Ravnatelj MIOC-a za Telegram kaže kako su neki zbog Fuchsove odluke već najavili da će tražiti zaštitu Ustavnog suda

Upravo donesena čudna odluka: učenici jedne osnovne škole moći će upisati MIOC bez prijemnog

FOTO: Pixsell

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs prije nekoliko je dana, nakon opširne javne rasprave, potpisao izmjene Pravilnika o upisu u 1. razred srednje škole; riječ je o izmjenama koje prije svega uvode mogućnost prijemnih ispita u svim srednjim školama kako bi se time, navodno, smanjila inflacija superodlikaša. O tome smo već pisali i objasnili zašto je taj potez šupalj i zašto neće sustavno riješiti problem superodlikaša. Pravilnik, međutim, donosi još jednu novost oko koje se povela žustra polemika i zbog koje će, kako stvari stoje, pune ruke posla imati i Ustavni sud.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ta novost previđa da će se učenici međunarodnog programa (International Baccalaureate – IB) iz zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca moći direktno, bez ikakvih uobičajenih provjera, upisivati u međunarodni IB program koji se – u višem stupnju obrazovanja – izvodi u zagrebačkoj XV. gimnaziji, popularnom MIOC-u. Dok s jedne strane Ministarstvo tvrdi da to tako mora biti jer se za učenike IB programa radi samo o nastavku školovanja u istom programu, iz MIOC-a argumentiraju da to nikako nije točno.

Smatraju da je riječ o standardnom prelasku iz osnovne u srednju prilikom kojeg je nužno da učenici zadovolje propisane kriterije. Ovako, tvrde iz jedne od najpopularnijih škola u državi, imat će neometan priljev učenika iz Gupca koji im, kao školi, neće garantirati izvrsnost na kojoj inzistiraju već godinama. Osim toga, govore i o diskriminaciji svih ostalih kandidata koji pretendiraju natjecati se za upis u IB program u MIOC-u. Tamo već imaju najave pojedinaca koji zbog ovoga slučaju namjeravaju potražiti zaštitu Ustavnog suda.

Spor Ministarstva i najpopularnije škole

Sporna izmjena pravilnika propisuje da se za učenike koji su “u najmanje prethodna tri razreda polazili međunarodni program, a nastavljaju svoje obrazovanje u istom međunarodnom programu, pri upisu u 1. razred srednje škole ne primjenjuju elementi i kriteriji” koji se inače moraju poštivati u RH prilikom upisa u srednje škole (bodovanje ocjena iz osnovne škole, eventualni bodovi s prijemnog ispita, itd.). Ova se odredba u praksi odnosi isključivo na jednu osnovnu i jednu srednju školu u Hrvatskoj.

Međunarodni IB program na osnovnoškolskoj se razini u Hrvatskoj provodi isključivo u zagrebačkoj OŠ Matije Gupca, a na srednjoškolskoj u MIOC-u. Prema tom uglednom programu, za učenike od 11 do 16 godine (govorimo o razdoblju od 6. razreda osnovne do 2. razreda srednje) provodi se tzv. Middle Years Programme (MYP), no u hrvatskom obrazovnom sustavu u tom periodu nastupa prelazak iz osnovne u srednju školu.

Upravo je u tome spor; Ministarstvo tvrdi da učenici upisani u osnovnu školu s IB programom samo nastavljaju isti program u srednjoj školi, dok iz MIOC-a tvrde da to ne može biti tako s obzirom na nacionalni obrazovni sustav koji podrazumijeva jasan prelazak iz osnovne u srednju školu pod određenim kriterijima.

MZO: ‘To nije upis u novu razinu’

Ministarstvo za Telegram kaže kako je nesmetan protok iz IB Gupca u IB MIOC nužan zbog kontinuiteta obrazovanja učenika koji pohađaju ovaj program. IB obrazovanje, ističu, prvenstveno je namijenjeno učenicima koji često mijenjaju svoju životnu okolinu (npr. djeca diplomata, stranih državljana, povratnika iz inozemstva) kako ne bi dolazili u situaciju da u svakoj državi u kojoj žive, moraju biti integrirani u nacionalne obrazovne sustave.

