100 milijuna funti vojne pomoći Ukrajini

18:25 Britanski premijer najavio je da će Ukrajini poslati vojnu opremu u vrijednosti od 100 milijuna funti. U pošiljci će biti protutenkovski projektili koji ‘su tri puta brži od zvuka’, javlja BBC kao i precizna municija te kacige, noćni vizir i pancirke.

Putin pojavio u javnosti, došao na sahranu Žirinovskog

18:15 Vladimir Putin se, čini se, pojavio u javnosti. Došao je na sahranu ultra-nacionalističkog političara Vladimira Žirinovskog. Snimke s posljednjeg ispraćaja Žirinovskog pokazuju Putina koji polaže cvijeće uz njegov lijes. Potom se, piše BBC, prekrižio i pognuo glavu.

Žirinovski je preminuo u srijedu, javljeno je iz Rusije, a glasnogovornik Kremlja, Peskov, jučer je novinarima potvrdio da će s Putin ‘svakako oprostiti od Žirinovskog’.

SAD procjenjuje čime su Rusi gađali Kramatorsk

18:10 Prve procjene američkih obrambenih dužnosnika su da su Rusi gađali Kramatorsk s kratkodometnim balističkim projektilom. Tvrde i da je ispaljen s neke od pozicija u Ukrajini koju Rusija drži.

Počeo sastanak Zelenskog i šefova EU

18:05 Iz ureda predsjednika Zelenskog su javili da je počeo njegov sastanak sa šefovima u EU koji su nešto ranije bili u Buči. “Nakon sastanka će šefovi EU-a dati izjavu ukrajinskim i stranim medijima i odgovoriti na njihova pitanja”, poručili su.

Francuski ministar: ‘Zabrana uvoza ruske nafte bi promijenila igru’

18:00 Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je CNN-u da je njegova zemlja spremna ‘ići dalje’ po pitanju sankcija i zabraniti rusku naftu. Kazao je da bi to potez koji bi ‘promijenio igru’ pa dodao da je po tom pitanju potrebno suglasje unutar EU.

Osudio je napad na Kramatorsk koji je opisao masakrom i pozvao da odgovorni budu identificirani, procesuirani i osuđeni za taj zločin.

Ukrajinska parlamentarka tvrdi da je u Černihivu otkrivena masovna grobnica

17:50 Ukrajinska parlamentarka Lesia Vasilenko tvrdi da je u Černihivu otkrivena masovna grobnica. Na Twitteru je objavila da je u njoj 700 tijela ubijenih Ukrajinaca. Još uvijek nema neovisnih potvrda ove informacije.

Von der Leyen u Buči: ‘Ovdje je razbijena naša ljudskost’

17:35 BBC piše da je Von der Leyen zapalila svijeću u obližnjoj crkvi za sve preminule. “Ovdje se dogodilo nezamislivo. Vidjeli smo okrutno lice Putinove vojske”, rekla je šefica EK-a. Nedugo potom se oglasila na Twitteru.

“Bilo je važno početi posjetu u Buči. U Buči je razbijena naša ljudskost. Moja poruka Ukrajincima je: ‘Oni odgovorni za ove strahote bit će privedeni pravdi. Vaša borba je naša borba. Danas sam u Kijevu da vam kažem kako je Europa na vašoj strani’”, poručila je na Twitteru.

Medvedev: ‘Sankcije Rusiji su čin agresije’

17:25 Bivši ruski premijer i predsjednik Dmitrij Medvedev oglasio s na aplikaciji Telegram uz poruku da se “nelegalne sankcije nametnute Rusiji može smatrati činom agresije”. Tvrdi da su i oni koji su nametnuli te sankcije rekli da se radi o ekonomskom ratu, prenosi RIA.

“U ovom slučaju Rusija ima pravo na individualnu i kolektivno obranu u okviru nacionalnog i međunarodnog prava. Nitko ne treba sumnjati da će Rusija iskoristiti svoja prava onako kako smatra prikladnim”, rekao je.

