OGLAS

“Sloboda narodu” Vijesti Autor:Snežana Mitrović02. apr. 202221:27

“Sloboda narodu”

Izvor: N1

Kako je biti Bošnjak, ili Hrvat u bh. entitetu Republika Srpska, ko je protiv gej parade u Banjaluci, zbog čega je „problematična“ ideja o građanskoj BiH? Samo su neka od pitanja na koja su odgovarali intelektualci, političari, novinari, a sve u Banjaluci i u okviru festivala Sloboda narodu.

Ciljano su birane karatikature, grafiti i promocije knjiga koji su prestavljeni javnosti s jednim ciljem: Za slobodu se bori.

Niko nas ne dira, ali to nije dovoljno”, jedan je od odgovora na pitanje o položaju dva, manje brojna konstitutivna naroda u Republici Srpskoj, Hrvata i Bošnjaka.

Ja kao Hrvat, kao jedinka, u Banjaluci ne osjećam diskriminaciju…Kao jedinka. Najveći problem, nas je jako malo, starosna struktura je takva da, možda nas za koju godinu neće biti uopšte. Ono što je uvaženi profesor Tomljenović, kad je bio dopredsjednik RS rekao-ja sam ikebana-po Ustavu RS on nema nikakave nadležnosti“, kaže Antun Horvat, hrvatski radiša.

“Sam predsjednik entiteta odlučuje ko će biti mandatar, sam predsjednik entiteta odlučuje koga će predložiti kao sudije Ustavnog suda entiteta i sudije Ustavnog suda BIH i sve ostalo. Potpredsjednici su tu da ispoštuju formu, bez da suštinski utiču na bilo kakav proces. Glasači ne znaju da nemate nikakve nadležnosti po Ustavu. Generalno, mislim da su Bošnjaci i Hrvati u entitetu diskriminisani i apsolutno obespravljeni”, kaže Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS.

“Ja to ne vidim, stvarno ne vidim. Onda sam ja glup, ili sam pokvaren. Sistemski da neko radi, da neko nekom zabranjuje, ja to ne vidim, zato sam došao da čujem..”, ističe Đorđe Vuković, prof.dr političkih nauka.

Organizatori festivala Sloboda narodu zadovoljni su što su ovakva različita mišljenja suprotstvaili civilizovano, na jednom mjestu.

U banjalučkom domu omladine nije se samo čulo, već i gledalo.

“Priča se da Rusi odlaze, Volim Yugu, ali sretnu, ko kupuje mir, a gdje je obraz, ili Bosna država za robove”, sve ove grafite zabilježio je fotograf Slobodan Rašić.

Grafit nije estetika, kažu, pa smeta, a u stvari iza toga je jedna fina poruka, onih koji dolaze“, kaže Slobodan Rašić Bobara, fotograf.

Poznati karikaturista iz Srbije Marko Somborac i na festivalu je radio. Pored toga što je portretima usrećio par mladih ljudi, pokazao nam je neke od svojih crteža.

Tako “Putin i Zelenski dogovaraju primirje, jer ne mogu da gledaju kako- Vučić više pati”. Dodik recimo sanja Trampov odgovor na Vučićevo pitanje “Kako može Kosovo, a ne može Republika Srpska”.

Inspiracije, kaže Somborac ne manjka.

Baš sam pričao sa ljudima, šteta je što nema nekog humorističkog sadržaja ovdje, s obzirom na ponudu i potražnju likova koji zaslužuju da budu humoristički obrađeni, Dodik, Bakir. Kod nas je već to jedna ličnost, jedna stranka, dosadno je, a ovdje vi imate toliko toga, ali ja sam ljubomoran na količinu tema kod vas. Govorio sam i na otvaranju, ja se osjećam kao tehnološki višak, imamo novu pojavu političara koji su smješniji od karikature...”, Marko Somborac, karikaturista.

Detalje donosi Snežana Mitrović.

Source link: ba.n1info.com