OGLAS

Turković reagovala na izjavu Zaharove o genocidu u Srebrenici Vijesti Autor:N1 BiH04. apr. 202223:07 > 23:31

Turković reagovala na izjavu Zaharove o genocidu u Srebrenici

Izvor: FENA

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova, reagovala je na izjavu Marije Zaharove, glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova, koja je kazala da se za «ratne zločine» u Buči treba suditi režiserima produkcije u Srebrenici.

“Apsolutno je neprihvatljiv i historijski falsifikat način na koji pojedini zvaničnici Ruske Federacije već duže vrijeme u javnim istupima negiraju sudski dokazane i međunarodno priznate činjenice o genocidu u Srebrenici”, napisala je Turković na Facebooku.

Dodaja da je takva zloupotreba najgoreg zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata u propagandne svrhe za svaku je osudu.

“Vijeće sigurnosti UN čiji je Ruska Federacija stalni član je 1993. godine osnovalo je ICTY koji je u brojnim pravosnažnim presudama dokazao genocid u Srebrenici”, podsjeća Turković.

Podsjećamo, Američki predsjednik Joe Biden komentirao je snimke pokolja u ukrajinskom gradu Buči te opet za Putina rekao da je ratni zločinac. Ubrzo mu je odgovorila glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

“Odlična ideja, neka počnu s bombardiranjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Također mogu dodati i režisere produkcije u Srebrenici”, napisala je Zaharova, aludirajući da se u Srebrenici nije dogodio genocid (unatoč sudskoj presudi koja kaže suprotno i brojnim svjedočanstima užasa koji se u Srebrenici dogodio).

Source link: ba.n1info.com