Izraelac Aron Shaviv autor je komentiranog spota u kojem Vučić izlazi iz hladnjaka: Nitko više ne čita programe političara! I zato ozbiljnu poruku treba učiniti zabavnom

Aron Shavivaronshaviv.com

U savjetničkom timu Aleksandra Vučića, koji mu je donio još jedan trijumf na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji, našao se i čuveni Izraelac Aron Shaviv, osnivač i izvršni direktor agencije «Shaviv Strategy and Campaigns».

Ovaj 43-godišnjak, koji je rođen u Velikoj Britaniji i sa 17 godina se preselio u Tel Aviv, reputaciju je stekao vodeći kampanje niza svjetskih čelnika. Izraelskog premijera Benjamina Netanyahua savjetovao je tako 2015. godine u pobjedi njegove stranke Likud, iako je značajno zaostajala u anketama. Savjetovao je i Davida Camerona na općim izborima u Velikoj Britaniji iste godine, a 2017. već je jednom pomogao Vučiću da pobijedi na predsjedničkim izborima u Srbiji. Bilo je to vrijeme njegova razlaza s Tomislavom Nikolićem, a glavna je poruka biračima bila kako na tronu nema mjesta za dvojicu. Shaviv je bio angažiran i u Rumunjskoj, Keniji, Kongu, Bugarskoj, Tajlandu, Poljskoj, Cipru…

U njegovu službenom životopisu, inače, stoji da je služio u izraelskim obrambenim snagama, gdje je napredovao do čina kapetana. Nakon devet godina u vojsci, u politiku je ušao radeći za Arthura Finkelsteina, utjecajnog savjetnika američkih republikanaca. Višestruko je nagrađivan za svoj rad, a sebe predstavlja kao međunarodnog političkog stratega.

U ponedjeljak, dan poslije srbijanskih izbora, sa Shavivom smo stupili u kontakt i ponudili mu intervju. Pristao je iz prve, ali uz ogradu da neće govoriti samo o specifičnostima izbora u nama susjednoj zemlji.

Odgovorio je na koncu na četiri od sedam postavljenih pitanja. Među onima na koja nismo dobili odgovore bila su: je li mu ovo ipak bio prelagan posao s obzirom na to da se pobjednik znao unaprijed, je li rat koji bjesni u Ukrajini i destabilizira čitav svijet idealna prilika za desne populiste od istoka do zapada, kao i koliko presudnu ulogu igraju vjerske institucije na opredjeljenje birača.

Izraelac Aron Shaviv autor je komentiranog spota u kojem Vučić izlazi iz hladnjaka: Nitko više ne čita programe političara! I zato ozbiljnu poruku treba učiniti zabavnom

Je li borba sa stranačkim programima sada pala u drugi plan i jesu li se kampanje temeljile isključivo na jakim osobnostima čelnika? Je li to ono što birači traže, zaboravljajući na gospodarstvo, poreze, obrazovanje, socijalna pitanja…?

— Mislim da nitko više ne čita ili vjeruje dugim stranačkim programima, niti vjerujem da kampanje koje su usredotočene isključivo na jaku osobnost mogu pobijediti ili barem pobijediti više puta. Kampanje dobivaju kandidati koji biračima mogu jasno artikulirati svoju «vrijednosnu ponudu», dati odgovor na pitanje «što ću dobiti od glasovanja za vas?».

Govori se o sve manjem utjecaju konvencionalnih medija na formiranje mišljenja birača i da se sve preselilo na društvene mreže. Slažete li se s time?

— To se razlikuje od zemlje do zemlje, ali vjerujem da je to smjer. Tradicionalni mediji djeluju kao filtar — biračima prenose poruku kandidata kroz vlastitu političku, ideološku ili društvenu prizmu, koristeći uokvirivanje, uređivanje i komentar. Društveni mediji dopuštaju biračima da razmotre kandidate bez filtara i manipulacija — kako sam kandidat želi da ga se gleda. To je iskrenija interakcija između dviju strana. Konvencionalni mediji još uvijek mogu komentirati i analizirati, ali sa strane, bez kontrolne prizme.

(…) Dosta ste inovativni u kampanjama, a vaši kolege kažu da politiku pretvarate u zabavu. Savjetujete predsjednicima i premijerima da iziđu iz hladnjaka (Vučić), igraju se dadilja (Netanyahu)…? Je li to doista potrebno i pretvara li to politiku u predstavu?

— Izbori su ozbiljan posao koji utječe na živote ljudi. Ali moramo odvojiti supstanciju od medija: specijalizirani smo za isporuku teških, složenih poruka kroz zabavni medij koji birači žele konzumirati za zabavnu vrijednost. Kandidati koji govore izravno u kameru samo «propovijedaju» zboru — to će podnijeti samo birači koji su se već odlučili. Naš zadatak je doći do birača koji već ne glasaju za naše kandidate i prebaciti ih.

I za kraj, jeste li imali ponudu iz Hrvatske za sudjelovanje u lokalnim kampanjama i biste li je prihvatili?

— Trenutačno nismo angažirani u Hrvatskoj — odgovorio nam je diplomatski Aron Shaviv, preskočivši dio koji se tiče moguće ponude neke od naših stranaka ili kandidata.

Source link: slobodnadalmacija.hr