Pratimo 41. dan ruske invazije na Ukrajine, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo: Rusi pokrenuli nove raketne napade, nema većih pomaka u pregovorima

FOTO: Profimedia

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Ukrajina: Rusi se regrupiraju za napad na istoku
  • CNN svjedočio uklanjanju tijela iz podruma u Buči
  • EU i Bijela kuća uvode nove sankcije Rusiji
  • Razgovarali Kina i Ukrajina
  • Britanci: Ukrajinske snage ponovno zauzimaju ključni teritorij na sjeveru
  • SAD traži suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava
  • Nove satelitske snimke otkrile tijela Buči dok su Rusi bili tamo
  • Zelenski se obratio UN-u, govorio o stradanjima u Buči
  • Raseljeno više od 7,1 milijuna Ukrajinaca
  • U okrugu Harkiva poginulo šest ljudi
  • Elizejska palača tvrdi da nema većih pomaka u pregovorima
  • Rusi tvrde da su pokrenuli nove raketne napade u zapadnoj i sjeveroistočnoj Ukrajini

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu

Rusi tvrde da su pokrenuli nove raketne napade

22:49 Ruske snage pokrenule su u utorak raketne napade u zapadnoj i sjeveroistočnoj Ukrajini, pogodivši ono što je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, general bojnik Igor Konašenkov opisao kao vojne objekte.

U priopćenju, Konašenkov je rekao da je Rusija lansirala precizne rakete iz zraka na ciljeve u blizini Zoločiva u zapadnoj Lavovskoj oblasti i Čuhuiva u sjeveroistočnoj Harkovskoj oblasti. Tvrdio je da su udari uništili zapovjedno mjesto postrojbe teritorijalne obrane, skladište goriva i pogon za popravak oklopnih vozila.

Elizejska palača tvrdi da nema većih pomaka u pregovorima

22:45 Nije bilo “većih pomaka” u pregovorima između Ukrajine i Rusije, a užasi kojima smo svjedočili tijekom vikenda u ukrajinskom gradu Bucha ne pomažu pregovorima, rekao je u utorak izvor iz Elizejske palače. “Šok u Buči nije pogodan za napredak u pregovorima”, rekao je izvor na brifingu nakon jednosatnog telefonskog razgovora između francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog.

Izvor je dodao da je Zelenski još uvijek zainteresiran za “održavanje i unapređenje pregovora s Rusima”, kao i za posredničku ulogu Francuske. Dvojica čelnika razgovarala su o konkretnim mjerama koje treba poduzeti kako bi se “osiguralo da ruski zločini ne ostanu nekažnjeni”, rekao je izvor.

Bijela kuća neće Rusiji dozvoliti da dug plaća u dolarima

22:40 Bijela kuća se osvrnula na vijest da SAD više neće dopustiti Rusiji da otplaćuje svoj dug koristeći dolare koji se nalaze u američkim bankama. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da su ciljevi tog poteza, djelomično, iscrpljivanje ruskih financijskih resursa.
“Cilj je natjerati ih da naprave izbor. Dakle, Rusija nema neograničene resurse, posebice sada, s obzirom na štetne sankcije koje smo uveli i bit će prisiljena birati između iscrpljivanja preostalih vrijednih rezervi dolara, ili novih prihoda, ili neplaćanja”, rekla je Psaki.

EU protjeruje 19 ruskih diplomata iz Bruxellesa

22:31 Europska unija je danas priopćila da je odlučila proglasiti 19 ruskih diplomata u Bruxellesu za nepoželjne osobe. Šef europske diplomacije Josep Borrell izjavio je da je “odlučio proglasiti za nepoželjne osobe više službenika Stalne misije Rusije pri EU-u zbog angažiranja u aktivnostima suprotnim njihovom diplomatskom statusu”. Borrell je rekao da je pozvao predstavnika ruske misije u Bruxellesu da mu objasni taj potez.

Zelenskij se obratio španjolskom parlamentu

22:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas se obratio i španjolskom parlamentu te usporedio ruski napad na Ukrajinu s bombardiranjem baskijskoj grada Guernice 1937. godine.

Ukrajinski lider zahvalio je Španjolcima na nedavnim isporukama oružja u Ukrajini, ali je ujedno zatražio još oružja. Također je pozvao one španjolske tvrtke koje to nisu učinile da prestanu poslovati s Rusijom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Borrell: ‘Rat u Ukrajini je tektonska promjena sigurnosnog okruženja EU’

21:44 Rat u Ukrajini predstavlja tektonsku promjenu našeg sigurnosnog okruženja i nema alternative NATO-u za teritorijalnu obranu Europe, uključujući i financijaski, izjavio je u utorak šef europske diplomacije Josep Borrell. “Rat u Ukrajini predstavlja tektonsku promjenu našeg sigurnosnog okruženja i to nas je primoralo da revidiramo tekst Strateškog kompasa da bi uopće bio usvojen”, rekao je Borrell u uvodnim riječima.

Kao sljedeći zadatak najavio je ponavljanje te analize kako bismo jasnije vidjeli koliko su ozbiljne prijetnje europskoj sigurnosti i koliko je ozbiljna prijetnja Putinove Rusije Europskoj uniji. Pritom je istaknuo da NATO ostaje ključna organizacija koja će zajamčiti sigurnost našeg teritorija od mogućih agresora.

“Nemamo alternativu NATO-u za teritorijalnu obranu Europe. Niti financijski gledano. NATO je i dalje ključna organizacija koja će zajamčiti sigurnost našeg teritorija od mogućih agresora”, kazao je Borrell.

Lavrov o Buči

21:22 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su masovne grobnice otkrivene u Buči “provokacija” koja je trebala zaustaviti mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, javlja AFP. U video poruci koju je emitirala ruska televizija Lavrov je rekao: “Postavlja se pitanje: čemu služi ova očito neistinita provokacija? Navedeni smo na uvjerenje da se radi o pronalaženju izgovora za torpediranje tekućih pregovora.”

Lavrov je dodao da situacija u Buči, koju mnogi nazivaju dokazom ratnih zločina koje je počinila Rusija, ima za cilj da “odvrati pažnju od pregovaračkog procesa, odvrati pažnju od činjenice da je ukrajinska strana, nakon Istanbula, počela veslati, postavljati nove uvjete”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Danas evakuirano 3846 ljudi

21:12 Humanitarnim koridorima danas je iz ukrajinskih gradova evakuirano 3846 ljudi, javlja Reuters. Informaciju je objavila potpredsjednica ukrajinske vlade Iryna Vereščuk koja je podsjetila i da je jučer evakuirano 3376 ljudi.

U napadima na okrug Harkiva šest mrtvih

21:00 Oleh Siniehubov, vojni guverner ukrajinske regije Harkiv, rekao je u utorak da je tijekom proteklog dana u ruskom granatiranju u gradu Harkivu i regiji poginulo šest osoba, a ozlijeđeno još osam.

“Okupatori su u proteklom danu zadali 54 udara iz raznih dalekometnih oružja: topnički, minobacačko i tenkovsko granatiranje, granatiranje iz MLRS-a. Pogođene su oblasti Saltivka, Pjatiatka, Oleksijivka, Kolodna Hora, Derhači, Barvinkove, Čuhuiv”, rekao je u izjavi na Telegramu. “Među civilnim stanovništvom ima žrtava granatiranja u Harkivu i Čuhuivu. U Harkovu i okrugu — četiri mrtve osobe, tri osobe su hospitalizirane. U okrugu Čuhuiv — dvoje mrtvih, pet ozlijeđenih.”

Rekordna podrška Ukrajinaca članstvu u EU-u i pad podrške za NATO

20:48 Broj Ukrajinaca koji žele da njihova država postane članica Europske unije narastao je na rekordnih 91 posto krajem ožujka, no podrška za članstvo u NATO savezu se smanjila, pokazali su u utorak rezultati ankete, koju je provela nezavisna ukrajinska agencija. Podrška za članstvo u Uniji je posljednje tri godine iznosila oko 60 posto, no naglo je počela rasti nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, prema nezavisnoj ukrajinskoj agenciji Rating.

Agencija je objavila da je podrška za pridruživanje NATO-u također porasla od početka rata, no da se kasnije vratila na predratne razine od oko 68 posto. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1500 odraslih Ukrajinaca diljem Ukrajine, no ne i na Krimu, koji je anektirala Rusija i u istočnom pokrajinama pod kontrolom proruskih separatista.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Britanija zamrznula 350 milijardi dolara iz ‘Putinove ratne blagajne’

20:44 Velika Britanija je zamrznula 350 milijarda dolara deviznih pričuva ruskog režima, “ratnu blagajnu Vladimira Putina”, rekla je u utorak u Varšavi britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

“Dosad su naše sankcije paralizirale one koji hrane i financiraju Putinovu ratnu mašineriju. Ovog tjedna ćemo objaviti da smo zamrznuli više od 350 milijarda dolara iz Putinove ratne blagajne”, rekla je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s poljskim kolegom Zbigniewom Rauom. To je “više od 60 posto od 604 milijarde dolara deviznih pričuva režima”, rekla je.

‘Izgubili smo oko 20 ljudi’

20:37 Guverner ukrajinskog Zaporižja Oleksandr Starukh rekao je danas da je do 20 ljudi umrlo u nekim selima koja su trenutno pod ruskom okupacijom, javlja Reuters. Starukh nije naveo konkretna sela niti pružio dokaze o više civilnih ubojstava.

Johnson se obratio građanima Rusije

20:31 Boris Johnson se izravno obratio građanima Rusije, govoreći im na njihovom jeziku da “zaslužuju istinu” i “zaslužuju činjenice”. U večeras objavljenoj video poruci britanski premijer je opisao kako su zvjerstva ruskih snaga nakon invazije na Ukrajinu “užasnula svijet”.

“Civili masakrirani – strijeljani vezanih ruku. Žene silovane pred svojom malom djecom”, rekao je. “Tijela grubo spaljena, bačena u masovne grobnice ili jednostavno ostavljena ležati na ulici.”

Članak se nastavlja ispod oglasa

Johnson je nadalje rekao da su zločini koje je počinio režim u Kremlju “izdali povjerenje” svake ruske majke koja je mahnula svom sinu da se pridruži vojsci i da su “mrlja na časti same Rusije”. Tijekom svog obraćanja, također je pozvao građane Rusije da koriste VPN vezu za pristup neovisnim informacijama iz cijelog svijeta, prije nego što je dodao: “Kada pronađete istinu, podijelite je”.

Liječnici bez granica svjedočili bombardiranju bolnice u Mikolajivu

20:07 Tim organizacije Liječnici bez granica svjedočio je bombaškim napadima tijekom posjeta bolnici u ponedjeljak u ukrajinskom lučkom gradu Mikolaiv, stoji u priopćenju dobrotvorne organizacije. Navode kako su u onkološku bolnicu ušli u 15 sati i 30 minuta u ponedjeljak te da su u to vrijeme ondje zbinjavani ozlijeđeni ljudi. Tada se, kažu, bolnica našla pod vatrom.

“Nekoliko eksplozija dogodilo se u neposrednoj blizini našeg osoblja tijekom otprilike 10 minuta”, kazao je šef misije te organizacije u Ukrajini Michel-Olivier Lacharité. Također je rekao kako je tim vidio jednu mrtvu osobu, ali da ne mogu točno reći je li bilo još poginulih. Naveli su da je eksplozijama oštećena i regionalna pedijatrijska bolnica.

Portugal protjeruje deset članova osoblja ruskog veleposlanstva

19:55 Portugal je najavio da će protjerati deset članova osoblja iz ruskog veleposlanstva u Lisabonu. Ministarstvo vanjskih poslova zemlje priopćilo je danas da su članovi osoblja proglašeni “personae non gratae” i da su dobili dva tjedna da napuste Portugal.

Nitko od protjeranih radnika nije diplomat, dodaju iz ministarstva. “Portugalska vlada ponavlja svoju čvrstu i žestoku osudu ruske agresije na ukrajinski teritorij”, stoji u priopćenju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

SAD u srijedu objavljuje nove sankcije Rusiji

19:28 SAD će u srijedu objaviti nove sankcije Rusiji u koordinaciji sa zemljama G7 i Europskom unijom, otkrio je član administracije američkog predsjednika Joea Bidena. Također je kazao da će sveobuhvatni paket “nametnuti značajne troškove Rusiji i poslati je dalje na put ekonomske, financijske i tehnološke izolacije.”

Novim paketom sankcija zabranit će se sva nova ulaganja u Rusiji, povećati sankcije financijskim institucijama i državnim poduzećima u Rusiji te sankcionirati dužnosnici ruske vlade i članovi njihovih obitelji. “Ove mjere će degradirati ključne instrumente ruske državne moći, nametnuti Rusiji akutnu i neposrednu ekonomsku štetu i pozvati na odgovornost rusku kleptokraciju koja financira i podržava Putinov rat”, rekao je dužnosnik.

Latvija odlučila odbiti ruski plin

19:19 Latvijski ministar gospodarstva Janis Vitenbergs na Transatlantskom forumu o energetskoj sigurnosti u utorak je potvrdio želju zemlje da što prije prestane uvoziti ruski plin, rekla je savjetnica ministra za odnose s javnošću Vineta Vilistere-Lace, a prenosi Interfax.
Obraćajući se gospodarstvenicima, kongresmenima i predstavnicima američke administracije koji predstavljaju industriju ukapljenog prirodnog plina (LNG), ministar je u svom govoru istaknuo da je Latvija donijela jasnu odluku da odbije uvoz ruskog plina, te stoga zemlja razmatra isporuku LNG-a iz Sjedinjenih Država.

“Trenutno sam ovdje sa svojim timom kako bih osobno pristupio LNG tvrtkama i infrastrukturnim projektantima za suradnju s Latvijom, kako dogovorom o dugoročnim isporukama ukapljenog plina, tako i u obliku suradnje u izgradnji LNG terminala u Latviji, kako bi ojačati energetsku sigurnost i neovisnost Latvije”, naglasio je ministar gospodarstva.

U grobnici iza crkve u Buči i do 300 mrtvih

19:07 Između 150 i 300 tijela moglo bi biti u masovnoj grobnici pokraj crkve u gradu Buča, rekla je ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova. Nije pojasnila kako je su vlasti došle do te procjene, ali je navela kako se sve provodi prema zakonu.

