Vremenska prognoza: U BiH danas sunčano, pred nama prava proljetna sedmica

Izvor: Pixabay

Danas će u Bosni i Hercegovini biti sunčano. Vjetar slab, od sredine dana prema poslijepodnevnim satima i umjerene jačine sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 13°C, na jugu do 16°C.

U Sarajevu sunčano. Najniža jutarnja temperatura zraka oko -3°C, a najviša dnevna oko 11°C.

Kakvo nas vrijeme očekuje tokom sedmice?

Podsjetimo, u svojoj kolumni meteorolog NOVE BH Nedim Sladić, najvaljuje kako proljeće počinje u pravom smislu te riječi.

 

Kolumna Nedima Sladića: Kakvo vrijeme nas čeka naredne sedmice?

Ističe da, prema pokazateljima, sve do 26.03. preovladavat će pretežno sunčano vrijeme.

Sredinom sedmice dotok hladnog zraka će se prekinuti jer će se centar anticiklone sa sjeveroistoka Europe izmjestiti nad centralni dio Europe, istočni i sjeveroistočni vjetar će oslabjeti, a sa zapada postepeno će nam pritjecati sve topliji zrak koji će se dodatno sušiti prelaskom preko Alpa, što će usloviti vrlo suh zrak te kompresiju zraka, uslovljavajući porast temperatura koje će od srijede ići i iznad 20 °C, a usljed jačanja visinskog grebena i pristizanja toplijeg zraka po visini sa jugozapada, u petak temperature zraka mjestimice na sjeveru i sjeverozapadu Bosne mogu dosegnuti lokalno i 25 °C, a u ostatku zemlje kretale bi se između 17 i 23 °C.

I jutra će od srijede postepeno biti sve toplija, a na minus ćemo zaboraviti u četvrtak, pa ćemo se i od proljetnog umora postepeno i polako početi oporavljati, kako će i nivo D vitamina zajedno sa temperaturama paralelno rasti, kao i samo lučenje hormona sreće (serotonin). Sve do pred kraj samog mjeseca naznake za padavine su minimalne, a na nuli su do 26.03.

Source link: ba.n1info.com