Dario Hajrić: Ne iznenađuje da Vulin profitira na krvi drugih

foto FoNet Zoran Mrđa

Od nekoga ko čitavu karijeru profitira na sopstvenim građanima ne iznenađuje spremnost da profitira i na krvi drugih, smatra sociolog Dario Hajrić u odgovoru na pitanje kako komentariše izjavu Aleksandra Vulina, ministra policije, da Srbija nikada neće biti deo antiruske histerije.

Prema rečima Dobrice Veselinovića, kandidata za gradonačelnika Beograda ispred Ne davimo Beograd i koalicije „Moramo“, reči Vulina su nejasne, pošto, ističe on, ne postoji nikakva antiruska histerija, već samo jasna osuda Ruske invazije na Ukrajinu.

S druge strane, teolog Rodoljub Kubat za Danas napominje da, iako se ne slaže sa politikom Aleksandra Vulina, niti podržava ono što u Ukrajini radi Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, misli da Srbija zaista ne bi ttrebalo da podlegne „antiruskoj histeriji“.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je juče ruskom ambasadoru Beogradu Aleksandru Bocan-Harčenku da je „Srbija, koju vodi Aleksandar Vučić, jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i postala deo antiruske histerije“ i da to nikada neće postati.

– Srbija nikada neće biti deo antiruske histerije u kojoj se otima imovina državljana Rusije i imovina Ruske Federacije, baš kao što neće zabranjivati ruske medije, niti će rusku decu izbacivati iz škola, a ruske pisce i naučnike brisati iz školskih udžbenika“, istakao je Vulin na sastanku s ambasadorom Rusije.

Kako prenosi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vulin je ocenio da bi „civilizacija koja bi uklonila ruske pisce, naučnike, borce za slobodu, civilizacija koja bi se odrekla svega što je ruski narod dao svetu, bilaveoma siromašna civilizacija“.

Prema Vulinovim rečima, „oni koji bi da izbrišu Dostojevskog nikada nisu pročitali da svet ne vredi koliko jedna dečja suza, zato i mogu da pozivaju na ubistvo ruske dece“.

Dario Hajrić: Ne iznenađuje da Vulin profitira na krvi drugih

Foto: N1

– Aleksandar Vulin kao ministar nije nadležan za vođenje spoljne politike, a Vulin kao političar je efemerna ličnost koja kredibilitet zajmi od stranke čija je prikolica. I on kao i sijaset drugih pokušavaju trenutno da profitiraju na antizapadnom sentimentu koji brižljivo uzgajaju već decenijama. Taj osećaj se danas raspiruje na temeljima ruske agresije na Ukrajinu, ali od nekoga ko čitavu karijeru profitira na sopstvenim građanima ne iznenađuje spremnost da profitira i na krvi drugih – zaključuje Dario Hajrić za Danas.

Dobrica Veselinović napominje da sa jedne strane treba osuditi i nedvosmisleno reći da je vojna agresija neprihvatljiva i pozvati na obustavu rata, i sa druge strane ponuditi mogućnost da se pomogne ljudima koji su izbegli od ratnih dejstava.

Dario Hajrić: Ne iznenađuje da Vulin profitira na krvi drugih

foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

– Pored ovoga, strateški nacionalni interes naše zemlje je da pokrene energetsku tranziciju kako bi u što većoj meri postala nezavisna od fosilnih goriva, i da krene da usaglašava svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije jer je to strateško opredeljenje naše zemlje – zaključuje Dobrica Veselinović.

Rodoljub Kubat ističe, međutim, da je za rat u Ukrajini u velikoj meri kriv Zapad, pre svih Amerika.

– Mi sa Rusima imamo vekovne odnose, i nismo u istoj poziciji kao neki drugi evropski narodi. Naravno da ne podržavam Putuna i njegove poteze. Ali, moj stav je da mi ne treba da učestvujemo u antiruskoj histeriji. Naglašavam da ne podržavam rat u Ukrajini, ili bilo gde. Užasavam se stradanja ljudi – zključuje sagovornik Danasa.

Dario Hajrić: Ne iznenađuje da Vulin profitira na krvi drugih

Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, Aleksandar Vulin je rekao i da policije Srbije i Rusije imaju izuzetnu saradnju, da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije vrlo uspešno sarađuje sa ruskim Ministarstvom za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica prirodnih katastrofa, kao i Rosgvardijom i svim drugim bezbednosnim strukturama na zajedničkom zadatku borbe protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Vulin je izrazio uverenje da će se saradnja Rusije i Srbije razvijati na obostranu korist i zahvalio na doslednoj podršci Moskve kada je u pitanju borba za očuvanje celovitosti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs