DORH-ove istrage demantiraju premijera koji do jučer nije htio čuti za rekonstrukciju Vlade: Četvero ministara sigurno odlazi, još dvojici drmaju se fotelje

Tomislav Kristo/Cropix

Na redu je veliko pospremanje Banskih dvora.

Ono o čemu se prije mjesec dana samo diskretno šuškalo, sada je, čini se, realnost. Rekonstrukcija Vlade bi se, prema najnovijim informacijama, trebala provesti tijekom svibnja, i to po formuli 4:2. Četvero ministara navodno definitivno odlazi, dok se drmaju fotelje još dvojici njih.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović morat će napustiti Vladu silom istrage USKOK-a o nezakonitom zapošljavanju u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u vrijeme kada je Aladrović bio ravnatelj. U tom odlasku nema ništa sporno, niti mu se sam Aladrović protivi.

DORH-ove istrage demantiraju premijera koji do jučer nije htio čuti za rekonstrukciju Vlade: Četvero ministara sigurno odlazi, još dvojici drmaju se fotelje

Rijetki gaf

Premijeru preostaje samo da nađe kvalitetnu zamjenu. Aladrović nije loše vodio taj složeni resor, a jedan od rijetkih gafova napravio je kada je poručio da je Hrvatska, zemlja iz koje se u posljednjih deset godina iselilo gotovo 400 tisuća ljudi, fenomenalno mjesto za život.

DORH-ove istrage demantiraju premijera koji do jučer nije htio čuti za rekonstrukciju Vlade: Četvero ministara sigurno odlazi, još dvojici drmaju se fotelje

Zbog grijeha iz prošlosti, još iz doba kada je bio saborski zastupnik koji je po Horvatovu Ministarstvu gospodarstva lobirao da bespovratne poticaje mimo pravila dobiju tvrtke i obrtnici pripadnici srpske nacionalne manjine, iz Vlade bi trebao otići i potpredsjednik Boris Milošević. Njegova nasljednika odredit će HDZ-ov koalicijski partner SDSS.

U HDZ-u se ozbiljno razgovara i o tome da Vladu napusti i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Kao razlozi najčešće se navodi gubitak 300 milijuna eura izravnih potpora iz EU-a, istraga zbog dodjele potpora OPG-u bivšeg ministra Tomislava Tolušića te kritike koje su stigle iz Europske komisije na hrvatski nacrt Strateškog plana za poljoprivredu.

DORH-ove istrage demantiraju premijera koji do jučer nije htio čuti za rekonstrukciju Vlade: Četvero ministara sigurno odlazi, još dvojici drmaju se fotelje

U HDZ-ovim kuloarima tvrde da odlazi i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak. Ona je naljutila premijera jer je javno progovorila o brutalnim prijetnjama kojima je izložena nakon što je odbila produljiti ugovor s tvrtkom «Omega Software».

Nije joj išlo u prilog što je to učinila prije nego je o prijetnjama obavijestila policiju i samog Andreja Plenkovića. Kao ni to što je u vrhu HDZ-a gledaju kao produljenu ruku osječko-baranjskog župana Ive Anušića, koji već neko vrijeme unutar HDZ-a nateže konop s premijerom Plenkovićem. A još manje činjenica da je svojim inzistiranjem na zakonitoj dodjeli sredstava iz fondova EU-a koji put vjerojatno stala na žulj i HDZ-ovim igračima na terenu.

Rekordni rezultati

Ipak, eventualna smjena Tramišak u sebi krije prilično veliku percepcijsku zamku za premijera: kako, s jedne strane, skinuti stigmu s HDZ-a kao pravomoćno osuđene stranke za korupciju, a, s druge, smijeniti ministricu koja se protiv te korupcije, namještenih natječaja i skrojenih pravila da pogoduju jednoj tvrtki javno bori? I koja uz to ima rekordne rezultate – bolje od bilo kojeg svojeg prethodnika iz HDZ-a – u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Dvojica ministara još uvijek čekaju premijerovu odluku. To su ministar zdravstva Vili Beroš, kojemu u Vladi zamjeraju što ne provodi reformu zdravstva, te ministar obrane Mario Banožić, koji je posljednjih mjeseci – ne samo zbog sukoba s predsjednikom Republike – potpuno izgubio na vjerodostojnosti.

