Biden je održao govor u Varšavi

Biden: 'Za Boga miloga, Putin ne može ostati na vlasti'. Kremlj: 'O tome odlučuje ruski narod'

“Nemojte se bojati”, tim je riječima poljskog pape Ivana Pavla II. američki predsjednik Joe Biden započeo i zaključio svoj večerašnji govor u Poljskoj. U varšavskom Kraljevskom dvorcu okupilo se oko 1000 ljudi, među njima poljski dužnosnici, ukrajinski ministri obrane i vanjskih poslova, kao i neke izbjeglice iz Ukrajine, koje je ranije danas posjetio.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Biden je upozorio da rat u Ukrajini neće završiti u narednim danima ili mjesecima. “Moramo se pripremiti za dugu bitku ispred nas”, ustvrdio je američki predsjednik ocijenivši da se u Ukrajini vodi “borba između demokracije i autokracije, slobode i represije”. “Moja poruka ukrajinskom narodu je… Stojimo uz vas. Točka”, poručio je Biden što su okupljeni dočekali snažnim aplauzom.

Ljutito je osudio Putinovu tvrdnju da provodi “denacifikaciju” Ukrajine. “Ima obraza reći da denacizira Ukrajinu. To je laž. To je cinično i on to zna. To je i opsceno. Predsjednik Volodimir Zelenski je demokratski izabran, on je Židov i njegova obitelj s očeve strane je ubijena u Holokaustu, a Putin ima smjelosti, kao i svi autokrati prije njega, vjerovati da mu moć daje za pravo”, konstatirao je.

‘Rusija je ugušila demokraciju kod kuće i sad to želi i drugdje’

“Rusija je ugušila demokraciju kod kuće i sad to želi učiniti i drugdje”, rekao je Biden. Naglasio je kako je NATO obrambeni savez i da ne predstavlja prijetnju Rusiji iako Kremlj želi “povećanje NATO-a prikazati kao imperijalistički pokret s ciljem destabiliziranja Rusije”. “Ništa nije dalje od istine”, poručio je.

Upozorio je Moskvu da ne razmišlja ni “kročiti na NATO teritorij”, ali je odbacio da će američke snage ići u Ukrajinu, ponovivši stav Sjevernoatlantskog saveza da bi se time sukob u Ukrajini proširio izvan njezinih granica i da bi došlo do otvorenog rata između NATO-a i Rusije. Naglasio je da je Putin samo zbližio NATO saveznike umjesto da ih razdvoji.

Rekao je kako će jedino sankcije natjerati Rusiju da napravi zaokret, pa poručio: “Ovaj rat je već bio strateški neuspjeh za Rusiju. Ali, kako sam i sam izgubio djecu, znam da to nije utjeha onima koji su ostali bez obitelji.”

‘Za Boga miloga taj čovjek ne može ostati na vlasti’

Američki predsjednik se obratio i Rusima. “Ako me možete čuti. Vi, ruski narod, niste naš neprijatelj. Odbijam povjerovati da pozdravljate ubijanje nevine djece i staraca ili da prihvaćate uništavanje bolnica, škola, rodilišta ruskim raketama i bombama”, naglasio je Biden pa poručio: “To nisu djela velike nacije.” “Dani u kojima je bilo koja zemlja podređena hirovima tiranina za svoje energetske potrebe su gotovi. Oni moraju završiti”, rekao je Biden pozvavši europske saveznike da se riješe ovisnosti o ruskom plinu.

“Diktator čiji je cilj ponovno izgraditi carstvo nikada neće izbrisati ljubav ljudi prema slobodi. Brutalnost nikada neće uništiti njihovu težnju da budu slobodni. Ukrajina nikada neće biti pobjeda za Rusiju”, kazao je Biden dodavši kako bi Putinu dani trebali biti odbrojani. “Za Boga miloga, taj čovjek ne može ostati na vlasti”, kazao je američki predsjednik.

Nedugo nakon njegovog govora iz Moskve su reagirali na njegove završne riječi. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da nije na Bidenu da odluči hoće li Putin ostati na vlasti, nego na ruskom narodu. Ubrzo je stiglo i pojašnjenje iz Bijele kuće, u kojem se tvrdi da Biden nije zagovarao smjenu režima, navodi Reuters.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr