Direktor CIA-e u tajnom je posjetu otkrio da Rusi žele zauzeti aerodrom Hostomel

Otkrivena ključna uloga CIA-e u obrani Ukrajine: tajnim posjetom upropastili ruski plan i spasili Kijev

FOTO: Profimedia

Američki list The Wall Street Journal objavio je opsežan izvještaj o Rusiji, oslanjajući se na više desetaka izvora iz američkih i europskih obavještajno-diplomatskih krugova.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U članku se, između ostalog, otkriva kako je direktor CIA-e William Burns potajno otišao u Kijev nekoliko tjedana uoči ruske invazije i otkrio Ukrajincima ključne detalje Putinovih planova. Ruski je plan bio da napadnu sa sjevera, iz Bjelorusije, te brzinski zauzmu aerodrom u Hostomel blizu Kijeva.

To bi im omogućilo da aerodrom koriste kao bazu napada na glavni grad Ukrajine: ruske bi snage u velikom broju mogle slijetati u Hostomel, otkud bi se zatim izvodili brzi napadi na Kijev, s ciljem onesposobljavanja vlade Volodimira Zelenskog, piše Wall Street Journal.

Ukrajinci bili spremni za napad

Rusi su točno to i pokušali, pa su odmah nakon početka invazije počele dolaziti vijesti o borbama specijalaca i ukrajinskih snaga na području oko aerodroma. No, zbog informacija koje su dobili od direktora CIA-e, očekivali su napad na Hostomel i bili su spremni za obranu.

Za Burnsov se tajni put već znalo, no Wall Street Journal otkriva koliko je bio ključan: da Ukrajinci nisu unaprijed doznali taktičke detalje ruskih planova, bilo bi im znatno teže oduprijeti se invaziji.

Neuspjeh u zauzimanju Hostomela jedan je od razloga debakla ruskog inicijalnog plana da u prvih nekoliko dana rata uđu u Kijev, svrgnu trenutnu vlast i postave proruski režim.

Source link: www.telegram.hr