Šef odjela za vijesti Kanala 1 bivšu urednicu je optužio da je britanski špijun

Nestvarno. Ovako se ruska TV obračunala s urednicom koja je prosvjedovala protiv rata: 'Ona je britanski špijun, Juda'

Ruska državna televizija Kanal 1 konačno se oglasila o prosvjedu protiv invazije svoje sada bivše urednice Marine Ovsjanikove. Prije tjedan dana Ovsjanikova je javno prosvjedala protiv invazije na Ukrajinu uletjevši u studio tijekom emitiranja vijesti uživo s proturatnom porukom: “Ne ratu. Prekinite rat. Ne vjeruje propagandi. Oni vam lažu. Rusi su protiv rata”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Čelnik odjela za vijesti Kanala 1, Kirill Kleimjonov, bivšu urednicu je optužio da je britanski špijun. U javnom obraćanju ustvrdio je da je Ovsjanikova izdala Rusiju i sve njih na televiziji i to “hladno, dvolično, za bonus”. Pritom je pokazivao isječke iz svjetskih medija koji su popratili prošlotjedni prosvjed njegove nekadašnje kolegice.

“Izdaja je uvijek nečiji osobni izbor… Ali, stvari moramo zvati njihovim pravim imenom. Da su dobro poznati događaj u zamjenu za 30 srebrnjaka nazvali činom strasti, svjetska povijest bi se drugačije razvijala”, konstatirao je Kleimjonov usporedivši Marinu Ovsjanikovu s Judom, a svoju medijsku kuću s Isusom.

Prijeti joj zatvor, ali ostaje u Rusiji

Ovsjanikova je u petak dala otkaz. Predala je sve papire i tako pokrenula zakonsku proceduru, ispričala je za France 24. Kazala je kako je “ovom gestom razbila život svoje obitelji”. “Moramo stati na kraj ovom bratoubilačkom ratu, da se ovo ludilo ne pretvori u nuklearni rat”, rekla je tada. “Nadam se da će moj sin kada bude stariji shvatiti zašto sam to učinila.”

Nakon prosvjeda je privedena, a moskovski sud ju je ubrzo kaznio s 30.000 rubalja. Usprkos tome što je oslobođena, novinarka bi još uvijek mogla završiti u zatvoru ako bude osuđena prema novom drakonskom zakonu kojim ruske vlasti nastoje uspostaviti potpunu kontrolu nad medijima tijekom rata.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošlog joj je tjedna ponudio azil ili druge oblike konzularne zaštite, rekavši da će razgovarati o njezinom slučaju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. No, Ovsjannikova je za njemački Der Spiegel u intervjuu objavljenom u četvrtak rekla da neće prihvatiti tu ponudu i da će ostati u Rusiji. “Ne želim napustiti našu zemlju”, rekla je. “Ja sam domoljub, moj sin je još više. Ne želimo ni na koji način otići, ne želimo nikamo.”

Source link: www.telegram.hr