Johnson i Sholz osudili događaj u Kramatorsku

17:05 Boris Johnson govorio je na konferenciji za novinare u Downing Streetu nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Rekao je da dvije zemlje dijele isti osjećaj “užasa i odbojnosti” zbog “brutalnosti koja se oslobađa” u Ukrajini, uključujući “nesavjesno” bombardiranje izbjeglica koje su jutros bježale iz svojih domova. Govoreći o današnjem napadu na željezničku stanicu u istočnoj Ukrajini, Johnson je rekao da je on pokazao “dubine u koje je potonula nekada hvaljena Putinova vojska”. “Ratni je zločin neselektivno napadati civile i zločini u Ukrajini neće proći nezapaženo niti nekažnjeno”, rekao je.

Također je pozdravio odlučnost njemačkog kancelara da prekine ovisnost o ruskoj energetici, dodajući: “Ovo nije lako nikome od nas i pozdravljam seizmičke odluke koje je donijela Olafova vlada da odmakne Njemačku od ruskih ugljikovodika.”

UNICEF ‘strahuje od najgoreg’

16:49 Predstavnik UN-ove agencije za djecu UNICEF-a za Ukrajinu, Murat Sahin, osudio je ruski raketni napad na stanicu Kramatorsk u istočnoj Ukrajini i zatražio da se “ubijanje djece mora odmah zaustaviti”.

Sahin je u izjavi rekao da agencija “još ne zna koliko je djece ubijeno i ozlijeđeno u napadu, ali se bojimo najgoreg”. Također je dodao kako je tim UNICEF-a u trenutku napada dostavljao pomoć samo kilometar dalje o željezničke postaje.

Von der Leyen i Borrell obišli Buču

16:44 Josep Borrell, Ursula von der Leyen i slovački premijer Eduard Heger danas borave u Ukrajini. Ondje su u društvu predstavnika ukrajinskih vlasti ujedno posjetili Buču, objavila je NEXTA TV.

Kremlj poručuje da bi rat mogao završiti u ‘doglednoj budućnosti’

16:37 Dimitrij Peskov komentirao je najavu zabrane uvoza ugljena. “Rusija će preusmjeriti isporuke ugljena na alternativna tržišta nakon što Europska unija odbije isporuke”, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika novinarima u petak. “Naravno, ugljen je još uvijek vrlo popularna roba”, naglasio je Peskov.

Govoreći pak o ratu u Ukrajini rekao je da bi mogao biti okončan u “doglednoj budućnosti”. Time je komentirao svoju jučerašnju izjavu u kojoj je rekao kako vjeruju da će se dogovor postići u idućih nekoliko dana u dogledno vrijeme. Također je kazao kako se trenutno “operacija nastavlja” i “ciljevi postižu”.

Nastavak pregovora opet u Turskoj

16:18 Rusija i Ukrajina i dalje se “slažu” da održe pregovore u Turskoj unatoč nedavnom nasilju na terenu, rekao je u petak visoki turski dužnosnik. Dužnosnik koji želi ostati anoniman također je rekao da su dvije strane ” još daleko od dogovora o zajedničkom tekstu”.

Pitanja Krima i Donbasa teška su, potvrdio je dužnosnik, koji nije želi iznijeti datum mogućeg novog kruga pregovora između dviju strana na turskom teritoriju.

Oprečne brojke o broju mrtvih u Kramatorsku

16:08 Nakon što je gradonačelnik Kramatorska u izjavi za BBC kazao kako na željezničkoj postaji ima 40 mrtvih među kojima ima i desetero djece, sada je guverner oblasti Doneck Pavlo Kyrilenko u izjavi za Reuters kazao da je poginulo 50 ljudi od kojih su petero djeca.

On je također kazao kako je 98 ljudi prevezeno u bolnicu od kojih su 16 djeca, 46 žene, a 36 muškarci.

Rusija protjeruje poljske i bugarske diplomate

16:01 Rusija je upravo objavila da protjeruje 45 zaposlenika poljskog veleposlanstva i konzulata kao odmazdu za postupke Poljske. Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski rekao je 23. ožujka da će njegova nacija protjerati “45 ruskih špijuna koji se pretvaraju da su diplomati”.

Osim toga, Reuters izvještava da Rusija protjeruje dvojicu bugarskih diplomata iz Moskve. Bugarska je već opozvala svog veleposlanika iz Moskve radi konzultacija zbog “nediplomatskih, oštrih i nepristojnih” komentara ruskog veleposlanika u Sofiji.

Ekshumirano 20 ljudi iz masovne grobnice u Buči

15:57 Forenzički istražitelji započeli su ekshumaciju masovne grobnice u ukrajinskom gradu Buča. Ruslan Kravčenko iz ureda tužitelja u Buči rekao je Reutersu da su ekshumirali 20 tijela, od kojih je 18 imalo rane od vatrenog oružja i gelera. Rekao je da su identificirane dvije žene, od kojih je jedna radila u supermarketu u središtu grada.

“Postoje svjedoci koji mogu potvrditi da su te ljude ubile ruske snage. Bez ikakvog razloga, samo su hodali ulicom ili su bili evakuirani”, rekao je Reutersu. “Neki od njih su samo govorili ukrajinski.”

Otkako su se ruske trupe prošlog tjedna povukle iz Buče, ukrajinski dužnosnici kažu da su stotine civila pronađene mrtve. Zamjenik gradonačelnika Buče rekao je da je više od 360 civila ubijeno, a da je oko 260-280 pokopano u masovnu grobnicu od strane drugih stanovnika. Brojke nisu neovisno provjerene.

Raste broj mrtvih u Kramatorsku

15.49 Prema riječima gradonačelnika, broj mrtvih u Kramatorsku sada je porastao na 40. Govoreći na Newshouru, na BBC World Service, gradonačelnik Oleksander Hončarenko rekao je da je sada 40 ljudi poginulo, uključujući desetero djece nakon što je “ogromna raketa” ranije pogodila gradsku željezničku postaju. Dodao je da je siguran da se radi o ruskoj raketi, te da u blizini postaje gdje je raketa pogodila nema ukrajinskih vojnih ciljeva.

Zabrana uvoza ruskog ugljena u EU stupa na snagu tek u kolovozu

15:35 Europska zabrana uvoza ruskog ugljena stupit će na snagu tek u kolovozu, potvrdio je CNN-u izvor iz EU.

Njemačka: Imamo dokaze o zločinima u Ukrajini

15:02 Njemačka ima dokaze o strahotama u Ukrajini, rekla je zamjenica glasnogovornika njemačke vlade Christiane Hoffmann. Na pitanje novinara Sky Newsa kako komentira navode Kremlja da su fotografije masakra u Buči “lažne”, rekla je kako je to “cinična tvrdnja” o zvjerstvima koja “ne odgovara činjenicama”.

Njemačka obavještajna služba, podsjetimo, obavijestila je u srijedu članove Bundestaga da su prisluškivanjem komunikacije između ruskih postrojbi u Ukrajini prikupljeni nepobitni dokazi kako su upravo ruski vojnici počinili jezive zločine u gradu Buči.

Turska: Ukrajina i Rusija mogle bi nastaviti pregovore, unatoč slikama iz Buče

14:58 Rusija i Ukrajina voljne su razgovarati u Turskoj, unatoč užasima u Buči, prenosi agencija AFP, pozivajući se na turskog dužnosnika.

Ministar obrane: Britanija će poslati Ukrajini oklopna vozila

14:45 Velika Britanija će Ukrajini poslati oklopna vozila, potvrdio je za Sky News britanski ministar obrane Ben Wallace. Nije precizirao koliko. “Poslat ćemo im oklopna vozila poput Mastiffa”, rekao je. “Jako je važno da učinimo sve što možemo da pomognemo Ukrajini. Ako imamo ono što traže, pomoći ćemo”, dodao je.

Ruska središnja banka snizila kamatne stope

14:35 Ruska središnja banka neočekivano je snizila ključne kamatne stope kako bi poduprla gospodarstvo, uzdrmano sankcijama zapadnih zemalja zbog invazije na Ukrajinu. Na izvanrednoj sjednici odbor direktora središnje banke snizio je ključne kamatne stope s 20 na 17 posto. U veljači je središnja banka podigla ključne kamatne stope s 9,5 na 20 posto kako bi poduprla financijsku stabilnost i spriječila nekontrolirano jačanje inflacije.