Borodjanka je potpuno uništena

19:00 Ukrajinski grad Borodjanka potpuno je uništen borbenim djelovanjima između ruskih i ukrajinskih snaga, pokazuju novi video zapisi. CNN je geolocirao i provjerio autentičnost videa koji su prvi put objavljeni u utorak.

Dana 1. ožujka ruskim zračnim napadom uništena su najmanje dva stambena naselja u Borodjanki; bilo je to prvo izvješće o šteti u mjestu 50-ak kilometara udaljenom od Kijeva.

Od tada je grad mjesto intenzivnih vatrenih i vojnih udara. Snimke dronom od 4. ožujka, objavio je CNN, pokazuju da se sredina drugog stambenog kompleksa urušila u hrpu ruševina od vojske. Video objavljen na Telegram kanalu čečenskog vođe Ramzana Kadirova prikazuje njegove borce kako hodaju ulicama sela otprilike u to vrijeme.

Raseljeno više od 7,1 milijuna Ukrajinaca

18:54 Više od 7,1 milijuna ljudi raseljeno je zbog rata u Ukrajini, pokazalo je izvješće UN-ove Međunarodne organizacije za migracije (IOM). To je porast od 10 posto u broju ljudi raseljenih unutar zemlje od prvog kruga istraživanja 16. ožujka, priopćio je IOM.

Više od polovice raseljenih kućanstava ima djecu, 57% je sa starijim članovima obitelji, a 30% ima osobe s kroničnim bolestima, pokazalo je izvješće IOM-a.

Izrael prvi put Rusiju prozvao zbog ratnih zločina

18:45 Budući da je niz godina održavao tople odnose s Moskvom, Izrael je nastojao djelovati kao posrednička sila od invazije na Ukrajinu i bio je suzdržan u komentarima na djelovanje snaga Vladimira Putina. Međutim, izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid danas prvi put Rusiju prozvao zbog ratnih zločina.

“Slike i svjedočanstva iz Ukrajine su užasni. Ruske snage počinile su ratne zločine protiv bespomoćnog civilnog stanovništva. Oštro osuđujem te ratne zločine”, rekao je Lapid u priopćenju. Ranije danas, premijer Naftali Bennett osudio je ubojstvo civila dokumentirano u ukrajinskom gradu Bucha, ali nije optužio ruske snage za odgovornost.

Ruski veleposlanik ukrajinske vlasti nazvao ‘nacistima’

18:13 Na Vijeću UN-a obratio se i ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja. Ponovio je ruske tvrdnje da su ukrajinska vlada – na čelu s predsjednikom Zelenskim – nacisti. Ujedno je odbacio optužbe za ratne zločine ruskih vojnika u Buči, tvrdeći da postoje “flagrantne nedosljednosti u događajima koje pokazuju ukrajinski i zapadni mediji”.

Tvrdi da mrtvi ljudi koje su novinari pronašli u ukrajinskom gradu nisu tamo ostali odmah nakon povlačenja ruskih snaga – dodajući da je to “potvrđeno nekoliko video zapisa”. Nebenzja je dodao: “Leševi ni na koji način ne nalikuju onima koji bi mogli ležati na ulici tri ili četiri dana.”

Povratak raseljenih iz Buče bio bi opasan

18:03 Raseljeni stanovnici Buče još se ne bi trebali vratiti svojim domovima jer na tom području još uvijek postoje mine, izjavio je gradonačelnik Anatolij Fedoruk.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Fedoruk je rekao da je oko 3700 civila boravilo u Buči tijekom okupacije od strane ruskih vojnika, prenosi Reuters. Grad u regiji Kijev, koji su u potpunosti ponovno zauzele ukrajinske snage, imao je predratno stanovništvo od oko 37.000, prema državnim statistikama.

Latvija i Estonija zatvaraju ruske konzulate

18:00 Latvija i Estonija su pojedinačno naredile zatvaranje dvaju ruskih konzulata, a osoblju konzulata nadredile da napuste zemlju, objavila su njihova ministarstva vanjskih poslova u utorak.

“Odluka je donesena u solidarnosti s Ukrajinom i njihovom borbom protiv neizazvane i neopravdane vojne agresije i rata, koji je započela Rusija”, reklo je latvijsko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi. Konzulati u latvijskim gradovima Daugavpilsu i Liepaji i estonskim gradovima Tartuu i Narvi će se morati zatvoriti do kraja travnja.

Zelenski pokazao mučan video iz Ukrajine

17:50 Volodimir Zelenski pokazao je Vijeću sigurnosti UN-a video snimak iz Ukrajine, koji je trajao minutu i prikazivao brojne slike mrtvih Ukrajinaca, uključujući neka spaljena i unakažena tijela.

Barbara Woodward, predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva u Vijeću, zahvalila je Zelenskom na dijeljenju videa. Slike su “mučne”, kazala je. “Govoreći u svom nacionalnom svojstvu, zgroženi smo onim što smo vidjeli i ponavljamo našu solidarnost s Ukrajinom”, dodala je.

Amerika traži izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti UN-a

17:47 Američka veleposlanica u UN-u pozvala je na izbacivanje Rusije iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava. “Rusija ne bi trebala imati poziciju autoriteta u tijelu čija cijela svrha je promocija ljudskih prava. To nije samo vrhunac licemjerna, to je opasno”, rekla je američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield .

“Ovo je trenutak koji zahtijeva od odgovornih svjetskih sila i globalnih lidera da pokažu kičmu i suprotstave se ruskoj opasnoj i ničim isprovociranoj prijetnji Ukrajini i svijetu”, rekla je.

Slovenija smanjuje broj ruskih diplomata

17:36 Slovensko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u utorak ruskom veleposlaniku u Ljubljani protest zbog ubojstava ukrajinskih civila u Buči i drugim mjestima u Ukrajini, te mu najavilo smanjenje ruskog diplomatskog osoblja u ruskom veleposlanstvu. Ruskom veleposlaniku Timuru Ejvazovu koji je pozvan u ministarstvo izražen je najoštriji prosvjed i šokiranost u vezi s ubojstvima civila koje je počinila ruska vojska na području pod okupacijom ruskih snaga, priopćilo je slovensko ministarstvo.

Veleposlanika Ruske Federacije tom su prilikom obavijestili o odluci vlade da Slovenija smanji broj ruskog diplomatskog i tehničkog osoblja u veleposlanstvu u Ljubljani, te ga “uskladi s brojem članova slovenske diplomatske misije u Moskvi”.

UN: Najmanje 1480 ubijenih u Ukrajini

17:24 Najmanje 1480 civila je ubijeno, a najmanje 2195 ozlijeđeno u Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače, rekla je Rosemary DiCarlo, zamjenica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za politička pitanja i pitanja izgradnje mira.

Pozivajući se na ažurirane brojke Ureda visokog povjerenika za ljudska prava, DiCarlo je rekla da OHCHR vjeruje da su stvarne brojke civilnih žrtava “znatno veće”. Napomenula je da se broj ukrajinskih civila u sukobu “više nego udvostručio” otkako je posljednji put izvijestila Vijeće sigurnosti 17. ožujka.

Najava novih sankcija uzrokovale rast cijena nafte

17:21 Cijene nafte porasle su u utorak prema 109 dolaara nakon što je EU najavio nove sankcije na uvoz ruske nafte kako bi kaznio Moskvu zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, što je ponovo u prvi plan gurnulo tijesnu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 1,10 dolara viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 108,63 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,12 dolara višoj cijeni, od 104,40 dolara.

Zelenski traži sigurnosna jamstva od UN-a

17:17 Zelenski je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da Ukrajini pruži sigurnosna jamstva. “Gdje je sigurnost koju Vijeće sigurnosti treba jamčiti? Nema je. Iako postoji Vijeće sigurnosti. Pa gdje je mir? Koja su to jamstva koja Ujedinjeni narodi trebaju jamčiti?” upitao je u svom govoru.
Naglasio je da odgovornost za Rusiju “mora biti neizbježna”. “Želio bih vas podsjetiti na članak 1, poglavlje 1 Povelje UN-a. Koja je svrha naše organizacije? Svrha joj je održavanje mira”, rekao je te dodao kako je sada Povelja prekršena.

Nazvavši ruske akcije “ratnim zločinima”, Zelenski je rekao da želi potpune i transparentne istrage. “Dakle, pokažite svim ostalim potencijalnim ratnim zločincima na svijetu kako će biti kažnjeni ako bude kažnjen i najveći”, zaključio je.

Zelenski Rusiju optužio za genocid

16:51 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pred Vijećem sigurnosti UN-a kazao je kako je jučer posjetio Buču te da su ondje ruske snage ubijale civile, cijele obitelji te svakog tko je “služio našoj zemlji”. Rusiju je optužio za genocid. “Vodili su dosljednu politiku uništavanja etničke i vjerske raznolikosti, zatim raspirivali ratove i namjerno ih vodili na takav način da ubiju što više običnih civila”, kazao je ističući da govori u ime žrtava Rusije. Ujedno je iznio mučne detalje ubijanja i mučenja iz Buče.

Kazao je i kako očekuje da će Rusi “okriviti sve samo da bi opravdali svoje postupke” u Ukrajini. “Reći će da postoje razne verzije, različite verzije, nemoguće je utvrditi koja je od tih verzija istinita. Čak će reći da su tijela bila, od njih su navodno bačeni i svi video snimci su montirani, ali sada je 2022”, rekao je Zelenski te dodao kako Ukrajina ima dokaze.

Česi Ukrajini šalju tenkove?

16:02 Češka ministrica obrane Jana Cernochova je na Twitteru objavila da njena zemlja šalje “osnovnu vojnu opremu” u Ukrajinu. Prije toga na društvenim mrežama su prikazani tenkovi i oklopna vozila T-72 ukrcani na željezničke vagone s ravnim platformama. Pretpostavlja se u Češkoj. Cernochova je rekla da neće iznositi više detalja.

Gradonačelnik Melitopolja tvrdi da su Rusi blokirali isporuku pomoći

16:39 Ivan Fedorov, gradonačelnik grada Melitopolja, rekao je u utorak da su ruske trupe blokirale isporuku humanitarnih zaliha i ometale evakuaciju civila. “Situacija s humanitarnim koridorima nije se poboljšala”, rekao je Fedorov u televizijskim izjavama. “U protekla dva tjedna uspjeli smo isporučiti samo dva humanitarna tereta u Melitopolj”, kazao je.

“Zbog činjenice da ruski okupatori blokiraju prolaz humanitarne robe i čine sve kako bi osigurali da naši građani ne dobiju pomoć, sada humanitarna roba može ostati na ruti dva ili tri dana”, rekao je. “Nažalost, hrana i osnovne potrepštine nisu stizale do naših ljudi jer su ih ruski okupatori odmah zaplijenili i opljačkali”, dodao je. Njegove informcije nisu nezavisno provjerene.

U Hrvatskoj 12.403 izbjeglice

16:30 Za posjeta Prihvatnom centru za raseljene osobe iz Ukrajine u Gospiću ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut rekao je da su Hrvatskoj 12.403 osobe iz Ukrajine, a predsjednik Crvenoga križa Robert Markt da je do danas prikupljeno oko tri milijuna kuna i pomoć u raznoj robi.

Glavni tajnik UN-a: ‘Nikada neću zaboraviti užasne slike iz Buče’

16:26 Glavni tajnik UN-a, António Guterres, obratio se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku, gdje je rekao da je rat u Ukrajini “jedan od najvećih izazova ikada” za “međunarodni poredak i globalnu mirovnu arhitekturu” utemeljenu na povelji UN-a .

Rat je doveo do “besmislenih” gubitaka života, masovne devastacije u urbanim središtima i uništenja civilne infrastrukture, rekao je. “Nikada neću zaboraviti užasne slike civila ubijenih u Buči.” Guterres je kazao da je bio “jednako šokiran osobnim svjedočanstvom o silovanjima i seksualnom nasilju”.

Tusk: ‘Putin sprema odlučnu ofenzivu’

16:21 Bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru je napisao da Putin sprema odlučnu ofenzivu. “Putin sprema odlučnu ofenzivu. Europa mora podržati Ukrajinu svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju. Sada! U suprotnom bi neki drugi grad mogao postati Bucha. Također tvoj”, napisao je Tusk.

Započelo zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a

16:12 Na početku zasjedanja ruski veleposlanik se požalio što je njihov zahtjev za održavanje sastanka jučer odbijen. Barbara Woodward, sadašnja predsjednica, odbacila je pritužbu i rekla da je Rusija odbila ponudu da se sastanak održi uz današnji zakazani sastanak. Na Vijeću se očekuje obraćanje Volodimira Zelenskog.

Ukrajina tvrdi da Rusi spremaju veliku provokaciju u Mariupolju

15:53 Uoči obraćanja Volodimira Zelenskog Vijeću sigurnosti UN-a, ukrajinska obavještajno-sigurnosna služba SBU objavila je da Rusija planira ogromnu provokaciju u Mariupolju te da za nju namjerava krivnju svaliti na Ukrajinu.

U objavi na Telegramu, koju prenosi BBC, SBU je objavio kako podaci pokazuju da ruske snage “planiraju na jednom mjestu prikupiti tijela civilnih žrtava Mariupolja, koje su ubili Rusi, te ih prezentirati kao žrtve ukrajinske vojske”. “Masakr u Buči šokirao je svijet, pa je sada glavni cilj ruske propagande skrenuti pažnju svijeta”, objavio je SBU.

Blinken: ‘Buča prikazuje namjernu kampanju činjenja zvjerstva’

15:45 Američki državni tajnik Antony Blinken komentirao je događaje u Buči prije svog odlaska u Bruxelles na sastanak NATO-a. “Ono što smo vidjeli u Buchi nije slučajni čin odmetničke jedinice. To je namjerna kampanja ubijanja, mučenja, silovanja, činjenja zvjerstava. Izvještaji su više nego vjerodostojni. Dokazi su tu da ih svijet vidi.

To učvršćuje našu odlučnost i odlučnost zemalja diljem svijeta da osiguramo da na ovaj ili onaj način, jednog ili drugog dana, postoji odgovornost za one koji su počinili ta djela”, kazao je Blinken. “Rekli smo prije agresije da smo očekivali da će biti počinjena zvjerstva”, doao je.

