Kriza vlasti ne trese samo Split, stručnjak za politički marketing tumači da je na sceni nova paradigma vlasti: Ide se na nove izbore jer nema više žetončića

Joško Ponoš/Cropix

Prošloga svibnja Ivica Puljak u Splitu, Marko Jelić u Šibensko-kninskoj županiji, Filip Zoričić u Puli i Tomislav Tomašević u Zagrebu bili su glavne zvijezde lokalnih izbora. Nova lica, stasala izvan tradicionalnih političkih inkubatora, dobili su podršku birača jer su u svojim sredinama nudili svježinu i zaokret.

Niti godinu dana kasnije, koalicije koje su činile njihovu novu vlast ili su propale, ili se nalaze u ozbiljnoj krizi.

U Splitu je stvar otišla najdalje. Prošloga tjedna gradonačelnik Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević podnijeli su ostavke. I idu na nove izbore. Predlažu da se istoga dana održe i izbori za Gradsko vijeće. Na što nitko u oporbi, očito u strahu od rezultata takvih izbora, ne aplaudira.

Referendum za opoziv

U Šibensko-kninskoj županiji predsjednik županijske skupštine, ujedno i koalicijski partner aktualnog župana Stipe Petrina javno tvrdi da je Marko Jelić elementarna nepogoda za tu županiju. Čak je u jednom trenutku na dnevni red sjednice Skupštine uvrstio i raspravu o referendumu za opoziv župana Jelića.

U Puli se raspala tamošnja vladajuća Koalicija ručna kočnica. U platformi Možemo odlučili su javno zatražiti referendum o izgradnji hotela na šetnici Lungomare i nogometnog igrališta na Valkanama. Gradonačelnik Zoričić je to ocijenio nelojalnim potezom, budući da su svi ostali partneri podržali predložene projekte. I objavio da njihova koalicija više — nema smisla. U oporbenom IDS-u trljaju ruke, jer bi im se uskoro mogla otvoriti vrata povratka na vlast u gradu kojim su trideset godina tako suvereno vladali.

Kriza vlasti ne trese samo Split, stručnjak za politički marketing tumači da je na sceni nova paradigma vlasti: Ide se na nove izbore jer nema više žetončića

— Sve se ovo događa jer su nove opcije koje su došle na vlast promijenile ustaljenu paradigmu i pogled na politiku. Tradicionalne stranke u tim su sredinama dugo vladale i sada kada su se te tektonske promjene dogodile, postoji trend da se te opcije destabiliziraju i da se situacija vrati na staro – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju stručnjak za politički marketing Gordan Turković.

On ocjenjuje da novi izbori u ovakvim situacijama doista mogu predstavljati pravi put. Tu će se, prema njegovim riječima, vidjeti imaju li te nove opcije još uvijek legitimitet kod birača u svojim sredinama ili su oni svoje preferencije od prošlog svibnja ipak promijenili.

Nema ‘kompromisa’

— Birači su ti koji će birati i oni će pokazati je li dosadašnji način vladavine dobar ili nije funkcionirao. I u Splitu i u Puli i u Zagrebu u toj su vlasti nove opcije. One su naslijedile sustav koji je netko drugi godinama gradio i sada se moraju naučiti vladati – ističe Turković. U samo nekoliko mjeseci nije, ocjenjuje ovaj stručnjak, moguće postaviti svoj sustav, a još manje provesti neke veće projekte.

Tradicionalne stranke ovakve su situacije do sada u pravilu rješavale kupnjom vijećnika. Našle bi slabu kariku u oporbi, pridobile je na svoju stranu i tako uz pomoć žetončića preslagivale većinu i vladale do kraja mandata.

— Ovdje je naprosto na sceni nova paradigma vlasti koja očito ne ide na tu logiku trgovine na koju su i javnost i politika navikli. Ponekad unutar ovih novih organizacija ima i manjeg sluha za takve “kompromise”, koje su velike stranke do sada puno lakše radile – kaže Turković.

Vrije i u Zagrebu

I u Zagrebu vrije. Iako Tomašević, za razliku od svojih kolega u Splitu, Šibensko-kninskoj županiji i Puli, za formiranje vlasti nije trebao sklapati široku koaliciju, nego mu je za većinu u Gradskom vijeću trebao samo pakt sa SDP-om, taj savez daleko je od stabilnog.

Novi predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac javno se protivi Tomaševićevim potezima. Od privatizacije Gradske plinare do načina na koji vlast kreše broj zaposlenih u Holdingu. Dok istovremeno Iblerov trg snuje predizbornu koaliciju sa platformom Možemo koja bi im — bar u teoriji – mogla osigurati povratak u Banske dvore.

Source link: slobodnadalmacija.hr