Današnju odluku obrazložili su promjenom u ravnoteži rizika, signaliziravši da je pad gospodarske aktivnosti prevagnuo nad rizicima po financijsku stabilnost i ubrzanim rastom cijena.

Hrvatska se priključila inicijativi da ICC istraži zločine u Ukrajini

14:30 Hrvatska se priključila inicijativi 38 zemalja da Međunarodni kazneni sud (ICC) otvori istragu o ratnim zločinima u Ukrajini, odlučila je u Vlada danas. Njome se od tužitelja ICC-a traži da istraži ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid za koje se smatra da su počinjeni na području Ukrajine od 21. studenoga 2013.

Zelenski: Potreban je ‘Molotovljev koktel’ sankcija

14:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u današnjem obraćanju finskom parlamentu rekao je da je Rusiji potrebno uvesti “koktel sankcija” koji će biti upamćen “kao Molotovljev koktel”. Ponovno je pozvao na slanje više oružja Ukrajini.

Britansko ministarstvo obrane objavilo kartu, na sjeveru Ukrajine nema ruskih trupa

13:55 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu kartu Ukrajine. Na njoj, prema britanskom obavještajnom izvješću, ruskih snaga na sjeveru zemlje više nema.

AFP: Među žrtvama na željezničkoj postaji je četvero djece

13:50 Raste broj poginulih nakon raketiranja željezničke postaje u Kramatorsku, a među žrtvama je i četvero djece, javlja novinska agencija AFP. Prema posljednjim informacija, poginulo je najmanje 39 civila.

Slovačka šalje Ukrajini raketni sustav S-3000

13:45 Slovačka šalje Ukrajini  protuzračni raketni sustav S-300, potvrdio je slovački premijer Eduard Heger. “Mogu potvrditi da je Slovačka donirala Ukrajini proturačni sustav S-3000. Ukrajinski narod hrabro brani suverenu zemlju, ali i nas također. Naša je dužnost da pomognemo, a ne da stojimo i ignoriramo gubitke ljudskih života pod ruskom agresijom”, poručio je na Twitteru.

I Velika Britanija je uvela sankcije Putinovim kćerima

13:25 Britanija je stavila kćeri Vladimira Putina na listu sankcioniranih osoba, slijedeći korake SAD-a u onome što naziva ciljanjem na životni stil osoba bliskih Putinu. Na novoj britanskoj listi sankcioniranih osoba kojima su zamrznuta sredstva, našle su se tako Putinove odrasle kćeri Katerina Tihonova i Maria Voroncova te Sergejevna Vinokurova, kći ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Sve tri je ranije ovog tjedna sankcionirao SAD.

Macron: Sljedećih tjedana gledat ćemo strašne scene iz Donbasa

13:20 Francuski predsjednik Emmanuel Macron smatra da su “male nade” da će rat u Ukrajini uskoro završiti. “Nažalost, ovaj rat neće završiti u danima pred nama”, rekao je za francuski RTL. Macron je rekao i da je Putin “gotovo sigurno” odlučio da 9. svibnja za njega mora biti dan pobjede. Naime, Moskva na taj dan tradicionalno priređuje vojnu paradu u povodu proslave pobjede nad nacističkom Njemačkom.

“Mislim da ćemo sljedećih dana i tjedana gledati vrlo teške scene iz Donbasa na istoku Ukrajine”, rekao je još Macron, kako prenosi CNN.

Charles Michel: Više sankcija Rusiji, više oružja Ukrajini

13:09 Nižu se reakcije na raketiranje ukrajinske željezničke postaje koja je bila jedno od glavnih evakuacijskih čvorišta. “Ovo je još jedan pokušaj zatvaranja puteva za one koji bježe od neopravdanog rata”, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell.

Oglasio se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, rekavši da je “zastrašujuće vidjeti da Rusija napada jednu od glavnih postaja za evakuaciju civila”. Dodao je da iz EU-a stiže više sankcija Rusiji, kao i više oružja Ukrajini.

