Ministarka pravde i predsednica VKS o izradi seta pravosudnih zakona

Foto: vk.sud.rs

Ministarka pravde Maja Popović konsultovala se danas sa predsednicom Vrhovnog kasacionog suda Jasminom Vasović o procesu izrade seta pravosudnih zakona, radi sprovođenja ustavnih promena, saopštilo je Ministarstvo.

Sastanku su prisustvovali pomoćnici ministarke pravde Jovan Ćosić i Vladimir Vinš, kaže se u saopštenju, bez navođenja dodatnih informacija.

Skupština Srbije je 30. novembra 2021. godine dvotrećinskom većinom usvojila Akt o promeni Ustava, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje Akta o promeni Ustava i Predlog odluke o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava.

Svi ovi akti odnose se na pravosudni sistem zemlje.

Referendumsko izjašnjavanje obavljeno je 16. januara ove godine i „za“ se izjasnilo 59,73 odsto izašlih građana.

Kako su obrazlagali predstavnici vlasti, ovim izmenama će politika biti isključena iz izbora sudija i tužilaca, a srpsko zakonodavstvo će se uskladiti sa zakonodavnim okvirima Evropske unije.

Prema usvojenim izmenama, sve sudije bira Visoki savet sudstva (VSS), što znači da je Skupština je izuzeta iz ovog procesa, a sudijski mandat je doživotni.

Novi sastav Visokog saveta sudstva čine predsednik Vrhovnog suda, šest sudija koje biraju sudije između sebe i četiri „istaknuta pravnika“ koje bira Narodna skupština kvalifikovanom većinom.

Ukoliko poslanici ne uspeju da dvotrećinskom većinom izaberu istaknute pravnike, bira ih petočlana komisija većinom glasova – predsednik Skupštine, predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, Vrhovni javni tužilac i Zaštitnik građana.

Najzad, predsednika Vrhovnog suda, kao najvišeg suda u zemlji, bira Visoki savet sudstva na mandat od pet godina, bez prava na reizbor. Predsednike svih drugih sudova takođe bira VSS na pet godina, ali oni imaju pravo na reizbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs