Pratimo 43. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu.

Uživo: Putinov čovjek priznao 'značajne vojne gubitke', WHO se priprema za kemijski napad u Ukrajini

FOTO: Profimedia

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Zelenski pozvao Zapad da se dogovori o embargu na rusku naftu
  • Rusija suspendirana iz Vijeća za ljudska prava UN-a
  • Ukrajina: Oslobodili smo još jedan grad na jugu zemlje
  • U Hostomelu se uvodi policijski sat u trajanju od tjedan dana
  • SAD uvodi nove razorne sankcije za Rusiju, obuhvaćaju i Putinove kćeri
  • Pentagon: Ukrajina apsolutno može dobiti rat
  • Gradonačelnik Mariupolja: ubijeno je preko 5000 civila
  • Nastavljaju se ruski napadi na istok zemlje
  • Rusi tvrde da su uništili skladišta goriva u četiri grada
  • EU će zabraniti uvoza ruskog ugljena tek od kolovoza?

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Ukrajina: ‘U granatiranju Harkiva ubijena jedna osoba’

20:40 U granatiranju Harkiva ubijena je jedna osoba, a 14 ih je ozlijeđeno, izvijestio je regionalni guverner Oleg Sinegubov optuživši ruske snage za napade na civilnu infrastrukturu, prenosi Reuters. Ukrajinska vojska ranije danas je kazala da Rusija napada Harkiv raketama i granatama. Rusija tvrdi da ne napada civile.

Ranije je rusko ministarstvo obrane kazalo da je raketama uništio četiri skladišta goriva u Mikolajivu, Harkivu, Zaporižju i Čučivu. Konstatirali su da je Ukrajina ta skladišta koristila za opskrbu svojih snaga u Donbasu i kod Harkiva i Mikolajivu.

Ukrajinski regionalni dužnosnik: ‘Uništene su sve bolnice i zdravstvene ustanove u Lugansku’

20:35 Ruske snage su uništile sve zdravstvene ustanove i bolnice u Lugansku u istočnoj Ukrajini, ustvrdio je regionalni guverner Sergej Gajdaj na Facebooku. Objavio je slike oštećene bolnice u Rubižnu, a šefa te bolnice optužio je za izdaju nakon što se složio s Rusijom da je Ukrajina uništila tu ustanovu.

Urednik nezavisnih ruskih novina napadnut crvenom bojom u vlaku

20:22 Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir i glavni urednik nezavisnih ruskih novina Novaya Gazeta, je napadnut crvenom bojom i acetonom na vlaku u Rusiji. Muškarac koji ga je napao je uzviknuo: “Ovo je za naše dečke.” Muratov je kazao da ga oči jako peku.

Novaya Gazeta je prestala s radom krajem ožujka zbog pritiska Kremlja na medije, prema kojem nisu smjeli koristiti riječ rat za sukob u Ukrajini nego su morali koristiti službenu retoriku Moskve i invaziju nazivati “specijalnom vojnom operacijom”.

Ukrajina: Ispod ruševina dvije zgrade u Borodjanki pronađeno 26 tijela

20:10 Ispod dvije razrušene zgrade u Borodjanki pronađeno je 26 tijela, izvijestila je ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova, javlja Reuters. Nije navela je li poznat uzrok smrti, ali je optužila ruske snage za zračne napade na taj grad. Ukrajinska vojska pretražju Borodjanku, koja se nalazi 23 kilometara zapadno od Buče, nakon što su se od tamo povukle ruske snage.

“Borodjanka je u najgorem stanju što se tiče razranja i nepoznatog broja žrtava”, kazala je Venediktova koja je ranije ovog tjedna ustvrdila da bi broj žrtava u tom gradu mogao biti veći nego bilo gdje drugdje, ali bez iznošenja detalja.

Vlakovi za evakuaciju civila iz Donjecka blokirani nakon ruskog napada na prugu

19:40 Ruski zračni napad na željezničku prugu blizu stanice Barvinkove u Donjecku je spriječio tri vlaka, kojima su evakuirani civili, da napuste područje, navode ukrajinski mediji. Tim vlakovima su navodno trebale biti evakuirane tisuće civila. Navodno se radi o jedinoj pruzi pod ukrajinskom kontrolom na sjeveru Donjecka.

Rusija napušta Vijeće za ljudska prava UN-a

19:07 Nedugo nakon što je Opća skupština UN-a izglasala suspenziju Rusije iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava, Rusija je najavila da napušta to tijelo. Kao razlog navode da je Vijeće “monopolizirala jedna skupina država koja ga koristi za svoje kratkoročne ciljeve”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je za Sky News rekao da je suspenzija Rusije iz Vijeća bila “nezakonita i politički motivirana”.

Ukrajinski dužnosnici upozoravaju građane da napuste Slovjansk uoči ruskog napada

19:00 Lokalni dužnosnici iz istočne Ukrajine upozorili su građane da bi sljedećih nekoliko dana mogla biti zadnja prilika da napuste regiju uoči napada ruskih snaga. Zapad i Kijev upozoravaju da Rusija planira napasti grad Slovjansk i da su ruske snage nastavile napredovati prema tom strateški važnom gradu iz Iziuma, gradu koji su zauzeli 1. travnja. Institut za proučavanje rata ovog je tjedna procijenio da će se sljedeća ključna bitka u ratu voditi upravo oko Slovjanska.

“Spremamo se za najgore”, kazao je gradonačelnik Slovjanska Vadim Lijah za New York Times. Rekao je da su počeli gomilati medicinske zalihe i hranu u skloništima i bolnicama. “Vidjeli smo kako su Rusi okružili i zauzeli obližnje gradove poput Mariupolja i Iziuma. Jasno je da građani nisu na vrijeme napustili te gradove, ali mi smo upozoreni i zato govorimo ljudima da odu”, poručio je Lijah.

Peskov priznao da je Rusija u Ukrajini pretrpjela velike gubitke

18:45 Putinov glasnogovornik Peskov, u intervjuu za Sky News, priznao je da je Rusija imala “značajne vojne gubitke”. “To je velika tragedija za nas”, kazao je Peskov. Međutim, tvrdi da unatoč velikom broju gubitaka Rusija nije doživjela poniženje. “To je krivo shvaćanje situacije”, rekao je. Nije naveo koliko je ruskih vojnika stradalo. Krajem ožujak Rusija je rekla da je ubijeno 1351 vojnik, a da ih je 3825 ranjeno dok su procjene Zapada i Ukrajine bile daleko veće.