Putin upozorio na odmazdu zbog Gazproma

15:35 Putin je održao sastanak s predstavnicima poljoprivrednog sektora na kojem se osvrnuo i na stanje s energentima na svjetskom tržištu. Kazao je da Zapad pokušava riješiti “svoje probleme s energijom na račun Rusije” te da želi “nacionalizirati rusku imovinu”.

Rekao je da se stanje s energijom pogoršava djelomično i zbog pritiska na Gazprom. Potom je osudio nacionalizaciju podružnice te tvrtke u Njemačkoj i upozorio na odmazdu.

Stoltenberg: ‘Bojim se da ćemo vidjeti još zvjerstava’

15:28 BBC prenosi nove dijelove Stoltenbergove izjave u Bruxellesu. Komentirajući zločine u Buči rekao je: “Bojim se da ćemo vidjeti još zvjerstava.”

Dodao je i da su Finska i Švedska dobrodošle u NATO savez ali i da je odluka o pristupanju samo na njima. “Ako se prijave, vjerujem da će ih svih 30 članica prihvatiti”, dodao je.

Bjelorusija će plin plaćati u rubljima

15:13 Gazprom se dogovorio s Minskom da ruski plin plaća u rubljama, izvijestila je press služba bjeloruskog Vijeća ministara. “Od travnja Bjelorusija prelazi na ruske rublje u plaćanju plina. Relevantne dokumente danas su u Sankt Peterburgu potpisali ministar energetike Viktor Karankevič i predsjednik uprave PJSC Gazprom Aleksj Miller“, navodi se u priopćenju objavljenom na vladinom Telegram kanalu. Dodali su kako će uvjeti za bjelorusku stranu biti povoljniji.

Španjolska izbacuje ruske diplomate

15:05 Španjolska je objavila da i ona izbacuje ruske diplomate. Iz Madrida odlazi njih 25, a Španjolska očekuje da će Rusi uzvratiti istom mjerom.

Von der Leyen objavila nove sankcije

14:55 Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen oglasila se danas o sankcijama Rusiji. Rekla je da se pritisak na tu zemlju mora nastaviti pa najavila peti paket sankcija u šest točki:

  • Zabrana uvoza ugljena iz Rusije (uvozi se četiri milijarde eura godišnje)
  • Zabrana transakcija s četiri banke među kojima je i VTB
  • Zabrana ulaska ruskim i bjeloruskim brodovima u europske luke
  • Širenje zabrane izvoza u vrijednosti 10 milijardi eura
  • Nove zabrane uvoza u vrijednosti 5,5 milijardi eura
  • Ciljanje mjere poput zabrane sudjelovanja u javnim nabavama i isključenja iz svake financijske podrške EU ili zemalja članica

Von der Leyen je objavila i da predlaže širenje popisa pojedinaca pod sankcijama kao i da se radi na dodatnim sankcijama poput uvoza nafte ili uvođenja poreza i specifičnih kanala plaćanja.

UN: Sve upućuje na to da su civili namjerno ciljani u Buči

14:45 Glasnogovornica UN-a za ljudska prava Liz Throssell rekla je da se iz Buče upućuje na to da su civili namjerno ciljani i ubijani. “To je jako uznemirujuće. Sve upućuje na to da su ciljali pojedince. Moramo pritom naglasiti da je pod međunarodnim humanitarnim pravom namjerno ubijanje civila ratni zločin”, rekla je.

Dodala je da se neki mogu pozivati na vojni kontekst u Buči te da je taj argument moguću ako se radi o, primjerice, slučajno pogođenoj zgradi u napadu. “Teško ga je vidjeti kod pojedinca koji leži na ulici s metkom u glavi i spaljenog tijela”, dodala je.

Stoltenberg: ‘Ovo je opasno za sve nas’

14:35 Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg rekao je u Bruxellesu da u Ukrajini gledamo brutalnost u razmjerima kakvi u Europi nisu viđeni od Drugog svjetskog rata. “Ovo je jako ozbiljno. Strašno je i naravno da nanosi patnju ukrajinskom narodu”, rekao je.

Potom je počeo govoriti i o drugim nacijama. “Ovo je opasno za sve nas. Vidimo prirodu Putinovog rata, njegov manjak poštovanja za vladavinu prava, međunarodna pravila i manjak poštovanja za osnovna ljudska prava”, rekao je Stoltenberg.

Kazao je da je vidljivo pregrupiranje ruske vojske dalje od Kijeva kao i da usmjeravaju foks na istok. “Očekujemo da će sljedećih tjedana Rusi gurati ka istoku i jugu Ukrajine, pokušati zauzeti cijeli Donbas i stvoriti most ka okupiranom Krimu”, kazao je. Dodao je i da će se danas razgovarati o slanju naoružanja Ukrajini.

Kancelar Austrije Karl Nehammer će se sastati sa Zelenskim u Ukrajini

14:15 Kancelar Austrije Karl Nehammer će se ovih dana sastati sa Zelenskim u Ukrajini. Iz njegovog ureda su potvrdili tu informaciju nakon šo se Nehammer danas čuo sa Zelenskim.

Zelenski će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a

14:10 Ukrajinski predsjednik će se videovezom obratiti Vijeću sigurnosti UN-a oko 15 sati po našem vremenu. To mu je prvo obraćanje Vijeću sigurnosti od početka invazije. Očekuje s da će pozvati na jače sankcije nakon zločina u Buči.

Sastaju se ministri financija EU, razgovarat će o sankcijama

14:00 Ministri financija EU zemalja danas se sastaju u Luxembourgu gdje će razgovarati o novim sankcijama Rusiji nakon masakra u Buči. Europski povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni rekao je da se zbog Buče mora reagirati. Dodao je i da su sve opcije na stolu. Francuski ministar Bruno Le Maire rekao je da su sankcije na uvoz nafte i ugljena mogućnost.

Ukrajina: Rusi su u Rubižni gađali spremnike s dušičnom kiselinom

13:40 Ukrajina tvrdi da su Rusi gađali spremnike s dušičnom kiselinom u Rubižne. Stanovnicima su vlasti poručile da ostanu u zatvorenom dok se oblak otrovnog dima širi područjem.

“Nije jasno koliko je kiseline bilo u spremniku ali zna se da se radi o jako toksičnoj tvari”, rekao je šef administracije u Luhansku Serhij Haidai. Ljudi trebaju paziti na smjer vjetra kada izađu vani i obavezno nositi masku.

“Bolje je pričekati unutra, kiselina će nestati nakon kiše, ali nitko ne zna kada će kišiti. Stoga vas molim gledajte taj rozi oblak a ako ide ka vama, sakrije se i čekajte. Direktno su pogodili spremnik”, kazao je Hadai.

Kremlj kaže da će izbacivanje ruskih diplomata samo dovesti do komplikacija

13:35 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov komentirao je izbacivanje niza ruskih diplomata iz zemalja Europske unije. “Sužavanje prilika za diplomatsku komunikaciju u ako nepredviđenom kriznom okruženju je kratkovidan potez koji će samo zakomplicirati komunikaciju koja nam je potrebna za pronalazak rješenja”, rekao je Peskov, prenosi AFP.

