Istražitelji su mu pronašli ukradenu hranu u automobilu. Već je suspendiran

Telegram doznaje: Uhićeni šef carine krao je ulje i sir namijenjene humanitarnim udrugama

FOTO: Pixsell / Ilustrativna fotografija

Predstojnik Graničnog carinskog ureda Bajakovo Anđelko Bare, koji je zajedno sa svojim pomoćnikom, te dvojicom domara, uhićen zbog krađe robe iz carinskog skladišta, priznao je krivnju. Osumnjičen je, doznaje Telegram iz izvora bliskih istrazi, za zlouporabu položaja i ovlasti. Prema neslužbenim informacijama, i ostali osumnjičeni priznali su kazneno djelo što im je stavljeno na teret.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kako smo jutros javljali, Bare je uhićen u akciji što ju je policija koordinirala s USKOK-om.

Što su krali iz skladišta?

Telegramovi izvori tvrde da su istražitelji zaustavili vozilo šefa carinarnice, te u njemu pronašli robu koju je otuđio iz carinskog skladišta. Radilo se mahom o medu, maslinovom ulju i sirevima, odnosno prehrambenim proizvodima koji su oduzeti na granici.

Inače, te proizvode Carinska uprava daje raznim humanitarnim udrugama. I na Bajakovu je to bio slučaj, no Bare i njegovi suradnici ipak su uspjeli nešto uzeti i za sebe. O kojim se točno količinama radi i koliko dugo je roba kradena iz skladišta, još nam službeno nije potvrđeno.

Koliko se hrane plijeni?

Prema statistici Carinske uprave samo u prvih devet mjeseci prošle godine na graničnim prijelazima diljem Hrvatske zaplijenjeno je gotovo 12 tona mesa i mesnih prerađevina. Carinici su u tom periodu spriječili unošenje i oko 10 tona mliječnih proizvoda, kao i nešto više od četiri i pol tone masti i ulja životinjskog i biljnog podrijetla. Bilo je oduzeto i gotovo devet tona voća i povrća.

Inače, granični prijelazi opremljeni su posebnim hladnjačama u kojima se ova lako kvarljiva roba čuva. Osim onoga što se donira udrugama, dio se i uništava. Carinska uprava navodi da se godišnje uništi oko 40 tona proizvoda životinjskog podrijetla koji su nelegalnim putem ušli u Hrvatsku.

Šef s Bajakova suspendiran

Nakon ovog slučaja na Bajakovu Carinska uprava potvrdila je za Telegram da je Bare suspendiran, te da je protiv njega i njegovog pomoćnika pokrenut disciplinski postupak.

“Okolnost da su se upravo rukovodeći službenici odali krajnje besprizornom postupanju koje ne može imati bilo kakvo opravdanje, ukazuje na grubu povredu svih etičkih standarda i skandaloznu koruptivnu praksu koja zaslužuje najoštriju osudu”, poručuju iz Carinske uprave.

U međuvremenu smo doznali da je upravo Bare bio jedan od članova antikoruptivnog povjerenstva tijela koje je osnovano pri Carinskog upravi kako bi se osnažila interna borba protiv korupcije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr