Pratimo 27. dan ruske invazije na Ukrajine, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo. Rusi zauzeli koridor do Krima, Ukrajinci vratili grad kod Kijeva. Zelenski: 'Za prekid rata spremni smo odustati od NATO-a'

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Ukrajina tvrdi da je ponovno zauzela Markiv
  • Rusi zauzeli koridor do Krima
  • Zelenski spreman razgovarati o tome da neće tražiti članstvo u NATO-u
  • Rusija zaustavlja pregovore o mirovnom sporazumu s Japanom
  • Zelenski: za svaki dogovor bit će potreban referendum
  • Ukrajina: 300 ruskih vojnika odbilo zapovijedi o napadu

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu

Novi izvještaj Britanaca

7:40 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo redovno izvješće o napretku ruske vojske. “Unatoč teškim borbama, ukrajinske snage i dalje blokiraju ruske pokušaje da zauzmu južni grad Mariupolj”, pišu. Kako kažu, ruske snage su u drugim dijelovima Ukrajine pretrpjele još jedan dan “ograničenog napretka, a većina snaga je uglavnom zastala na mjestu”. Dodaju da više ukrajinskih gradova i dalje trpe žestoko rusko zračno i topničko bombardiranje.

UN: ubijeno najmanje 925 civila ubijeno

7:25 Ujedinjeni narodi su objavili da je u Ukrajini od početka rata s Rusijom zabilježena 2421 civilna žrtva, od kojih je 925 smrtno stradalo. Podsjećaju se da je najmanje 75 djece ubijeno, dok je poznato da je 99 ozlijeđeno. Međutim, u UN-u napominju da su stvarne brojke vjerojatno puno veće.

Ukrajina: 300 ruskih vojnika odbilo zapovijedi o napadu

7:15 Ukrajinske oružane snage jutros su objavile najnovije informacije o situaciji na terenu. Tvrde da su ukrajinske zračne snage u protekla 24 sata zadale “razorne udarce” ruskoj opremi i ljudstvu, vodile zračne borbe i “presrele zračne ciljeve”. Kijev pritom tvrdi da je 300 ruskih vojnika odbilo poslušati zapovijedi u regiji Ohtirka u Sumiju na sjeveroistoku Ukrajine te da su potom “napustili područje operacije”. U priopćenju se dodaje: “U smjeru Donjecka i Luganska neprijatelj nastavlja s pokušajima napredovanja i uporišta, ali bezuspješno.

Zelenski: za svaki dogovor bit će potreban referendum

7:05 Zelenski kaže da će se sve ustavne promjene koje se odnose na sigurnosna jamstva u zemlji morati utvrditi referendumom. Dodao je da se nije sastao s ruskim pregovaračima tijekom nedavnih mirovnih pregovora, ali da je rekao svojoj delegaciji da će za svaki značajan kompromis biti potrebno glasanje naroda.

Rusija zaustavlja pregovore o mirovnom sporazumu s Japanom

6:55 Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom i zamrznula je zajedničke gospodarske projekte u vezi sa spornim Kurilskim otocima zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine, što je izazvalo gnjevnu reakciju Japana. Rusija i Japan još uvijek nisu formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata zbog sukoba oko otoka poznatih u Rusiji kao Kurili, a u Japanu kao Sjeverni teritorij. Otoke su zauzeli Sovjeti na kraju Drugog svjetskog rata.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“U sadašnjim uvjetima Rusija ne namjerava nastaviti pregovore s Japanom o mirovnom sporazumu”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova navodeći “otvoreno neprijateljske stavove” Japana i pokušaje “nanošenja štete interesima naše zemlje”. Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da se snažno protivi odluci Rusije, nazvavši ju “nepravednom” i “potpuno neprihvatljivom”.

Biden: Putin razmišlja o korištenju kemijskog oružja u Ukrajini

6:45 “Ruske optužbe da Kijev posjeduje biološko i kemijsko oružje su lažne i pokazuju da ruski predsjednik Vladimir Putin i sam razmišlja da ih upotrijebi u svom ratu protiv Ukrajine”, rekao je u ponedjeljak američki predsjednik Joe Biden ne navodeći dokaze. Putin je “stisnut uz zid i sada iznosi nove lažne tvrdnje da mi u Americi imamo biološko kao i kemijsko oružje u Europi, a to jednostavno nije istina”, reko je Biden na poslovnom okruglom stolu. “Također sugeriraju da Ukrajina ima biološko i kemijsko oružje. To je jasan znak da razmišlja o korištenju jednog i drugog.”

Ukrajina tvrdi da je ponovno zauzela Markiv, grad 60 km od Kijeva

6:40 Ukrajina tvrdi da je ponovno zauzela grad Makariv, oko 60 km zapadno od ukrajinskog glavnog grada Kijeva. “Zahvaljujući herojskim akcijama naših branitelja, državna zastava Ukrajine podignuta je nad gradom Makarivom, neprijatelj je odbačen”, stoji u priopćenju. Mediji nisu neovisno potvrdili ovu tvrdnju.

Rusi zauzeli koridor do Krima

6:35 Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je da su ruske trupe zauzele “kopneni koridor” do poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine. To je navodno blokiralo ukrajinski pristup Azovskom moru. Ukrajinska vojska je ranije rekla da je Moskva izgubila “ofenzivnu snagu” i da je sada prisiljena pozvati pojačanje iz Rusije.

Zelenski spreman razgovarati o tome da neće tražiti članstvo u NATO-u

6:30 Zelenski kaže da je spreman razgovarati o obećanju Ukrajine da neće tražiti članstvo u NATO-u u zamjenu za prekid vatre, povlačenje ruskih trupa i jamstvo ukrajinske sigurnosti. “To je kompromis za sve: za Zapad, koji ne zna što bi s nama u vezi s NATO-om, za Ukrajinu, koja želi sigurnosna jamstva, i za Rusiju, koja ne želi dalje širenje NATO-a”, rekao je Zelenski.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je svoj poziv Putinu da sjednu i razgovaraju. Osim ako se ne sastane s Putinom, nemoguće je razumjeti želi li Rusija uopće zaustaviti rat, rekao je ukrajinski predsjednik. Dodao je da će Kijev biti spreman razgovarati o statusu Krima i istočnog Donbasa, koji drže proruski separatisti, nakon prestanka borbi i osiguravanju sigurnosnih jamstava.

Source link: www.telegram.hr