Civilni brod tone kod Mariupolja, Ukrajina kaže da su ga gađali Rusi

13:20 Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da kraj Mariupolja one civilni brod nakon što je pogođen ’s mora’. Ukrajina tvrdi da ga je pogodila Rusija što je dovelo do požara u strojarnici broda. Brod je pod zastavom Dominikanske Republike, a kad je pogođen bio je u luci. Guardian javlja da je posada spašena a jedan njen član ozlijeđen.

Francuska otvara istragu o ratnim zločinima protiv svojih građana

13:10 Francuski tužitelj otvorio je tri istrage oko mogućih ratnih zločina u Ukrajini koji su povezani s francuskim građanima. Radi se o zločinima u Mariupolju, Gostomel i Černihivu između 24. veljače i 16. ožujka.

Njemački predsjednik sad žali zbog ranijeg odnosa s Rusijom

13:00 Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier izrazio je svoje žaljenje zbog ranijeg pristupa prema Rusiji rekavši da je dugogodišnja podrška projektu Sjevernog toka 2 bila očita greška. Steinmeier koji je prije pozicije predsjednika bio ministar vanjskih poslova u vladi Angele Merkel je rekao da ruska invazija na Ukrajinu znači da on i svi drugi moraju iskreno razmisliti o tome gdje su bili u krivu.

“Držali smo se mosta u koji Rusija više nije vjerovala, na što su nas drugi partneri bili upozorili”, rekao je. “Nisam vjerovao da će Putin prihvatiti potpuno ekonomsko, političko i moralno uništenje svoje zemlje zbog svojeg imperijalističkog ludila. U tome sam, kao i drugi, pogriješio”, kazao je, prenosi CNN.

Medvedev govori o izgradnji Euroazije od Lisabona do Vladivostoka

12:50 Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev na Telegramu see oglasio podužom objavom u kojoj je govorio o ‘lažnoj i pravoj povijesti’. Tako je kao primjere lažne povijesti naveo duha Kijeva, bombardiranje bolnice u Mariupolju i masakr u Buči. Kaže da su sve to smislile P agencije i tvornice trolova zapadnih vlada te brojne nevladine organizacije.

Po njemu, cilj svega je dehumanizacija Rusije. Kazao je da se ‘strastveni dio Ukrajinaca moli za Teći Reich zadnjih 30 godina’ pa dodao da ruska vojska u vojnim bazama koje zauzima posvuda nalazi nacističke simbole. U zadnjem dijelu duge objave pune optužbi na račun Ukrajinaca govorio je o demilitarizaciji i denacifikaciji u koje je krenuo Putin.

“To su kompleksne zadaće koje se ne mogu dogoditi odjednom i o kojima se neće odlučivati samo na bojištu”, kazao je. “To je cilj zbog mira budućih generacija Ukrajinaca i prilike da se napokon izgradi otvorena Euroazija od Lisabona do Vladivostoka”, napisao je Medvedev, a prenosi RIA.

Švedska izbacuje trojicu ruskih diplomata

12:30 Reuters prenosi da Švedska izbacuje trojicu ruskih diplomata i to jer se ne ponašaju u skladu s međunarodnim pravilima. Ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je da je odluka donesena danas.

EU planira prekinuti uvoz ugljena iz Rusije

12:10 EU planira predložiti obvezno postupno prekidanje uvoza ugljena iz Rusije. To je dio odgovora na izvješća o zločinima koja stižu iz Ukrajine, javlja Bloomberg.

Zelenski: ‘Svaki Rus će saznati istinu o masakru u Buči’

11:45 Dijelovi obraćana predsjednika Zelenskog i dalje pristižu. Telegraph javlja da je u obraćanju obećao da će svaki Rus saznati istinu o masakru u Buči. “Doći će vrijeme u kojemu će svaki Rus saznati cijelu istinu o tome koga su njihove sugrađani ubili, tko je dao naredbe, a tko je žmirio na ubojstva. Doći ćemo do toga, obznanit ćemo to svijetu”, kazao je.

Bivši britanski premijer Gordon Brown se oglasio o Buči

11:30 O događajima u Buči se oglasio bivši britanski premijer Gordon Brown. Rekao je da su zločini u tom mjestu šokirali svijet kao i da se Putina mora privesti pravdi. Brown vodi kampanju ‘Pravda za Ukrajinu’, u sklopu koje je i peticija za suđenje Putinu.

Brown kaže da ju podupire 50 bivših svjetskih vođa te da ju je potpisalo gotovo 1,5 milijuna ljudi u svijetu. “Napa peticija predlaže da se uz Međunarodni kazneni sud osnuje posebni sud za zločine iz agresije koju su pokrenuli Putin i njegovi suradnici”, rekao je.

Zelenski: Ukrajina za jamstva treba ozbiljne igrače

11:18 Zelenski je u televizijskom obraćanju rekao da njegovoj zemlji trebaju ozbiljni igrači koji su spremni ‘ići do kraja’. Pritom se referirao na zemlje koje bi dale sigurnosna jamstva Ukrajini. Kazao je da još nemaju konkretan popis zemalja koje su 100 posto spremne dati jamstva.

Trenutno razgovaraju s Francuskom, SAD-om, Njemačkom, Turskom, Velikom Britanijom i Poljskom. “trebamo krug zemalja koje će nam 24 sata dnevni moći pružiti bilo kakvo oružje”, rekao je. Kaže da one trebaju imati stvarni utjecaj na sankcije i da moraju biti spremne na mobilizaciju čim stignu prijetnje iz Rusije.

Von der Leyen i Borell putuju u Kijev ovog tjedna

11:02 Glasnogovornik Ursule von der Leyen objavio je da će ona i šef EU diplomacije Josep Borell ovog tjedna otputovati u Kijev. Tamo će se sastati s predsjednikom Zelenskim.

Italija izbacuje 30 ruskih diplomata

11:00 Talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio objavio je da ta zemlja izbacuje 30 ruskih diplomata. Odlučili su se na to iz sigurnosnih razloga, javlja Reuters.

Gradonačelnik Buče: ‘Moji su ljudi ubijani iz zabave ili bijesa’

10:50 Masovna ubojstva u Buči nedaleko Kijeva su “ruska odmazda za ukrajinski otpor”, rekao je u intervjuu za talijanski list Corriere della Sera gradonačelnik Anatolij Fedoruk. “Moji su ljudi ubijani iz zabave ili bijesa”, rekao je Fedoruk za Corriere della Sera.

“Rusi su pucali na sve što se kreće: prolaznike, ljude na biciklima, automobile s oznakom ‘djeca’”, rekao je. “Buča je ruska odmazda za ukrajinski otpor”, rekao je dodajući da su dijelovi grada pretvoreni u “koncentracijski logor” bez vode i hrane i da “je svatko tko je pokušao izaći bio je ubijen”.

Ukrajinske majke djeci pišu podatke na tijelo, za slučaj da se njima nešto dogodi

10:40 Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije na kojima se vidi kako ukrajinske na tijela svoje djece ispisuju osobne podatke i obiteljske kontakte. Tako se na jednoj fotografiji, koju je objavio i ukrajinski informacijski centar Stratcom, vidi plavokosa djevojčica u pelenama, kojoj na leđima piše ime, prezime, datum rođenja i brojevi mobitela.