Glasnogovornik Kremlja ponovio je tvrdnje Moskve da su snimke i fotogorafije iz Buče “lažirane”, na što ga je novinar Sky Newsa Mark Austin prekinuo pitanjem: “Shvaćate li koliko je to groteskno?” Peskov je na to kazao da scene iz Buče “odvažna laž”. “Govorimo o tome već danima ali nitko nas ne sluša”, kazao je ruski glasnogovornik i ponovno uvjeravao da se radi o “uroti” protiv Rusije. Peskov je optužio ukrajinske snage da koriste civile kao “ljudski štit”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako spava, Peskov je odgovorio: “Nije bitan moj san. Ovo je o ukrajinskoj vojsci i vojnicima koji se skrivaju iza civila i ne dopuštaju im da napuste gradove.” Ponovno je ustvrdio da Rusija ne gađa civilnu infrastrukturu. Komentirao je i mogućnost da se Finska i Švedska pridruže NATO-u zbog ruske invazije na Ukrajinu. “Morat ćemo ponovno uravnotežiti situaciju. Ponavljam morat ćemo osigurati naše zapadno krilo”, rekao je i ustvrdio da NATO nije obrambeni savez nego mu je jedini cilj “sukobiti se s Rusijom”.

Američki Senat jednoglasno izglasao zabranu uvoza ruskih energenata

18:34 Američki Senat jednoglasno je izglasao da se Rusiji ukidne status povlaštenog trgovinskog partnera i da se zabrani uvoz ruskih energenatau SAD. Ova odluka će Washingtonu omogućiti da nametne veće tarife na uvoz ruske robe i time ukine dodatni izvor prihoda za Moskvu. Stručnjaci navode da će zabrana uvoza ruske nafte i plina biti uglavnom simbolična jer ruski energenti predstavlja tek mali dio američkog uvoza.

Peskov: ‘Nadamo se da ćemo što prije osloboditi Mariupolj od nacionalista’

18:22 “Mariupolj će biti oslobođen od nacionalističkih bataljuna”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za Sky News na pitanje planira li Rusija zauzeti Mariupolj bez obzira na to koliko će ljudi izgubiti život. Peskov je dodao kako se nada da će ruske snage Mariupolj zauzeti što prije.

Ponovio je tvrdnju Moskve da je prošlomjesečno granatiranje rodilišta u Mariupolju lažirano. “To je bila lažna bolnica. Bilo je lažno i imamo razloga vjerovati da je sve namješteno”, kazao je Peskov. U granatiranju mariupoljskog rodilišta i dječje bolnice ubijene su najmanje četiri osobe, a 16 ih je ozlijeđeno, među njima i dijete.

Peskov je kazao i da se Putin ne brine da će mu suditi za ratne zločine na Međunarodnom sudu. Peskov tvrdi da Kremlj ne smatra da će do toga doći, a naglasio je da Rusija ne podržava niti ne priznaje nadležnost Međunarodnog suda. Konstatirao je i da je Moskva zainteresirana za “stvarno nezavisnu i objektivnu istragu svih zločina”, te tvrdi da istraga Međunarodnog suda to nije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kuleba: ‘Ratnim zločincima nije mjesto u UN-ovim tijelima za zaštitu ljudskih prava’

18:15 Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba pozdravio je suspenziju Rusije iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava poručivši da su oni koji su glasali “za” odabrali “pravu stranu povijesti”. “Ratnim zločincima nije mjesto u UN-ovim tijelima koja štite ljudska prava”, napisao je Kuleba na Twitteru.

Rusija suspendirana iz Vijeća za ljudska prava UN-a

17:55 Rusija je suspendirana iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih Naroda zbog “grubih i sustavnih kršenja ljudskih prava” koje su počinile ruske snage tijekom invazije na Ukraijnu. Washington je najavio da će tražiti suspenziju Rusije nakon što su SAD, Ukrajina i brojne druge zemlje optužile Rusiju za ratne zločine u Buči.

Za donošenje ove odluke bila je potrebna dvotrećinska većina u Općoj skupštini UN-a – ‘za’ je glasalo 93 od 193 zemalja članica UN-a (uključujući i Hrvatska), protiv je bilo 24 Suždržano je bilo 58 zemalja, no, oni koji se nisu htjeli izjasniti se ne računaju pod potrebnu dvotrećinsku većinu.

WHO se priprema za mogući kemijski napad u Ukrajini

17:25 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) se priprema za moguće “kemijske napade” u Ukrajini, kazao je šef WHO-a u Europi Hans Kluge, prenosi Reuters. Govoreći iz ukrajinskog Lavova Kluge je kazao kako “ne postoje jamstva da se ovaj rat neće pogoršati”. “Razmatramo sve moguće scenarije i pirpremamo mjere za različite situacije koje bi se mogle dogoditi u Ukrajini – od nastavka liječenja masovnih žrtava do kemijskih napada”, rekao je.

Kluge nije htio iznijeti detalje o pripremama WHO-a, a na pitanje o tome je li moguće da Rusija počne koristiti kemijsko oružje, odgovorio je: “Ukratko, WHO se sprema za svaku mogućnost koja je unutar naše nadležnosti.”

Članak se nastavlja ispod oglasa

Japan će osloboditi naftne rezerve

17:15 Japan planira osloboditi oko 16 milijuna barela naftnih rezervi dok međunarodna zajednica pokušava stabilizirati tržište nakon ruske invazije na Ukrajinu. “Stabilizacija energetskog tržišta je ključna, i dok ćemo i dalje pozivati zemlje proizvođače nafte na suradnju, Japan će odmah učiniti ono što može”, rekao je japanski premijer Fumio Kishida.

Biden je prošlog je tjedna najavio da će SAD šest mjeseci ispuštati milijun barela sirove nafte dnevno iz Strateških naftnih rezervi, što je najveće ispuštanje u povijesti SAD-a.

Rusija tvrdi da istražuje postupanje Ukrajinaca sa zarobljenim ruskim vojnicima

17:10 Ruski mediji, RIA i TASS, javljaju da je Rusija, odnosno tamošnji “istražni odbor” otvorio istragu zbog “sumnji na nečovječno postupanje” prema ruskim ratnim zarobljenicima u Ukrajini. Agencija TASS piše da se istraga temelji na navodima ruskog vojnika koji je navodno proveo 29 dana u Ukrajini kao zarobljenik.

NATO najavio da šalje dodatnu pomoć u BiH

16:54 Stoltenberg je rekao i da će poslati dodatnu podršku Gruziji te Bosni i Hercegovini. “Za Bosnu i Hercegovinu, mogli bismo razviti novi paket za izgradnju obrambenih kapaciteta, a pomoć će biti prilagođena, usmjerena na potražnju i isporučena uz punu suglasnost zemalja kojih se to tiče”, kazao je. Uz članice NATO Saveza na sastanku su bili predstavnici Finske, Švedske, Gruzije i EU-a te Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje. “Pridružili su nam se jer su učinci ruske invazije globalni i bit će dugotrajni”, kazao je Stoltenberg.

Turska nudi da i dalje bude domaćin mirovnih pregovora

16:40 Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da Turska i dalje možee biti domaćin mirovnih razgovora Ukajine i Rusije. Ponudio je to danas ukrajinskom ministru vanjskih poslova Dmitru Kulebi.

Opća skupština UN-a uskoro će glasati o suspenziji Rusije iz Vijeća za ljudska prava

16:35 Opća skupština UN-a uskoro će glasati o suspenziji Rusije iz Vijeća za ljudska prava nakon što je Ukrajina optužila Rusiju za ubijanje civila u Buči. Da bi Rusija bila izbačena potrebna je dvotrećinska većina među 193 države članice u Općoj skupštini.

Stoltenberg: ‘Ovaj rat možee trajati tjednima, mjesecima, a možda i godinama’

16:27 Stoltenberg je u svojem obraćanju medijima u Bruxellesu rekao da bi najlakši način okončanja rata u Ukrajini bio taj da se Putin povuče i započne diplomatske pregovore o rješavanju situacije. “Ali, trebamo biti realni. Nemamo indikacija da je Putin promijenio svoj cilj, a to je kontrola Ukrajine i značajna vojna pobjeda na terenu”, rekao je Stoltenberg.

Kazao je da NATO vidi znakove regrupiranja ruske vojske koja odlazi sa sjevera Ukrajine te da ide ka istoku gdje se, posebno u Donbasu, očekuju velike bitke. Zato saveznici naglašavaju koliko je važno poslati još pomoći Ukrajini.

“U isto vrijeme smo spremni i na duge staze. Ovaj rat može trajati tjednima, ali i mjesecima, a možda i godinama. Stoga moramo biti spremni na puno više”, rekao je. Kazao je da bi dugi rat bio najgori za Ukrajince koji će u tom slučaju pretrpjeti još štete, smrti i razaranja.

Ruski premijer: ‘Rusija se suočava s najtežom situacijom u tri desetljeća’

16:18 “Rusija se suočava s najtežom situacijom u tri desetljeća zbog neviđenih zapadnih sankcija, ali pokušaji stranih zemalja da je izoliraju od globalnog gospodarstva neće uspjeti”, rekao je premijer Mihail Mišustin u četvrtak. “Aktualnu situaciju bez sumnje možemo nazvati najtežom u tri desetljeća za Rusiju”, rekao je Mišustin u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta. “Takve sankcije nisu korištene ni u najmračnijim vremenima hladnog rata.”

Mišustin je rekao da će Rusija sve što uprihodi ove godine morati potrošiti na državne potpore. Pošto neke od tvrtki koje odlaze prenose svoje udjele na ruske tvrtke, navodi Mišustin, nova situacija nudi prostor za nove poslovne prilike. “Naš financijski sustav, žila kucavica cijelog gospodarstva, održao se”, rekao je Mišustin. “Tržište dionica i rubalj se stabiliziraju. Sumnjam da bi ijedna druga zemlja ovo izdržala. Mi jesmo.”

Kuleba odgovorio na navode o ratnim zločinima Ukrajinaca

16:13 Ministar vanjskih poslova Ukranije, Kuleba, odgovorio je na optužbe da su ukrajinske snage u Buči počinile ratne zločine pogubljenjem ruskih vojnika. Rekao je da sve treba istražiti pa dodao da u obzir treba uzeti i kontekst zvjerstva koja su se tamo dogodila.

“Ne razumijete kako je kad vidite slike iz Buče, pričate s ljudima koji su pobjegli, znate osobu koja je silovana danima. Ne znate kakav je osjećaj kada znate da ruski vojnici siluju djecu. To nije izgovor za one koji krše pravila rata na bilo kojoj strani, ali neke stvari, nažalost, jednostavno ne možete razumjeti”, rekao je.

Stoltenberg o pomoći Ukrajincima

16:04 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da dio paketa koji će pomoći “hrabrim Ukrajincima” da “obrane svoje domove i zemlju i potisnu invazione snage” uključuje “pojačavanje humanitarne pomoći i financijske potpore”.

On je rekao: “Razgovarali smo o tome što ćemo još učiniti, uključujući pomoć u kibernetičkoj sigurnosti i pružanje opreme koja će pomoći Ukrajini u zaštiti od kemijskih i bioloških prijetnji.”

Nijemci će posljedice poskupljenja nafte u ožujku osjećati godinama

16:01 Potrošači u Njemačkoj osjećat će posljedice 20-postotnog rasta cijena nafte u ožujku više od dvije godine, pokazalo je istraživanje instituta za ekonomska istraživanja DIW.

Inflacija u Njemačkoj porasla je u ožujku na 7,3 posto, najvišu razinu u više od 40 godina, potaknuta skokom cijena prirodnog plina i naftnih derivata nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Zbog tog poskupljenja energenata potrošačke cijene u Njemačkoj bit će u iduće dvije godine više za 1,5 posto čak i ako cijene nafte ubrzo padnu, pokazalo je istraživanje instituta DIW čije je rezultate u srijedu objavio poslovni list Handelsblatt.

Kuleba o zahtjevu za pomoć u oružju

15:51 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba upozorio je na današnjem sastanku u Bruxellesu da će razmjeri svakog predstojećeg ruskog napada na Donbas podsjetiti saveznike u NATO-u na Drugi svjetski rat. “Ili nam sada pomažete – a ja govorim o danima, a ne tjednima – ili će vaša pomoć doći prekasno i mnogi će ljudi umrijeti”, rekao je.

Također je rekao medijima da rasprava u NATO-u nije bila o popisu oružja koje će Ukrajina dobiti, već o vremenskom okviru kada će ono biti dodijeljeno.

Finska će zatražiti članstvo u NATO-u?

15:42 Finska će razjasniti svoje sljedeće korake u vezi s mogućom odlukom o traženju članstva u NATO-u u narednim tjednima, rekao je ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto novinarima nakon što je danas prisustvovao sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu.

Podoljak reagirao na izjave Lavrova

15:27 Nakon što je Sergej Lavrov danas kazao kako je Kijev izmijenio prijedlog sporazuma te Rusiji donio drugačiju verziju, njegove izjave komentirao je ukrajinski pregovarač Mihajlo PodolJak. Odbacio je Lavrovljeve komentare da mu je Kijev predstavio nacrt mirovnog sporazuma koji je odstupio od prijedloga o kojima su se obje strane prethodno složile.

PodolJak je u pisanoj izjavi za Reuters rekao da Lavrov nije izravno uključen u pregovore i da su njegove izjave “od čistog propagandnog značaja”. PodolJak je rekao da Moskva želi skrenuti pažnju s događaja u gradu Buča, gdje Ukrajina optužuje ruske trupe za ubijanje civila, te dodao: “Tako treba gledati na sve takve izjave.”

Ukrajinci tvrde da će Rusi opet pokušati zauzeti Kijev

15:19 Rusija će vjerojatno obnoviti napad na ukrajinski glavni grad ako uspije preuzeti potpunu kontrolu nad istočnim regijama Donecka i Luhanska, rekao je zamjenik načelnika stožera ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Gruževič. Govoreći na internetskom brifingu, Guzevich je rekao: “Vjerojatno je da neprijatelj nije odustao od cilja drugog napada na Kijev – takva prijetnja postoji.”

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane, Hanna Maljar, ranije je danas upozorila da je dugoročni cilj Rusije zauzeti cijelu Ukrajinu unatoč tome što je njezin kratkoročni fokus na istoku zemlje. Ruske snage čekale su svoje vrijeme dok je Moskva tamo pojačala obavještajne operacije i naučila kako se najbolje boriti protiv ukrajinskih vojnika, rekla je.

Dio Ukrajinaca se vraća kući

14:57 Stotine ljudi koji su pobjegli od rata u Ukrajini sada se vraćaju, prenosi NBC News. U Budimpešti je viđeno više od 200 putnika kako čekaju na vlak koji je krenuo prema Ukrajini.

Ukrajinska državna granična služba priopćila je da je samo u nedjelju više od 22.000 Ukrajinaca prešlo granicu natrag u zemlju, u usporedbi s 33.000 koliko ih je otišlo.Više od četiri milijuna ljudi napustilo je Ukrajinu od početka invazije 24. veljače.

Gradonačelnik pozvao građane da napuste Dnjipro

14:45 Gradonačelnik Dnjepra, grada u središnjoj istočnoj Ukrajini, pozvao je u četvrtak žene, djecu i starce da odu jer se očekuje da će se borbe s Rusijom intenzivirati u istočnim regijama, prenosi Reuters.

Gradonačelnik Boris Filatov u online video obraćanju je kazao: “Svi oni koji imaju sposobnost, kao što sam već rekao, trebaju otići.”

Lavrov kritizirao nacrt sporazuma koji je dobio od Kijeva

14:30 U ukrajinskom nacrtu sporazuma s Rusijom postoji odstupanje od odredbi koje su postavili pregovarači dviju zemalja u Istanbulu, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. “Ukrajinska strana je jučer pregovaračkoj skupini predala svoj nacrt sporazuma, koji je odstupanje od najvažnijih odredbi utvrđenih na sastanku u Istanbulu 29. ožujka”, rekao je.

Prema njegovim riječima, plan Kijeva da na pregovorima iznese nove preduvjete je neprihvatljiv. Osim toga, Lavrov je rekao da je Ukrajina promijenila propis o izvođenju vojnih vježbi, prema kojem ne bi tražila suglasnost ruskih vlasti. Istovremeno, Istanbulski dokument izričito kaže da se “u kontekstu neutralnog, neblokovskog, nenuklearnog statusa, sve vojne vježbe uz sudjelovanje stranih kontingenata održavaju samo uz suglasnost svih država jamca, uključujući Rusiju “, dio je teksta koji prenose Ria Novosti.

Agencija također navodi kako je Ukrajina ranije obećala da se vojne vježbe neće odnositi na područje Krima i Sevastopolja, a da je sada tekst vezan uz to nejasan. Lavrov je istaknuo kako će se “unatoč svim provokacijama” pregovarački proces nastaviti.

Estonija prekida uvoz ruskog plina do jeseni

14:11 Nekoliko dana nakon što je Litva priopćila da je u potpunosti zaustavila uvoz ruskog plina, druga baltička država, Estonija, odlučila je u načelu učiniti isto. Vlada u Tallinnu kaže da ima za cilj prekinuti uvoz ruskog plina na vrijeme za početak “sezone grijanja” na jesen. Ministri kažu da su se s Finskom dogovorili o zakupu plutajućeg terminala kako bi se omogućio uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG).

“Danas smo donijeli odluku da prestanemo kupovati ruski plin. Nije moguće nastaviti s hranjenjem ruskog ratnog stroja”, rekla je estonska premijerka Kaja Kallas na konferenciji za novinare. Iako samo sedam posto energije Estonije dolazi iz plina, gotovo sav dolazi iz Rusije.

Spotify ukida usluge u Rusiji

14:06 Spotify od ponedjeljka ukida svoje usluge u Rusiji. Tvrtka je početkom ožujka zatvorila svoje ruske urede i ograničila pristup emisijama koje vode ruski državni mediji. Održala je svoje usluge na raspolaganju, navodeći važnost “globalnog protoka informacija”. No, nakon donošenja zakona o “lažnim vijestima”, koji je prijetio zatvorskim kaznama za širenje “lažnih informacija” o ruskim snagama, Spotify je objavio svoju odluku o potpunoj suspenziji.

“Nažalost, nedavno doneseni zakon koji dodatno ograničava pristup informacijama, eliminira slobodno izražavanje i kriminalizira određene vrste vijesti ugrožava sigurnost zaposlenika Spotifyja, a možda čak i naših slušatelja”, navodi se.

EP osudio represiju u Rusiji i slučaj Navaljnog

13:50 Europarlamentarci su u četvrtak većinom glasova usvojili rezoluciju kojom osuđuju jačanje represije u Rusiji, dodatno potaknute ratom u Ukrajini, uključujući i zatvorsku kaznu za kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, te izražavaju solidarnost s demokratskim snagama u Rusiji.

Europski parlament je o rezoluciji raspravljao u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, a usvojena je u četvrtak s 524 glasova za, 4 protiv i 5 suzdržanih.

Mještani Obuhovičija svjedočili o strahotama s ruskim trupama

13:30 Ruske trupe koristile su civile kao živi štit kako bi se pokušale zaštititi od protunapada ukrajinskih snaga u selu na sjeveru Ukrajine, prenosi BBC. Seljani iz Obuhovičija, južno od zone isključenja oko mjesta nuklearne katastrofe u Černobilu, ispričali su kako su ruske trupe gubile vojnike i oklopna vozila u protunapadu ukrajinskih snaga u noći 14. ožujka. Te noći, svjedočili su za BBC, ruski vojnici išli od vrata do vrata kako bi prikupili oko 150 ljudi pod prijetnjom oružjem i držali ih u hladnoj školskoj dvorani kao zaštitu.

“Izveli su nas iz podruma u kojima smo se skrivali i istjerali. Starice, djeca, svi. Bilo je zastrašujuće. Provalili su vrata svakome tko nije htio otvoriti”, opisala je Ljudmila Sutkova. Druga seljanka, Marjana, rekla je da njezina kći još uvijek pokazuje znakove tjeskobe od te noći. “Djevojčica od dvije godine ovo ne bi trebala vidjeti. Bojala sam se da će nas sve strijeljati u toj dvorani. Bojala sam se za svoju kćer. Nemam riječi”.

Japan traži istragu ratnih zločina

13:20 Japan je zatražio da Međunarodni kazneni sud (ICC) istraži ubojstvo civila u regiji Kijev kao mogući ratni zločin, izjavio je u utorak premijer te zemlje Fumio Kishida. “Ubijanje ovih nevinih civila je ratni zločin, a naša zemlja je zatražila od Međunarodnog kaznenog suda da to istraži. Vjerujem da Rusija mora snositi strogu odgovornost”, rekao je Kishida novinarima.

Kishida je izrazio šok i užasnutost kao odgovor na “užasne zločine” počinjene nad ukrajinskim civilima u gradu Buča na periferiji Kijeva.

WHO se priprema za moguće ‘kemijske napade’ u Ukrajini

13:01 Svjetska zdravstvena organizacija priprema se za moguće “kemijske napade” u Ukrajini, rekao je jedan od njezinih dužnosnika. Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, rekao je: “S obzirom na neizvjesnost trenutne situacije, nema jamstva da se rat neće pogoršati.”

“WHO razmatra sve scenarije i stvara nepredviđene situacije za različite situacije koje bi mogle pogoditi građane Ukrajine, od kontinuiranog liječenja masovnih žrtava, do kemijskih napada”, rekao je, ne iznoseći dodatne detalje.

Rusija poduzima mjere protiv Googlea

12:49 Rusija poduzima mjere protiv Googlea zbog “lažnog” sadržaja, što uključuje zabranu oglašavanja na platformi i njezinim informacijskim resursima.

Ruski nadzor za komunikacije rekao je da YouTube postaje “jedna od ključnih platformi za širenje lažnih (lažnih slika) o tijeku (ruske) specijalne vojne operacije na teritoriju Ukrajine, diskreditirajući Oružane snage Ruske Federacije”.

G7 najoštrije osudili ruske zločine

12:41 Ministri vanjskih poslova G7 najoštrije su osudili zločine koje su počinile ruske trupe u Buči i nizu ukrajinskih gradova. U zajedničkoj izjavi rekli su: “Slike smrti civila, žrtava mučenja i očiglednih pogubljenja, kao i izvješća o seksualnom nasilju i uništavanju civilne infrastrukture pokazuju pravo lice ruskog brutalnog agresivnog rata protiv Ukrajine i njezinog naroda.

Pokolji u gradu Buča i drugim ukrajinskim gradovima bit će u popisu zločina i teških kršenja međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, koje je agresor počinio na tlu Ukrajine.#

Ministri su izrazili svoju “iskrenu solidarnost s ukrajinskim narodom” i “najdublju sućut žrtvama”. Također su naglasili svoju potporu Ukrajini unutar njenih međunarodno priznatih granica te spremnost za daljnju pomoć. Rusija bi trebala biti suspendirana iz Vijeća UN-a za ljudska prava, dodali su.

Šefica njemačke diplomacije: ‘Savez pokušava povećati svoju pomoć Kijevu oružjem’

12:21 Šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock kazala je u četvrtak na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, kako savez pokušava povećati svoju pomoć Kijevu “različitim vojnim oružjem”.

“Pomno gledamo s našim partnerima kako možemo podržati Ukrajinu u budućnosti, intenzivnije i koordiniranije jer oni imaju pravo na samoobranu i mi ćemo to pravo na samoobranu podržati zajedno s različitim partnerima”, rekla je. Razgovori o tome se vode i između zemalja članica skupine G7, dodala je Baerbock.

Ukrajinske žitarice čekaju na granici s Poljskom

12:18 Oko 1100 vagona žitarica čeka na zapadu Ukrajine prijelaz preko granice s Poljskom, ali ne mogu se pomaknuti s mjesta zbog dugotrajnih birokratskih procedura i logističkih problema, upozoravaju trgovci i dužnosnici ukrajinske željezničke tvrtke.

Kada se tome dodaju i vagoni natovareni biljnim uljem, željeznom rudom, metalima, kemikalijama i ugljenom, brojka se prema netom objavljenim podacima ukrajinskog državnog željezničkog poduzeća Ukrzaliznitcija penje na 24.190 vagona. Glavni je problem što nema dovoljno radnika ni vagona koji bi mogli obraditi i preuzeti tako veliku količinu robe, ističu upućeni u industriji i u vladi.

Zelenski: ‘Dovedite Rusiju pred lice pravde’

12:06 Ukrajinski predsjednik Volodymir Zelenski pozvao je u četvrtak Zapad da “dovede Rusiju pred lice pravde”, rekavši da su akcije Moskve usmjerene ne samo protiv Ukrajine nego i Europe. “Jednom zauvijek možemo naučiti Rusiju i sve druge potencijalne agresore da oni koji izaberu rat uvijek gube… oni koji Europu ucjenjuju ekonomskom i energetskom krizom uvijek gube”, rekao je Zelenski u obraćanju grčkim zastupnicima u Ateni.

Reuters javlja da je ponovio pozive da demokratski svijet odbija rusku naftu i potpuno blokira ruske banke iz međunarodnog financijskog sustava.

Njemačka presrela poruke ruske vojske u kojima se govori o ubijanju civila?

12:03 Njemačka obavještajna agencija predstavila je u srijedu izvješće u parlamentu u kojem se navodi da su presreli poruke, koje su navodno vodili ruski vojnici preko radija i koje povezuju sa smrtnim slučajevima u Buči. Vijest je to koju je objavio Der Spiegel, a koju prenosi Sky. U jednoj poruci vojnik govori o pucanju u osobu na biciklu, a izjave se povezuju s ranijom snimkom drona, koja je snimila civila na biciklu u kojeg je pucao tenk. Snimku je potvrdio New York Times, a tijelo bicikliste navodno je pronađeno na istom mjestu nakon povlačenja Rusa iz Buče.

Glasnogovornik njemačke vlade odbio je komentirati izvješće

Zelenski se sastaje s Van der Leyen

11:50 Predsjednik Ukrajine Volodymir Zelenski sastat će se 8. travnja s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.
Potvrdio je to njegov glasnogovornik Sergej Nikiforov, no nije otkrio u koje točno vrijeme, prenosi Ukrinform.

Kremlj tvrdi da američko slanje oružja Ukrajini neće pridonijeti uspjehu pregovora

11:45 “Ubacivanje oružja u Ukrajinu neće doprinijeti uspjehu rusko-ukrajinskih pregovora”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima kao odgovor na pitanje o američkim opskrbama oružjem Ukrajini. “Naravno da će to vrlo vjerojatno imati negativan učinak”, kazao je.

Peskov je, kako navodi Reuters, također rekao da sankcije koje SAD primjenjuje na Putinovu obitelj govore same za sebe i da ih je teško razumjeti ili objasniti taj potez. Rekao je i da Putin tek treba odlučiti hoće li sudjelovati na sljedećem summitu G20 – koji bi trebao biti u Indoneziji u studenom – i da će odluka biti donesena u skladu s razvojem događaja.

Zbog povlačenja iz Rusije Shell će izgubili 5 milijardi dolara

11:41 Naftni gigant Shell potvrdio je da će u sklopu planova za povlačenje iz Rusije otpisati imovinu vrijednu i do 5 milijardi dolara. Tvrtka se obvezala da više neće kupovati naftu, ali će ugovori potpisani prije invazije na Ukrajinu biti ispunjeni. Troškovi Shella koji više ne posluje u Rusiji uključuju napuštanje zajedničkih ulaganja s Gazpromom.

Shell je bio kritiziran kada je kupio rusku sirovu naftu po jeftinoj cijeni ubrzo nakon početka rata. Kao odgovor na bijes, tvrtka se ispričala i obećala da će prestati kupovati naftu iz Rusije.

Čime se bave sankcionirane Putinove kćeri?

11:27 Katerina Tikhonova, stara 35 godina i godinu dana starija Maria Vorontsova, imenovane su kao sankcionirane u posljednjoj rundi mjera koje su donijele Sjedinjene Države. Riječ je o Putinovim kćerima iz braka sa suprugom Ljudmilom.

Maria Vorontsova studirala je biologiju na Sveučilištu u Sankt Peterburgu i medicinu na Moskovskom državnom sveučilištu. Specijalizirala je endokrinologiju. Ujedno je i poslovna žena. BBC Russia ju je identificirao kao suvlasnicu tvrtke koja planira izgraditi ogroman medicinski centar.

Njezina sestra Katerina Tikhonova bila je više u očima javnosti. Ona je plesačica rock ‘n’ rolla. No, trenutno se kreće i u poslovnoj zajdnici. Tako se na kratko pojavila u ruskim državnim medijima 2018. kako bi govorila o neurotehnologiji, a također i na poslovnom forumu 2021. godine.

Španjolska podržava ulazak Ukrajine u EU

11:10 Španjolski ministar vanjskih poslova rekao je da njegova zemlja podržava zahtjev Ukrajine za pridruživanje EU. Jose Manuel Albares rekao je za Sky News da ne može “prosuditi kakav će biti konačni rezultat”, te je dodao: “Želim biti vrlo jasan. Za Ukrajinu ima mjesta u europskoj obitelji.”

Rekao je da pridruživanje Ukrajine NATO-u “trenutno nije na stolu” unatoč tome što zemlja izražava dugogodišnju želju da se pridruži vojnom savezu.

Grčka će tražiti istragu ratnih zločina u Mariupolju

11:06 Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias kaže da će Atena tražiti od Međunarodnog suda pravde u Haagu da istraži ratne zločine u opkoljenom gradu Mariupolju. “Grčka će zatražiti od Međunarodnog suda pravde da istraži ratne zločine koji su se dogodili u Mariupolju”, rekao je uoči današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu.

“Grčka ima poseban interes za Mariupolj zbog grčke zajednice koja tamo ima više od 100.000 ljudi. Osim toga, zamolit ću svoje kolege u Savezu da učine najbolje što mogu ne samo da pomognu Ukrajini već i da zaštite Odesu, tako da Odesa ne doživi istu sudbina kao Mariupolj.”

Dendias je tijekom svog putovanja u Odesu u nedjelju, najavio ponovno otvaranje tamošnjeg grčkog konzulata u pokušaju da pomogne etničkim Grcima da pobjegnu iz područja na jugoistoku koja su sada žarište ruske vojne ofenzive.

Orestovič: ‘Napadi su mahom usmjereni na istok Ukrajine’

10:57 Ruski zračni napadi sada su uglavnom usmjereni na područja istočne Ukrajine, a ruske snage pokušavaju opkoliti ukrajinske trupe u regiji, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič.

Rekao je da se opkoljeni južni grad Mariupolj izdržava i da vjeruje da će ruski napori da opkoli ukrajinske trupe na istoku biti uzaludni. “Situacija je pod kontrolom”, rekao je na nacionalnoj televiziji, prenosi Reuters.