Regionalni guverner: najmanje 39 poginulih u raketiranju željezničke postaje

13:05 Najmanje 39 ljudi je poginulo, a 87 ih je ranjeno u raketiranju željezničke postaje u Kramatorsku, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko. Prema prvim informacijama, poginulih je bilo 30.

Kuleba: Rusi su znali da je željeznička postaja bila puna civila. To je pokolj

12:58 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je raketiranje željezničke stanice – na kojoj su bile tisuće civila – pokolj. “Rusi su znali da je ta postaja puna civila koji čekaju na evakuaciju”, kazao je. “Svakog ratnog zločinca ćemo privesti pravdi”, napisao je još na Twitteru.

Raketni napad komentirao je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, obraćajući se finskom parlamentu. “Na željezničkoj postaji nije bilo ukrajinskih trupa. Ruske trupe pogodile su stanicu na kojoj su bili obični ljudi. Vojnika nije bilo”, kazao je. Poručio je i kako je u pitanju “zlo koje nema granica”.

Kremlj: Rusija nije umiješana u raketiranje željezničke postaje

12:47 Kremlj negira da je Rusija jutros raketirala željezničku postaju na istoku Ukrajine, prenosi Reuters. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da “ruske oružane snage za danas nisu imale planirane misije u Kramatorsku”, gradu u kojem se nalazi napadnuta postaja. Napad u Kramatorsku je demantiralo i rusko ministarstvo obrane, prenosi ruska agencija RIA Novosti. Također, agencija citira rusko ministarstvo koje tvrdi da su u napadu korišteni projektili koje koristi samo ukrajinska vojska.

Svjedok napada na postaju: ‘Osjetiš to prije no čuješ’

12:28 Nathan Mook, izvršni direktor dobrotvorne organizacije World Central Kitchen, svjedočio je napadu na Kramatursk i za BBC je ispričao kako je situacija izgledala.

“Vozili smo se pored kolodvora preko nadvožnjaka, vidjeli smo preko tisuću ljudi. Bila je gužva, baš kao i jučer i prekjučer”, rekao je. Mook kaže da je tada čuo zvuk pet do deset eksplozija “dvije minute nakon što smo prošli”. “Osjećaš to prije nego što čuješ. Eksplozija te potrese iznutra.” “Jedan od naših momaka u skladištu hrane rekao je da je vidio kako ukrajinska protuzračna obrana presreće jednu od raketa. To su bili projektili.”

Nakon što se vratio na mjesto napada, Mook je opisao scenu razaranja: “Ostaci jedne od projektila na parkiralištima, razneseni prozori, nekoliko desetaka žrtava. Ekipe hitne pomoći su vrlo brzo bile na terenu, brinući o ozlijeđenim i poginulim osobama”, dodao je.

Njemački predsjednik: ‘Lavrova i Putina treba izvesti pred Međunarodni sud’

12:21 Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier založio se za to da se ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izvedu pred Međunarodni sud u Den Haagu.

“Svi koji nose odgovornost za ove zločine će morati odgovarati. U to spadaju vojnici, časnici ali i oni koji nose političku odgovornost”, rekao je Steinmeier u razgovoru za subotnje izdanje tjednika Der Spiegel.

Rusi se pohvalili raketiranjem, pa onda promijenili mišljenje

12:08 Ruski ministar obrane izjavio je kako su danas na tri željezničke postaje na području Donbasa ispaljene visokoprecizne rakete, a nakon što su razmjeri žrtava u Kramatorsku postali jasni, ustvrdio je da je napad bio ‘provokacija’ koja ‘nema nikakve veze sa stvarnošću”, objavio je na Twitteru dopisnik Financial Timesa iz Moskve Max Seddon.

Među mrtvima u Kramatorsku i dvoje djece

12:03 Glasnogovornica regije Doneck Tetiana Inatčenko izjavila je da je u raketiranju željezničke postaje i Kramatorsku poginulo najmanje 27 ljudi među kojima i dvoje djece. Ona, pak, navodi kako je 30 osoba ranjeno. “Ovu informaciju za sada potvrđuju spasioci i policija”, rekla je u izjavi na nacionalnoj televiziji.