“Ukrajinska majka Oleksandra Makovij napisala ja na tijelo svoje kćerke ime, datum rođenja i kontakt roditelja, tako da joj, u slučaju da se djevojčica izgubi ili joj netko ubije roditelje tijekom rata, netko može pomoći”, napisala je ukrajinska novinarka Julia Mendel na Twitteru.

Ukrajina: Od početka invazije ubijeno 166 djece

10:20 Ukrajina je objavila kako je od početka invazije ubijeno 165 djece. Usto javljaju da je 266 djece ranjeno.

Reuters: Danska izbacuje 15 ruskih diplomata

10:15 Reuters javlja da Danska izbacuje 15 uskih diplomata iz zemlje. Zasad o ovom potezu nema više detalja. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je kratko poručilo da će odgovoriti na to.

Kličko: Novac od poslovanja s Rusima je krvavi novac

10:00 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je europske političare da prestanu poslovati s Rusijom nazvavši takvu zaradu ‘krvavim novcem’. Pozvao je i na slanje obrambenog oružja Ukrajini govoreći da bi Rusi možda htjeli ići i dalje od Ukrajine.

Rekao je da se stanje u Kijevu popravlja i da se ljudi vraćaju pa upozorio da je sada kritično na istoku zemlje, posebno u Mariupolju. Kazao je da je tamo 5000 ljudi poginulo. Osvrnuo se i na snimke koje su pristigle iz Buče rekavši da je to genocid nad Ukrajincima.

Ukrajina danas planira otvoriti sedam humanitarnih koridora

09:50 Zamjenica premijera Irina Vereščuk objavila je da Ukrajina danas planira otvoriti sedam humanitarnih koridora.

Zelenski: Denacifikacija je primjenjivija na Rusiju

09:45 Ukrajinski predsjednik Zelenski jutros se obratio se građanima. Mediji zasad prenose ključne dijelove njegovog televizijskog obraćanja. Rekao je da je moguće kako se uopće neće sastajati s Vladimirom Putinom pa dodao da nije pitanje treba li biti pregovora nego koliko je neka strana jaka za pregovaračkim stolom.

Objavio je da će Ukrajina tražiti dokaze o ratnim zločincima te da će se njima pozabaviti tužitelji drugih zemalja. Komentirao je i događaje u Buči kazavši da je fraza ‘denacifikacija’, koju Putin često koristi kako bi opravdao agresiju na Ukrajinu, ‘primjenjivija na Rusiju nego na Ukrajinu.’

Govoreći o okončanju sukoba rekao je da Ukrajina mora dobiti sigurnosne garancije inače se Rusija može vratiti i opet ih napasti. Govoreći o Donbasu kazao je da se Rusija i Ukrajina ne mogu dogovoriti o svemu ali da trebaju raditi na tome.

Rusija Wikipediji prijeti kaznama: ‘Objavljuju netočne informacije’

09:40 Ruski državni regulator za komunikacije, Roskomnadzor, poručio je Wikipediji da bi trebala izbrisati ‘ilegalne informacije’ ili će morati platiti kaznu zbog svog sadržaja. Rusija optužuje Wikipediju da na svojim stranicama ima ‘netočne informacije o posebnoj vojno operaciji’ kao i da je taj sadržaj ‘isključivo anti-ruska interpretacija događaja’. Poručili su i da su ranije tražili brisanje sadržaja ali Wikipedija nije poslušala.

Gradonačelnik Mikolajiva: Rusi koriste kazetnu municiju u civilnim područjima

09:30 Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandr Senkević razgovarao je s ekipom BBC-a kojoj je opisao stanje u gradu. Kazao je da Rusi i dalje jako bombardiraju te da koriste kazetnu municiju i u civilnim područjima, koja nemaju vojni značaj. Kaže da to rade kako bi stvorili paniku i pripremili stanje za rusku operaciju na terenu.

Gradonačelnik je pozvao sve žene i djecu da napuste Mikolajiv kako bi bilo što manje civilnih žrtvi. “Bombardiraju nas svakog dana. Jučer su dva puta bombardirali”, kazao je.

Stanje u Luhansku je teško, kaže guverner regije

09:20 Serhi Haidai, šef regionalne administracije u Luhansku, rekao je da je situacija na istoku Ukrajine teška te da Rusi bombardiraju to područje. “Ni spasioci, ni hitna, ni liječnici ne mogu doći do dijelova Popasne i Rubižne u Luhansku. Granatiranje je jako, a nastavljaju se i ulične borbe. U Rubižni mrtve pokapaju u dvorištima”, kazao je.

Tim Crvenog križa zarobljen pa pušten pred Mariupoljem

09:15 Tim Crvenog križa koji je krenuo u Mariupolj bio je zarobljen, a sada je pušten javlja Sky News. Oni danima pokušavaju stići do tog grada i evakuirati civile. No, jučer su zaustavljeni u Manuši, zapadno od Mariupolja. Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk objavila je da je tim pušten i da je sada blizu Zaporižja.

Šef ruskog parlamenta tvrdi da je sve u Buči namješteno

09:10 O masakru u Buči se oglasio i šef ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin. I on je kao i brojne ruske kolege sve nazvao namještenim. Navodno je sve to napravljeno kao provokacija koja treba diskreditirati Rusiju. Za te tvrdnje pak nije ponudio nikakve dokaze.

EU će nove sankcije Rusiji vjerojatno usvojiti sutra?

09:05 Francuski ministar za poslove Europske unije Clement Beaune rekao je za RFI radio da će EU najvjerojatnije sutra usvojiti nove sankcije protiv Rusije. Podsjetimo, od jučer svjetske vođe pozivaju na dodatne sankcije Rusiji, nakon što su svijet obišle snimke iz Buče.

Medvedev: ‘Buča je cinična ukrajinska propaganda’

09:00 Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev komentirao je događaje u Buči. Nazvao ih je ‘ciničnom ukrajinskom propahadom’. Prizore koji su stigli iz tog mjesta opisao je lažnima. “Smišljeni su za ogromne svote novca”, dodao je, prenosi Reuters.

Amerika povukla potez zbog kojeg bi Rusija za 30 dana mogla bankrotirati

8:45 SAD nastavlja vršiti gospodarski pritisak na Rusiju. Američko ministarstvo financija jučer je spriječilo Moskvu da ulagačima u ruski državni dug isplati više od 600 milijuna dolara kamata iz svojih zaliha u američkim bankama. To bi moglo prisiliti Rusiju da za podmirenje obveza iskoristi sredstva namijenjena za druge troškove, poput financiranja rata u Ukrajini, kako ne bi bankrotirala, navodi Reuters.

Tim potezom Washington je htio prisiliti Moskvu da donese tešku odluku – hoće li koristiti dolare koje ima u zalihama da plati dug ili za druge svrhe, uključujući i za podržavanje invazije na Ukrajinu, kazao je glasnogovornik američkog ministarstva financija. Ako Rusija odluči ne platiti dug prijeti joj bankrot. Rusija ima 30 dana da napravi uplatu, kazao je Reutersu izvor iz financijske institucije JPMorgan Chase & Co koja je dosad procesuirala ruske uplate kuponskih kamata i prosljeđivala ih ulagačima u dug. Više možete pročitati OVDJE.