Lukašenko komentirao sankcije

10:54 Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da brzina usvajanja sankcija Minsku govori da su se dugo pripremale, bile bi uvedene bez obzira na događaje u Ukrajini.

“Brzina donošenja sankcija, kao i dubina razrade, ukazuju na to da su se one pripremale dugo i pažljivo. Istovremeno je jasno da bi one bile uvedene bez obzira na razvoj rusko- Ukrajinski odnosi. Te bi sankcije bile uvedene. Možda ne bi bile uvedene odmah, nego u nekoliko paketa. No, dobili bismo ih u svakom slučaju”, rekao je Lukašenko na proširenom sastanku Vijeća sigurnosti. Njegove riječi u četvrtak prenosi agencija Sputnik Bjelorusija .

Zabrana uvoza ruskog ugljena tek od kolovoza?

10:32 EU bi danas trebala odobriti svoju zabranu ruskog ugljena u sklopu novih sankcija Rusiji, objavio je Sky news pozivajući se na izvor iz EU. No mjera će u potpunosti stupiti na snagu sredinom kolovoza, mjesec dana kasnije nego što je prvobitno predloženo, nadalje navode.

Objavljene nove britanske procjene situacije u Ukrajini

10:22 Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je posljednju procjenu situacije na terenu u Ukrajini. U njoj stoji: “Napredovanje ofenzivnih operacija na istoku Ukrajine glavni je fokus ruskih vojnih snaga. Rusko topništvo i zračni udari nastavljaju se duž kontrolne crte Donbasa.

Ruski udari na infrastrukturne ciljeve unutar ukrajinske unutrašnjosti vjerojatno imaju za cilj degradirati sposobnost ukrajinske vojske da se opskrbi i poveća pritisak na ukrajinsku vladu. Unatoč preusmjeravanju snaga i logističkih sposobnosti za potporu operacijama u Donbasu, ruske snage će se vjerojatno i dalje suočavati s moralnim problemima i nedostatkom zaliha i osoblja.”

Ukrajina tvrdi da su se Rusi ukopavali u toksičnoj šumi kod Černobila

10:18 Ukrajinska vojska podijelila je snimku drona na kojoj se čini da se vide rovovi i tragovi tenkova u Crvenoj šumi, jednoj od najradioaktivnijih lokacija na Zemlji, u zoni isključenja Černobila.

“Video dokaz – rusko zapovjedništvo je naredilo svojim vojnicima da kopaju utvrde u blizini nuklearne elektrane Černobil u radioaktivnoj Crvenoj šumi u ožujku 2022. Potpuno zanemarivanje ljudskog života, čak i vlastitih podređenih, to radi država ubojica“, stoji uz video koji je objavila ukrajinska vojska. Video zasad nije neovisno potvrđen.

Rusi objavili da su uništili skladišta goriva u četiri grada

10:11 Ruske rakete uništile su tijekom noći četiri skladišta goriva u ukrajinskim gradovima Mikolajiv, Harkiv, Zaporižje i Čuhuiv, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Također su naveli da je te objekte koristila Ukrajina za opskrbu svojih vojnika u blizini Mikolajiva i Harkiva i u regiji Donbas na krajnjem jugoistoku.

Ukrajina spremnost Mađarske da za plin da rublje ocijenila kao ‘neprijateljski čin’

10:02 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova jutros je priopćilo da spremnost Mađarske da ruski plin plaća u rubljama smatra “neprijateljskim činom”. Ukrajina je također rekla da stav Mađarske prema navodima o ruskim zločinima jača ruski osjećaj nekažnjivosti i potiče Rusiju da “počini nova zlodjela nad Ukrajincima”.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko rekao je: “Ako Mađarska stvarno želi pomoći u okončanju rata, evo kako to učiniti: zaustaviti uništavanje jedinstva u EU, podržati nove antiruske sankcije, pružiti vojnu pomoć Ukrajini i ne stvarati dodatne izvore financiranje ruskog vojnog stroja. Nikad nije kasno doći na pravu stranu povijesti”.

Ministri obrane crnomorskih zemalja razgovarali o minama koje plutaju morem

9:53 Ministri obrane iz crnomorskih zemalja održali su videopoziv kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini, minama koje plutaju u moru i regionalnoj sigurnosti, priopćilo je tursko ministarstvo obrane, dodajući da su ministri pozvali na hitan prekid vatre. Reuters javlja iz Ankare da je Turska u priopćenju navela da su se ministri obrane Bugarske, Gruzije, Poljske, Rumunjske i Ukrajine sastali putem videokonferencije na poziv Turske, dodajući da su održali “vrlo učinkovite” razgovore.

“Osim mina, naglašena je važnost suradnje u Crnom moru za mir, mir i stabilnost”, rekao je nakon sastanka turski ministar obrane Hulusi Akar, koji je sudjelovao u pozivu. Prema njegovom ministarstvu, ministri su razgovarali o mogućim koracima za ublažavanje humanitarne krize i dobivanje pomoći Ukrajini.

Turski vojni ronilački timovi do sada su detonirali tri zasebne plutajuće pomorske mine u Crnom moru, dok je Rumunjska također detonirala zalutalu minu u svojim vodama od rata u Ukrajini.

Kličko objavio fotografiju mobilnog krematorija

9:42 “Mobilni krematorij. To je ono što Rusi koriste u Mariupolju kako bi sakrili zločine. Kulminacija horora”, napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Twitteru uz fotografiju na kojoj je navodni mobilni prematorij.

Australija uvodi sankcije protiv 67 Rusa

9:30 Ministrica vanjskih poslova Australije Marise Payne rekla je kako Australija uvodi sankcije protiv 67 Rusa zbog invazije Ukrajine. “Danas najavljujem daljnje sankcije za 67 pripadnika ruskih elita i oligarha, onih bliskih Putinu koji olakšavaju i podržavaju njegove nečuvene postupke”, rekla je novinarima kad je stigla u NATO, a prenio je Reuters.

Otvara se deset novih humanitarnih koridora

9:23 Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk, najavila je da Ukrajina namjerava otvoriti deset humanitarnih koridora u četvrtak. Stanovnici koji pokušavaju napustiti opkoljeni grad Mariupolj ponovno će morati koristiti vlastita vozila.