U trenutku raketiranja na postaji u Kramatorsku 4000 ljudi

11:57 Reuters citira gradonačelnika Kramatorska koji je rekao da je oko 4000 ljudi, većinom staraca, žena i djece, bilo na željezničkoj stanici kada je pogođena ruskim raketama. Prema posljednjim podacima, više je od 30 ljudi poginulo, a stotinu ih je ranjeno.

Rusija demantira napad na željezničku postaju

11:50 Rusija demantira odgovornost za napad na željezničku postaju u Kramatorsku u kojem je, prema prvim informacijama, poginulo najmanje 30 osoba. Glasnogovornik milicije pro-ruske Donjecke Narodne Republike nazvao je raketiranje ”ukrajinskom provokacijom”.

EU uvodi sankcije Putinovim kćerima

11:33 Najnovijim paketom sankcija EU-a protiv Rusije obuhvaćene su i kćeri Vladimira Putina, Marija i Katerina, tvrde dva europska dužnosnika. Tako su Putinove kćeri uvrštene na ažuriranu listu pojedinaca kojima se zamrzava imovina. SAD je još ranije u novi paket sankcija uključio Putinove kćeri, kao i suprugu i kćerku Sergeja Lavrova, šefa ruske diplomacije.

Regionalni guverner: Rusi granatirali Harkiv, ima ozlijeđenih

11:20 Ruske snage granatirale su Harkiv, drugi ukrajinski grad po veličini, tvrdi regionalni guverner. “U posljednja 24 sata pucali su 48 puta, iz topništva, iz minobacača i tenkova”, rekao je Oleg Siniehubov, prenosi CNN. “Za sada imamo 15 ranjenih u Harkivu i okolici”, dodao je. Kazao je i da je u granatiranju tog istočnog grada oštećen i lokalni plinovod te da su sve raspoložive službe na terenu.

Poruka na projektilu

11:10 Nakon raketiranja željezničke postaje u Kramatorsku, na društvenim mrežama pojavile su se navodne fotografije ostataka projektila. Jaroslav Trofimov, dopisnik The Wall Street Journala, kaže da na jednoj raketi piše “za djecu”, a na fotografiji se vidi dio poruke ispisane bijelim slovima. Međutim, pojavila su se i lingvistička pojašnjenja na Twitteru da bi to u duhu ruskog jezika moglo značiti da je raketa bačena “u ime djece”, a ne da je namijenjena za gađanje djece.

U međuvremenu je ukrajinska vlada potvrdila da je u raketiranju željezničke stanice poginulo najmanje 30 ljudi.

Ukrajina: ruske rakete pogodile željezničku postaju u Kramatorsku

10:20 Ruske rakete pogodile su željezničku postaju u Kramatorsku na istoku Ukrajine, priopćila je ukrajinska državna željeznička tvrtka, dodavši da ima žrtava. Reuters javlja da su u trenutku napada na postaji bile tisuće civila te da je poginulo više od 30 osoba, dok ih je stotinu ranjeno, pozivajući se na izvore iz državnih željeznica. Inače, ta se postaja u regiji Donjeck koristi za evakuaciju civila iz područja koja su pod ruskim napadima.

Šef regionalne uprave Pavlo Kirilenko rekao je da su Rusi koristili rakete Iskander s kazetnom municijom. Inače, istočni grad Kramatorsk bio je jedan od prvih koji se našao na meti ruskih snaga kada je započela invazija na Ukrajinu. Na društvenim mrežama osvanule su prve fotografije s mjesta događaja koje prikazuju ubijene civile među razbacanom prtljagom.

Rusija: ‘Uništili smo centar za obuku stranih plaćenika u Ukrajini’

9:40 Rusija tvrdi da je uništila centar za obuku stranih plaćenika u Ukrajini, sjeverno od Odese, javlja ruska agencija TASS, a prenosi Reuters. Tu tvrdnju nisu potvrdili nezavisni izvori.