“Godišnje oko 20 učenika završava dio MYP ciklusa u Osnovnoj školi Matija Gubec te žele nastaviti svoje obrazovanje unutar istog ciklusa kojeg izvodi XV. gimnazija u Zagrebu, međutim u pojedinim slučajevima se događa da nisu u mogućnosti jer moraju zadovoljiti uvjete upisa jednake kao da pohađaju program ‘redovne srednje škole’, iako se zapravo ne radi o upisu u novu razinu obrazovanja, nego nastavak obrazovanja unutar iste razine”, argumentiraju i dodaju kako se među neupisanima iz Gupca u MIOC znalo naći i sedam do osam stranih državljana.

MIOC: ‘Tražimo izvrsnost, tko nam je garantira?’

S druge strane, ravnatelj MIOC-a Nikola Dmitrović kaže nam kako se međunarodni okvir IB programa uvijek prilagođava nacionalnim obrazovnim sustavima, u ovome slučaju hrvatskom. U skladu s time, učenici koji upisuju IB program kod njih, moraju se prije svega upisati u srednju školu, uz bodovanje ocjena stečenih u osnovnoj i vrednovanje na prijemnom ispitu. “Uostalom, OŠ Matije Gupca i MIOC su dva različita poslovna subjekta”, ističe Dmitrović pa dodaje kako u MIOC-u cijene izvrsnost i kada učenici znanjem dođu do njih. Po tome je MIOC, uostalom, i poznat.

“Ako se učenici bez ikakvih kriterija upisuju u IB program u OŠ Matije Gupca pa potom bez ikakvih kriterija dolaze kod nas, tko nama garantira da će to biti razina učenika koju mi tražimo i želimo? Uostalom, mi smo za IB program podložni stranoj evaluaciji u sklopu koje moramo pravdati izvrsnost programa”, ističe Dmitrović za Telegram. Predviđa kako će ovom promjenom jedan cijeli razred – od ukupno dva u kojima provode IB program – popuniti učenici iz Gupca bez ikakvih kriterija, a za drugi s 20 mjesta konkurirat će svi ostali stranci i nacionalni učenici koji žele upisati IB program.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa koja je tek sada prošla

Kako nam kaže ravnatelj Dmitrović, već nekoliko godina postoje pokušaji da se za učenike OŠ Matije Gupca uvede ovakva opcija izravnog upisa u daljnje školovanje. U tom je smislu zanimljivo da je još 2014. odlukom tadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića u školski odbor MIOC-a, kao predstavnica Grada Zagreba, imenovana baš ravnateljica OŠ Matije Gupca Ljiljana Klinger.

Dmitrović kaže da bivši ministri, poput Mornara i Divjak, nisu prihvaćali tezu o nastavku školovanja iz Gupca u MIOC, što je sada uvažio Fuchs. Ravnatelj smatra da je Ministarstvo sada tako postupilo “zbog nekih svojih interesa”. Ovom su promjenom u posebno tešku situaciju, nastavlja Dmitrović, dovedeni učenici drugih međunarodnih programa koji na srednjoškolskoj razini gravitiraju IB-ju.

Smatra i kako je riječ o diskriminaciji nacionalnih učenika koji se, temeljem svojih ocjena i polaganjem prijemnih, natječu za upis u IB program. Zbog toga, kaže ravnatelj Dmitrović, već ima najave pojedinaca – što samoinicijativne, što u dogovoru sa školom – da će se zbog ovoga slučaja za zaštitu obratiti Ustavnom sudu. “Mi kao škola to podržavamo”, zaključuje ravnatelj jedne od najpopularnijih škola u Hrvatskoj.

Source link: www.telegram.hr