Separatisti tvrde da su ušli u luku u Mariupolju

9:12 Agencija Interfax prenosi izjavu glasnogovornika zapovjedništva “narodne milicije” samoprozvane Narodne Republike Doneck Eduarda Basurina koji je kazao kako su borbe u središnjem dijelu Mariupolja završene te da se sele u luku i Azovstal. “Već smo ušli u luku, polako, počinjemo braniti ovaj teritorij i stišćemo ih u industrijsku zonu u Azovstalu”, rekao je Basurin u eteru TV kanala Rusija 24.

I Austrija protjeruje ruske diplomate

9:00 Austrija protjeruje četvoricu ruskih diplomata, objavilo je tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova. Time se nastavlja niz europskih zemalja koje su protjerale ruske diplomate, a da će to učini i Hrvatska, jučer je rekao premijer Andrej Plenković..

Borrell: Dogovor o zabrani uvoza ruskog ugljena danas ili sutra

8:35 Zabrana uvoza ruskog ugljena u Europsku uniju mogla bi se dogovoriti danas ili najkasnije sutra, izjavio je šef EU diplomacije Josep Borrell uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a. Embargo na ruski ugljen najavila je prekjučer šefica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavljajući novi paket sankcija protiv Rusije.

Kuleba: Ukrajini treba oružje, oružje i opet oružje

8:28 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je u Bruxellesu, gdje se danas sastaju ministri vanjskih poslova članica NATO-a. “Došao sam ovdje kako bismo raspravili tri najvažnije stvari: oružje, oružje i oružje”. “Što više oružja dobijemo i što prije ono stigne u Ukrajinu, više će života biti spašeno”, poručio je. “Možda zvuči čudno, ali danas oružje služi u svrhu mira”, kazao je. Dodao je da Ukrajini trebaju i dugoročna rješenja koja će joj pomoći da prevlada u ovom ratu.

The Times: Britanija radi na planu za slanje oklopnih vozila Ukrajini

8:05 Britansko vojno vodstvo radi na planu za slanje oklopnih vozila Ukrajini, prenosi The Times. To bi bio dodatak pošiljki smrtonosnog oružja koje Ujedinjeno Kraljevstvo šalje, u uvjerenju da će iduća tri tjedna biti ključna u određivanju ishoda rata. The Times navodi da Ministarstvo obrane razmatra opcije poput slanja vozila koja se mogu koristiti kao izviđačka ili patrolna vozila velikog dometa.

Ukrajinski vojnici u SAD-u obučavaju se za upravljanje dronovima ubojicama

7:40 Manja skupina ukrajinskih vojnika koja je u SAD-u bila prije ruske invazije na Ukrajinu, obučava se za upravljanje bespilotnim letjelicama za ubijanje Switchblade koje Washington šalje Kijevu, priopćio je Pentagon jučer. Po riječima visokog dužnosnika Pentagona koji je htio ostati anoniman, riječ je o “manje od desetak” ukrajinskih vojnika, koji se “uskoro trebaju vratiti u Ukrajinu”, dodao je.

Kanada poziva na razgovor ruskog veleposlanika

7:39 Kanada će pozvati ruskog veleposlanika na razgovor zbog masakra koji su ruske snage počinile u Buči, objavila je kanadska ministrica vanjskih poslova Mélanie Joly.
“Postoji razina nečovječnosti onoga što smo vidjeli u Buči”, rekla je Joly novinarima u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, gdje se sastaju ministri vanjskih poslova država članica. Ranije ovog tjedna Kanada je uvela sankcije protiv devet ruskih i isto toliko bjeloruskih pojedinaca.

Ukrajinska vojska: Oslobođen grad Osokorivka na jugu zemlje

7:19 Ukrajinske oružane snage u novom izvješću tvrde ta se ruske snage regrupiraju i provode izviđanja za ofenzivu u regiji Donbas na istoku Ukrajine, što uključuje pokrajine Donjeck i Lugansk. Istodobno, ruske trupe i dalje pokušavaju preuzeti potpunu kontrolu nad Mariupoljom, a nastavljaju se i granatiranja grada Harkiva, na sjeveroistoku Ukrajine.

Rusija koristi željezničke pruge za brzo premještanje vojnog tereta. Oružje i druga oprema stigla je na željezničku stanicu Kupjansk na sjeveroistoku Ukrajine, sa stanice Valujki u ruskom Belgorodu u Rusiji, navodi se u izvješću. Ukrajinske snage preuzele su kontrolu nad gradom Osokorivka kod Hersona na jugu zemlje, dodaje se.

Zelenski pozvao Zapad da se dogovori o embargu na rusku naftu

7:05 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zemlje Zapada da se dogovore o embargu na rusku naftu jer rat u Ukrajini ulazi u šesti tjedan. U sinoćnjem obraćanju javnosti Zelenski je poručio da Moskva zarađuje toliko novca od izvoza nafte da ne mora ozbiljno shvaćati mirovne pregovore.

Rekao je i da će nastaviti inzistirati na tome da se ruske banke potpuno blokiraju iz međunarodnog financijskog sustava. “Neki političari još uvijek ne mogu odlučiti kako ograničiti dotok naftnih dolara i naftnih eura u Rusiju kako ne bi doveli vlastita gospodarstva u opasnost”, kazao je.

Ponovno je pozvao na uvođenje jačih sankcija protiv Rusije, rekavši da će se “izostanak stvarno teških sankcija smatrati kao dopuštenje Rusiji da nastavi s napadima”. Dodao je da je još uvijek moguće djelovati pa opet pozvao i na slanje oružja Ukrajini. “Još je moguće poslati nam oružje koje će stvarno zaustaviti ovu agresiju. Zapad to može”, poručio je.

U Hostomelu policijski sat od tjedan dana

7:00 U Hostomelu se uvodi policijski sat u trajanju od tjedan dana, najavila je ukrajinska zastupnica Lesia Vasilenko. Policijski sat počinje danas ujutro i završava 15. travnja u 6 sati ujutro. To je nužna mjera kako bi se grad očistio od mina i omogućio povratak civila. Hostomel, koji se nalazi nedaleko od Kijeva, pod ruskom okupacijom bio je 35 dana, a nedavno su ukrajinske vlasti objavile da je iz grada nestalo oko 400 stanovnika. Ukrajinske snage prije nekoliko dana preuzele su kontrolu nad Hostomelom, zajedno s gradom Bučom i Irpinom, također u okolici Kijeva.

Source link: www.telegram.hr