Ukrajinski premijer: ‘Ovogodišnja žetva će biti 20 posto manja nego lani’

9:25 Ukrajinski premijer Denis Šmihal kazao je da će ovogodišnja žetva žitarica najvjerojatnije biti 20 posto manja nego prošle godine zbog ruske invazije. Kazao je i da farmerima nedostaje goriva, ali da ih Kijev može opskrbljivati. Ustvrdio je i da Ukrajina ima dovoljno zaliha žita, žitarica i biljnog ulja i da može hraniti svoje stanovništvo, prenosi Reuters.

Savjetnik Zelenskog: ‘Razmatramo evakuaciju civila iz Mariupolja preko mora’

9:20 Mihajlo Podoljak, savjetnik Volodimira Zelenskog, je ustvrdio da Rusija na bojištima nema nikakve prednosti, prenosi Reuters. Podoljak je kazao da će se pregovori s Rusijom nastaviti online, ali da se raspoloženje promijenilo nakon Buče.

Ustvrdio je i da bi bilo kakav privremen prekid vatre značio samo da je rat odgođen za budućnost te da “Ukrajini to ne treba”.

Kazao je i da razmatraju evakuacija građana iz opkoljenog Mariupolja preko mora.

Britanski zastupnik: NATO bi trebao patrolirati Crnim morem

9:00 Šef britanskog Odbora za obranu Tobias Ellwood rekao je da bi NATO, “da je Zapad odvažan”, poslao brodove da patroliraju međunarodnim vodama kod Odese na jugu Ukrajine. “Odesa je kritična luka na jugu”, kazao je za Sky News. Dodao je da će, u slučaju da Odesa padne, Vladimir Putin moći proglasiti pobjedu. Britanski zastupnik pozvao je zemlje Zapada da Ukrajini pošalju više raketnih sustava.

Ruske snage napale Odesu s Crnog mora

8:55 Prema navodima gradskog vijeća Odese, pozivajući se na Oružane snage, raketni napad koji su pokrenuli ruski ratni brodovi oštetio je dio infrastrukture u regiji. Detalji napada još nisu objavljeni.

Rusija žali za ‘tragedijom’ pogibije vojnika

08:48 Rusija je u četvrtak dala dosad najtmurniju ocjenu svoje invazije na Ukrajinu, opisujući “tragediju” rastućih vojnih gubitaka i gospodarskih posljedica sankcija, dok se ukrajinski civili evakuiraju iz istočnih gradova a zemlja priprema za novu veliku rusku ofenzivu.

Šestotjedna ruska invazija dovela je do bijega više od četiri milijuna Ukrajinaca u inozemstvo, tisuća ubijenih ili ozlijeđenih, pretvorila gradove u ruševine i dovela do oštrih sankcija ruskim čelnicima i tvrtkama.

Opća skupština Ujedinjenih naroda suspendirala je Rusiju iz Vijeća UN-a za ljudska prava, izrazivši “ozbiljnu zabrinutost zbog aktualne krize ljudskih prava i humanitarne krize”. Rusija je tada napustila Vijeće.

Moskva je ranije priznala da njezin napad nije napredovao tako brzo koliko je željela, no u četvrtak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izrazio žaljenje zbog velikog broja poginulih. “Imamo značajne gubitke vojnika”, rekao je za Sky News. “To je velika tragedija za nas.”

Rusija se suočava s najtežom gospodarskom situacijom u zadnjih tri desetljeća zbog nezabilježenih zapadnih sankcija, rekao je premijer Mihail Mišustin.

Litavski veleposlanik se vratio u Kijev

08:46 Veleposlanik Litve u Ukrajini vratio se u Kijev nakon što su se ruske snage povukle iz ukrajinskog glavnog grada, postavši jedan od rijetkih diplomata koji su se vratili u grad.

“Upravo sam ušao kroz vrata veleposlanstva”, rekao je veleposlanik Valdemaras Sarapinas za agenciju France-Presse u četvrtak. “Politička i moralna podrška je vrlo važna za Ukrajince”, dodao je.

