Ukrajina se protivi ovakvoj ideji

Što je uopće austrijski i švedski model neutralnosti koji Putin zagovara za Ukrajinu

FOTO: AFP

Kremlj je danas priopćio da se kao moguće rješenje na pregovorima s Ukrajinom razmatra demilitarizacija te zemlje koja bi zadržala svoju vojsku, poput Austrije ili Švedske. “Ovo je varijanta koja se trenutno razmatra i koja bi se mogla smatrati kompromisom”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela je novinska agencija RIA.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Slično je danas u medijima rekao i Sergej Lavrov. On je poručio da razgovori s Kijevom idu u boljem smjeru. “Oni nisu lagani iz očitih razloga”, rekao je. “Ali, ipak, ima nade za postizanje kompromisa”, dodao je.

Potom je govorio o neutralnom statusu Ukrajine. “Neutralni status se sada ozbiljno razmatra, naravno uz sigurnosne garancije. Sada se o tome raspravlja. Konstrukcija je specifična i po meni, strane su blizu dogovora”, dodao je Lavrov.

Ukrajina odbacuje prijedloge Rusije

O pregovorima se oglasio i Zelenskij rekavši da su stavovi pregovarača sada realniji. “Ali, i dalje je potrebno vremena da dođemo do odluke u interesu Ukrajine. Potrebni su trud i strpljenje. Svaki rat završava dogovorom”, rekao je Zelenskij.

No, nakon što je izašla vijest da Kremlj predlaže dogovor na temelju Austrije i Švedske, javio se savjetnik Zelenskog, Mihajlo Podoljak koji je rekao da prijedlog uređenja Ukrajine po uzoru na Austriju nije prihvatljiv. Dodao je da bilo koji dogovor mora biti po ukrajinskim uvjetima koji bi očuvali suverenitet te zemlje.

“Razumijemo pokušaj naših partnera da ostanu proaktivni u pregovorima, ali Ukrajina je sada država koja je u direktnom ratu s Rusijom. Stoga model dogovora može biti samo ukrajinski i to s garancijama koje će biti pravno potvrđene. Nijedan drugi model nije opcija”, rekao je i tako odbacio prijedloge o uređenju po švedskom ili austrijskom modelu.

Kakvi su ruski uvjeti za demilitarizaciju?

Uvjeti demilitarizacije koje spominje Rusija još uvijek nisu jasni, ali čini se da se odnose na ideju neutralnog statusa Ukrajine, javlja Sky. Dodaju da bi Ukrajina u tom slučaju zadržala svoju vojsku.

Austrija, koju iz Kremlja spominju kao jednu od zemalja po čijem bi se uzoru sredilo stanje u Ukrajini, ima svoju vojsku ali je obvezna biti neutralna prema ugovoru iz 1955. godine i po svojem ustavu koji vojsci brani ulazak u vojne saveze i uspostavljanje stranih vojnih baza na teritoriju Austrije.

Ako bi se napravio takav sporazum, malo je vjerojatno da bi Ukrajina mogla ući u NATO savez. Toj zemlji je NATO još 2008. obećao da će jednog dana postati članica saveza. Rusija je rekla da ne može dopustiti da se to dogodi i navela je to kao dio obrazloženja za ono što naziva svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

Johnson kaže da Ukrajina ni skoro neće u NATO

Danas se o mogućem ulasku Ukrajine u NATO savez oglasio i britanski premijer Boris Johnson koji je rekao da ulazak Ukrajine u NATO savez ije vidljiv u skorijoj budućnosti. Komentirao je riječi Volodimira Zelenskog koji je ranije danas rekao da njegova zemlja očito neće ući u NATO.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Razumijem što govori o NATO savezu. Svi smo uvijek govorili, i to smo jasno rekli Putinu. Nema šanse da Ukrajina uskoro uđe u NATO”, rekao je Johnson.

Source link: www.telegram.hr