Ukrajina i Rusija od početka rata održale su nekoliko rundi pregovora, no bez značajnijih pomaka

Cure detalji uoči sutrašnjih pregovora: Putin odustao od denacifikacije i pristao da Ukrajina smije u EU?

Uoči nove runde pregovora Rusije i Ukrajine koja bi se trebala održati sutra u Turskoj, izlaze detalji o ruskim zahtjevima za prekid vatre. Prema Financial Timesu, Rusija više ne ustraje na “denacifikaciji” Ukrajine i spremna je dopustiti Kijevu da pristupi Europskoj uniji, no mora odustati od članstva u NATO-u.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Novi nacrt sporazuma ne sadrži često spominjane “denacifikaciju” i “demilitarizaciju”, kao ni “zaštitu ruskog jezika” u Ukrajini, tvrde izvori upućeni u pregovore koji su željeli ostati anonimni.

 

‘Ne trgujemo ljudima, zemljom ili suverenitetom’

Ukrajina i Rusija od početka rata održale su nekoliko rundi pregovora, no bez značajnijih pomaka. Zemlje Zapada strahuju da Vladimir Putin pregovore koristi kao diverziju, odnosno kao stvaranje prostora da se ruske snage na terenu regrupiraju.

Isto tako, ovo nije prvi put da u javnost izlaze detalji navodnih sporazuma dviju strana. Tako je nedavno iscurio navodni dokument s 15 točaka – od kojih su neke i prekid vatre te povlačenje ruskih snaga, ukoliko Kijev proglasi neutralnost i prihvati ograničenja za svoje oružane snage. Da se Rusija i Ukrajina približavaju sporazumu o “ključnim” pitanjima, rekao je prošlog vikenda turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Uoči novog kruga pregovora, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba danas je za ukrajinsku televiziju poručio: “Ne trgujemo ljudima, zemljom ili suverenitetom”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr