‘Vjerujemo da Moskva možda priprema pozornicu za korištenje kemijskog oružja’, rekao je Blinken

Najavljivalo se da pregovori Rusije i Ukrajine idu u dobrom smjeru. No Amerika je uvjerena da Putin blefira

FOTO: Screenshot/YouTube/CNBC Television

Američki državni tajnik Antony Blinken kazao je danas kako se gubi nada u diplomatsko rješenje rata u Ukrajini. Izjavio je da Putin blefira u pregovorima te da nema znakova da je spreman zaustaviti rusku invaziju na susjeda. Blinken je umanjio očekivanja da će zaraćene zemlje uspjeti postići sporazum kojim bi Rusija povukla svoje snage iz Ukrajine, prenosi Financial Times.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Diplomacija zahtijeva da se obje strane angažiraju u dobroj vjeri kako bi situacija deeskalirala”, rekao je Blinken tijekom tiskovne konferencije u State Departmentu u Washingtonu u četvrtak. “Akcije koje vidimo da Rusija poduzima svaki dan, gotovo svaku minutu svakog dana, u potpunoj su suprotnosti s bilo kakvim ozbiljnim diplomatskim naporima da se okonča rat”, dodao je.

Idući Putinovi koraci

Procjenjujući ruske namjere nakon mjesec dana rata, Blinken je iznio što bi po njegovom mišljenju mogli biti idući Putinovi potezi, uključujući korištenje kemijskog oružja, raspoređivanje proruskih plaćenika i otmicu lokalnih dužnosnika.

“Imamo snažan osjećaj što bi Rusija mogla učiniti sljedeće”, rekao je Blinken, ističući da su SAD bile u pravu u procjeni da Putin namjerava izvršiti invaziju. “Vjerujemo da Moskva možda priprema pozornicu za korištenje kemijskog oružja, nakon čega će lažno okriviti Ukrajinu kako bi opravdala eskalaciju svojih napada.”

‘Namjerno gađanje civila je ratni zločin’

Blinken je kritizirao Moskvu zbog sve jezivijih napada na civilne ciljeve u zemlji, uključujući bolnicu, škole i kazalište u lučkom gradu Mariupolju koje je služilo kao sklonište za mnoge obitelji. Blinkenovi komentari uslijedili su dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden prvi put Putina nazvao “ratnim zločincem”.

“Namjerno gađanje civila je ratni zločin. Nakon svih razaranja u proteklih nekoliko tjedana, teško mi je zaključiti da Rusi rade drugačije”, rekao je Blinken. Potom je dodao: “Naši stručnjaci su u procesu dokumentiranja i procjene potencijalnih ratnih zločina počinjenih u Ukrajini. Potrudit ćemo se da naši nalazi pomognu međunarodnim naporima u istrazi ratnih zločina i pozivanju odgovornih na odgovornost.”

Source link: www.telegram.hr