Guverner Sumske oblasti: Vojska pronašla tijela mučenih civila

8:30 Guverner Sumske oblasti, Dmitro Živitski, rekao je da je u tamošnjem okrugu Konotop ukrajinska vojska pronašla tijela najmanje tri civila koja su, tvrde, bila mučena. Kyiv Independent javlja da su pronađeni na mjestima gdje su bile stacionirane ruske snage. Rusi su se povukli iz regije Sumi u nedjelju 3. travnja.

SAD traži suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava

8:15 Sjedinjene Države zatražit će od Opće skupštine Ujedinjenih naroda da suspendira Rusiju iz Vijeća za ljudska prava, rekla je u ponedjeljak američka veleposlanica pri UN-u nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ubojstva desetaka civila u Buči. Suspenziju zbog grubog i sustavnog kršenja ljudskih prava može izglasati dvotrećinska većina UN-ove Opće skupštine u New Yorku koja se sastoji od 193 člana.

“Sudjelovanje Rusije u Vijeću za ljudska prava je lakrdija”, poručila je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield tijekom posjeta Rumunjskoj. “To je pogrešno, stoga smatramo da je vrijeme da UN-ova Opća skupština izglasa njihovo izbacivanje”, dodala je.

Objavljene satelitske snimke na kojima se vide tijela u Buči dok su Rusi bili tamo

7:45 Objavljene su nove satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies koje pokazuju da su tijela mrtvih civila u Buči tjednima ležala na ulici, dakle i u vrijeme kada je grad bio pod ruskom kontrolom. Rusi, naime, cijelo vrijeme otkad je otkriven masakr u Buči tvrde da su scene mrtvih tijela montirane i da je cijela stvar “inscenirana”.

“U vrijeme dok je naselje bilo pod kontrolom ruskih oružanih snaga, niti jedan lokalni stanovnik nije stradao od bilo kakvog nasilnog djelovanja”, priopćilo je jučer rusko ministarstvo. No, ove satelitske snimke ih demantiraju. Kako prenosi CNN, pokazuju da su tijela bila na ulici u južnoj Buči najmanje od 18. ožujka, kada je Rusija još uvijek kontrolirala grad. Rusi su bili u Buči do 31. ožujka.

Britanci: Ukrajinske snage ponovno zauzimaju ključni teritorij na sjeveru

7:20 “Ukrajinske snage ponovno su zauzele ključni teritorij na sjeveru Ukrajine, nakon što su spriječile Rusiju da osigura svoje ciljeve i prisilile ruske trupe na povlačenje iz područja oko Černihiva i sjeverno od Kijeva”, piše britansko ministarstvo obrane u najnovijem izvješću britanske obavještajne službe.

“Borbe na niskoj razini vjerojatno će se nastaviti u nekim dijelovima novoosvojenih regija, ali će se tijekom ovog tjedna značajno smanjiti kako se ostatak ruskih snaga povlači. Mnoge ruske jedinice koje se povlače iz sjeverne Ukrajine vjerojatno će zahtijevati značajno novo opremanje i obnovu prije nego što će se moći prerasporediti za operacije u istočnoj Ukrajini”, stoji u izvješću objavljenom jutros.

Kineski ministar vanjskih poslova razgovarao s ukrajinskim

7:00 Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi telefonski je razgovarao u utorak sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom, a Peking je ponovno pozvao na pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini, prenosi Reuters. Poziv, koji je prema navodima Pekinga upućen na zahtjev Ukrajine, bio je prvi prijavljeni razgovor na visokoj razini između te dvije zemlje od 1. ožujka, kada je Kuleba zatražio od Pekinga da iskoristi svoje veze s Moskvom kako bi zaustavio invaziju Rusije.

“Ratovi na kraju završavaju. Ključno je razmišljati o održavanju trajne sigurnosti u Europi te uspostaviti uravnotežen, učinkovit i održiv europski sigurnosni mehanizam. Kina je spremna igrati konstruktivnu ulogu u tom pogledu s objektivnog stajališta”, poručio je Wang. Kuleba je nakon toga na svojem Twitteru objavio: “Zahvalan svom kineskom kolegi na solidarnosti s civilnim žrtvama”.

CNN svjedočio uklanjanju tijela iz podruma u Buči

6:50 Ukrajinski dužnosnici pokazali su međunarodnim medijima uklanjanje pet tijela iz podruma u Buči, predgrađu Kijeva koje su nedavno ponovno zauzele ukrajinske snage, a u kojem su Rusi izveli masakr. CNN-ov tim bio je u podrumu i vidio tijela prije uklanjanja. Kako pišu, bila su već u poodmakloj fazi raspadanja.

Ruski vojnici su mučili i pogubili pet muškaraca, rekao je CNN-u savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko. Mrtvima su ruke bile vezane na leđima, a većina ih je imala više prostrelnih rana, u glavi i na donjim udovima. Na podu je pored tijela bilo nekoliko čahura, pišu. Volonter im je rekao da su izvlačili tijela “u stotinama”. Dobrovoljac i njegova jedinica pokazali su CNN-u vreće tijela s najmanje 30 ljudi koji su pronađeni u nedjelju, uz to devet tijela od ponedjeljka te ovih petero pronađenih u podrumu.

Ukrajinska vojska: Rusija regrupira trupe za napad na istoku

6:45 Ukrajinska vojska rano jutros objavila svoje dnevno izvješće i tvrdi da Rusija regrupira trupe za agresivni napad u istočnoj Ukrajini. Izvješće je objavio glavni stožer oružanih snaga. “Neprijatelj pregrupira trupe i priprema se za agresivnu operaciju na istoku naše države. Cilj je uspostaviti punu kontrolu nad područjem Donjecke i Luganske regije. Premještanje ruskih jedinica je u tijeku. Protivnik nadopunjava zalihe hrane, goriva, maziva i streljiva”, napisali su.

Dodaju da ruske snage nastavljaju blokirati grad Harkiv i uspostavljaju potpunu kontrolu nad Mariupoljom, uz stalno topničko granatiranje na stambene četvrti i gradsku infrastrukturu. Tvrde da su Rusi granatirali Mikolaiv, grad na jugu, streljivom zabranjenom Ženevskom konvencijom. “Pod neprijateljskom vatrom bili su civilni objekti i medicinske ustanove, posebno dječja bolnica. Ima mrtvih i ranjenih, uključujući i djecu”, napisali su.

Zelenski: ‘Broj žrtava bi mogao biti veći u drugim oslobođenim gradovima’

6:40 Zelenski je poručio da bi broj civilnih žrtava mogao biti i mnogo veći od onog u Buči, prenosi CNN. “Već postoje informacije da bi broj žrtava okupatora mogao biti i veći u Borodjanki i nekim drugim oslobođenim gradovima. U mnogim selima oslobođenih okruga Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti okupatori su radili stvari koje mještani nisu vidjeli ni za vrijeme nacističke okupacije prije 80 godina”, navodi. Dodaje da će okupatori “sigurno snositi odgovornost za to”, a naglasio je važnost toga da novinari dokumentiraju posljedice u oslobođenim ukrajinskim gradovima. Upozorio je da će Rusija pokušati prikriti tragove nasilja počinjenog u Buči i drugim gradovima. “Pokušavaju iskriviti činjenice. Ali, kao i tada, neće uspjeti. Neće moći prevariti cijeli svijet”, dodao je.

Source link: www.telegram.hr