Dio HDZ-ovaca na njegovu bi mjestu rado vidjeli Tomu Medveda, koji se i do sada pokazao kao Plenkovićev džoker za krizne situacije. Veliko je pitanje bi li se ministar hrvatskih branitelja uopće htio prihvatiti te funkcije. On doduše sustav odlično poznaje iznutra. Svojedobno je bio i načelnik Personalne uprave Glavnog stožera HV-a, a nije tajna da bi ga i u MORH-u djelatnici objeručke dočekali.

Medved već šestu godinu vodi Ministarstvo hrvatskih branitelja, a na čelu je i Stožera za sanaciju od posljedica potresa u Petrinji. U fijasku s obnovom potresom pogođenih područja upravo je Medved bio jedna od rijetkih svijetlih točaka. Eventualnim postavljanjem Medveda za ministra obrane, čelnu poziciju u Stožeru trebao bi preuzeti netko drugi.

Teško spajanje

Ipak, Medved u MORH-u ne bi bio loša opcija ni za samog Plenkovića, koji muku muči kako riješiti problem s neuvjerljivim, aferama opterećenim Banožićem, čiju smjenu već mjesecima traži Zoran Milanović. Premijer do sada nije želio popustiti predsjedniku Republike, no ako bi rekonstrukciju izveo na način da bi spojio MORH i Ministarstvo hrvatskih branitelja, dobio bi idealan izgovor da Banožića makne iz Vlade. Bez da pritom izravno kapitulira pred Milanovićem.

Naši sugovornici iz Vlade upozoravaju, međutim, da je spajanje takvih dvaju ministarstava prilično teško provesti u praksi. Ta je ideja bila aktualna na početku mandata, no tada su se pobunile braniteljske udruge – navodno i sam Medved – pa se od toga na kraju ipak odustalo.

DORH-ove istrage demantiraju premijera koji do jučer nije htio čuti za rekonstrukciju Vlade: Četvero ministara sigurno odlazi, još dvojici drmaju se fotelje

Sedmi ministar – onaj koji se za sada nalazi izvan formule 4:2 – jest Tomislav Ćorić. Sudbinu ministra gospodarstva i održivog razvoja odredit će, po svemu sudeći, rezultati USKOK-ove istrage. Ćorićev nekadašnji pomoćnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić u svojem je iskazu krajem prošle godine tvrdio da je investitorima u vjetropark Krš-Pađene izdao pozitivno mišljenje jer je to od njega tražio njegov nadređeni. Izrijekom pritom navevši Ćorića.

DORH-ove istrage demantiraju premijera koji do jučer nije htio čuti za rekonstrukciju Vlade: Četvero ministara sigurno odlazi, još dvojici drmaju se fotelje

Ako u Vladu stigne zahtjev za skidanje njegova imuniteta, premijer će se i njemu morati zahvaliti. Ako se krimen, pak, prebaci na Ćorićeve prethodnike, koji su zapravo dogovorili i finalizirali posao s vjeroparkom, onda bi Ćorić mogao proći «lišo». A premijer zadržati ministra kojega bez ove afere sigurno ne bi smjenjivao.

Istraga protiv Miloševića postala pravomoćna

Istraga protiv bivšeg ministra Darka Horvata i njegovih suosumnjičenika među kojima je i potpredsjednik vlade Boris Milošević postala je pravomoćna, doznaje se u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu.
Uskokova istraga postala je pravomoćna nakon što je sud odbio žalbe na rješenje o pokretanju istrage koje je podnijelo troje optuženih — državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić, kazao je Hini glasnogovornik suda Krešimir Devčić.
Horvat i Milošević nisu se žalili na istragu, kao ni bivša Horvatova pomoćnica Ana Mandac.
Miloševićev odvjetnik Anto Nobilo Hini je u utorak izjavio da njegov branjenik još nije dobio poziv na ispitivanje u Uskoku. Iako ne želi nagađati kada bi Milošević mogao biti ispitan na tužiteljstvu Nobilo kaže da prema dosadašnjoj praksi okrivljenici u pravilu dolaze na red nakon svjedoka.
Nobilo je ranije isticao da se Milošević ne smatra krivim te da nije ušao u kaznenopravnu zonu jer se zalagao se za svoje birače koji su ga izabrali.
Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.
Prema pisanju medija, Horvat je uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u drugom slučaju, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani «po babi i stričevima». Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.
Iz tog je slučaja proizašla i istraga protiv ministra Josipa Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).
Iako mu je vlada morala skinuti imunitet kako bi se protiv njega vodio kazneni postupak Aladrović je, poput Miloševića, ostao na dužnosti što je prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova (Hina).

DORH-ove istrage demantiraju premijera koji do jučer nije htio čuti za rekonstrukciju Vlade: Četvero ministara sigurno odlazi, još dvojici drmaju se fotelje

Ćorić: Jesam li odradio svoju dionicu? To nije pitanje za mene!

Kada je riječ o Tomislavu Ćoriću, kako doznaje Jutarnji list, on je sam najavio premijeru da želi otići. Još u srpnju prošle godine Plenkoviću je rekao da mu je nakon pet i pol godina mandata dosta i da želi dalje, no tada premijer nije bio za to da ga pusti. Sličan razgovor vodili su i prije mjesec dana kada je ponovno aktualizirana afera vjetroelektrane. Ćorićev bivši pomoćnik, Domagoj Validžić, kojeg USKOK sumnjiči da je pogodovao investitoru u taj projekt, teško je optužio Ćorića da je sve radio po njegovu nalogu. Ćorić je odbacio njegove optužbe, ne osjeća se krivim, nitko ga još nije zvao oko toga, ali je s premijerom tada dogovorio da on ode u toj široj rekonstrukciji.
Ministra Ćorića novinari su danas pitali hoće li napustiti Vladu, no nije htio precizno odgovoriti na to pitanje.
— Jesam li odradio svoju dionicu u Vladi prije svega je pitanje za premijera Plenkovića, on je selektor ekipe. Moj je mandat na raspolaganju predsjedniku već pet i pol godina. Tu sam već dulje vrijeme, jedan sam od seniora u ovoj ekipi, ali sam još u formi, rekao je, javlja Dnevnik.hr.
Rekao je i kako misli da je dosad odradio neke dobre stvari za Hrvatsku.
— Odluka da netko ostane u Vladi je stvar tog nekog i procjene predsjednika Vlade. On je izbornik i njegova je konačna», branio se Ćorić.
Novinari su ga pitali i bi li ostao u Vladi kad bi se njega o tome pitalo, na što je on odgovorio kako se to 'pomalo indiskretna pitanja'.
— Koja je vaša odluka, bilo je zadnje pitanje na tu temu. — Nemojte me to pitati, bio je Ćorićev zadnji odgovor.
Inače, umjesto Ćorića bi u Vladu navodno mogao stići Davor Filipović, nesuđeni gradonačelnik Zagreba.

Plenković dosad promijenio 17 ministara

I bez ove rekonstrukcije, dvije Vlade premijera Andreja Plenkovića apsolutni su rekorderi u broju promijenjenih ministara. Do sada ih je, s Darkom Horvatom, ukupno 17.

Prvi su iz svojih ministarskih fotelja 2017. izletjeli mostovci Ante Šprlje, Vlaho Orepić i Slaven Dobrović. Ostavku je tada dao i Ivan Kovačić. A potom, nesretan zbog pakta s liberalnim HNS-om, i Davor Ivo Stier. Vladu je zbog repova iz priče o “Agrokoru” morala napustiti Martina Dalić.

Zbog afera su morali otići Pavo Barišić, Gabrijela Žalac, Lovro Kuščević, Tomislav Tolušić, Goran Marić i Nada Murganić. Potom i Milivoj Kujundžić. Marija Pejčinović Burić, tadašnja ministrica vanjskih poslova, otišla je na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe. Nakon nesreće vojnog školskog zrakoplova Banske je dvore napustio i Damir Krstičević.

Premijer je dvije godine imao mira. A onda, nakon Horvatova uhićenja, ponovno mora u potragu za novim ministrima. Minimalno za četiri nova imena. Maksimalno za šest. Ili čak sedam.

Source link: slobodnadalmacija.hr