Зеленски за руски медиуми: Подготвени сме на разговор за неутралност, на ненуклеарен статус со гаранции

Украина е подготвена да разговара за прифаќање на статусот на неутрална држава, како дел од мировниот договор со Русија, но за тоа се потребни гаранции од трета страна и потврда на референдум, изјави денеска украинскиот претседател Володимир Зеленски.

Тој ова го кажа во 90-минутното обраќање до руските новинари преку видео линк, а малку порано, руската Агенција за мониторинг на медиумите ги предупреди руските медиуми да се воздржат од емитување на интервјуто на Владимир Зеленски.

— Руската инвазија предизвика уништување на русофонските градови во Украина, рече Зеленски.

Штетата предизвикана од руските напади е полоша од уништувањето што го предизвикаа Русите за време на војните во Чеченија, рече тој.

— Безбедносни гаранции и неутралност, ненуклеарен статус на државата. Подготвени сме за тоа. За оваа точка од преговорите се разговара темелно, рече тој, пренесен од француските медиуми.

„Но, не сакам тоа да биде уште еден документ во стилот на Будимпешта“, рече тој, алудирајќи на договорите потпишани од Русија во 1994 година со кои се гарантира интегритетот и безбедноста на трите поранешни советски републики, вклучувајќи ја и Украина, доколку се откажат од наследеното нуклеарно оружје. од Советскиот Сојуз.

Source link: www.24.mk