Ursula von der Leyen i Josep Borrell na putu za Kijev

7:50 Predsjednica Europske komisija Ursula von der Leyen i šef europske diplomacije Josep Borrell podijelili su objave na Twitteru iz kojih se da zaključiti da idu za Kijev. “Radujem se Kijevu”, napisala je Von der Leyen uz fotografiju na željezničkoj postaji. Borrell je istodobno objavio da ide u Kijev.

Guverner: Rusi su napustili regiju Sumi

7:35 Regija Sumi na jugu Ukrajine slobodna je od ruskih snaga, rekao je tamošnji guverner. Dodao je da je moguće da će se još čuti eksplozije jer spasilačke službi uništavaju streljivo koje je za sobom ostavila ruska vojska. “Ima puno miniranih područja, ne vozite se po cesti i ne koristite šumske puteve. Ne prilazite uništenoj opremi”, rekao je Dmitro Živitski. “Područje je slobodno od orka”, napisao je još na kanalu Telegram.

Gradonačelnik Buče strahuje od pronalaska još trupala

7:30 Ukrajinske vlasti upozoravaju da bi u Buči narednih dana mogli doći do još strašnijih otkrića o ubijanju civila u tom gradu. Gradonačelnik Anatolij Fedoruk rekao je da su istražitelji pronašli najmanje tri poprišta masovnog strijeljanja. Kaže, većina stanovnika u Buči poginula je od metka, a ne od posljedica granatiranja. Rekao je i da očekuje da će u gradu pronaći još trupala. U gradu koji je nekoć brojao 50.000 stanovnika, sada ih je ostalo 3700, dodao je.

Australija šalje Ukrajini oklopna vozila Bushmaster

7:15 Australija će Ukrajini donirati 20 oklopnih borbenih vozila Bushmaster, rekao je premijer Scott Morrison. Prva vozila šalju se u Europu već danas, a bit će obojana u boje ukrajinske zastave. Tamošnji ministar obrane rekao je da će njegova zemlja odgovoriti na poziv vođe koji se bori.

Zelenski: Situacija u Borodjanki mnogo je strašnija nego u Buči

7:10 Situacija u Borodjanki, mjestu sjeverozapadno od Kijeva koju su Ukrajinci nedavno preuzeli od Rusa, “mnogo je strašnija” nego u Buči, gdje su civili masakrirani, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak navečer. “Više je žrtava” u ovom gradiću nego u gradu Buča, također sjeverozapadno od glavnog grada”, dodao je Zelenski u video poruci. “Svaki zločin će biti razriješen i svaki krvnik će biti pronađen”, rekao je.

Sastaju se Johnson i Scholz

7:05 Britanski premijer Boris Johnson sastaje se danas s njemačkim kancelarom Olafom Sholzom u Downing Streetu. Razgovarat će o tome kako pomoći europskim zemljama da se odviknu od ruskog plina. Očekuje se da će Johnson ponuditi pomoć Njemačkoj, koja se i dalje uvelike oslanja na ruski plin, da smanji ovisnost o moskovskim energentima kako bi osiromašili Putinov ratni stroj.

Scholz je jučer rekao da će Njemačka morati iskoristiti cijelo prijelazno razdoblje za provedbu zabrane ruskog ugljena pod sankcijama Europske unije. Naime, veleposlanici EU-a dogovorili su peti paket sankcija Rusiji, uključujući embargo na ugljen, s 120-dnevnim razdobljem prestanka kako bi države članice dobile vremena da pronađu alternativne dobavljače.

Britanski obavještajci: Rusija će povučene snage vratiti za tjedan dana

7:00 Britansko ministarstvo obrane objavilo je redovno obavještajno izvješće o ratu u Ukrajini. Ruske snage na sjeveru zemlje potpuno su se povukle u Bjelorusiju i Rusiju, a dio njih će biti raspoređen na istok Ukrajine kako bi se borili u Donbasu, navode. Mnoge ruske jedinice morat će popuniti svoje redove prije nego budu poslane u daljnju borbu pa će za bilo kakvo preraspoređivanje povučenih snaga trebati najmanje tjedan dana. U međuvremenu, rusko granatiranje gradova na istoku i jugu se nastavlja, a ruske snage su napredovale dalje na jug.

Source link: www.telegram.hr