USKOK je optužnicu podigao pred Županijskim sudom u Zagrebu

Detalji optužnice: kako su ljudi oko Josipe Rimac u godinu dana planirali zaraditi 19 milijuna kuna

FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na Županijskom sudu u Zagrebu uskoro bi trebao početi proces protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac i još 26 optuženih, među kojima su i dvojica stočara Ante Sladić i Josip Ravlić, bivša načelnica Gračaca Nataša Turbić, bivša pročelnica kabineta ministra poljoprivrede Ružica Njavro, bivši ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak

Članak se nastavlja ispod oglasa

Svi su optuženi zbog pogodovanja i korupcije; i to kod dodjele poticaja u poljoprivredi, zakupa šumskog zemljišta, dodjele potpora malim poduzetnicima, te polaganja državnih stručnih ispita. Na USKOK-ovu optužnicu Rimac i ostali sada imaju pravo dati svoja očitovanja, a nakon toga sud će odlučivati jesu li optužbe osnovane.

USKOK tvrdi da je Josipa Rimac sudjelovala u svemu tome koristeći svoj politički položaj, a za uzvrat je, sumnja se, uzimala izdašno mito. Samo joj je Ante Sladić, kako je ispričao istražiteljima u svojoj obrani, planirao dati 25 krava vrijednih 500 tisuća kuna. ‘Od toga jedna obitelj može dobro živjeti’ bio je uvjeren Sladić.

Mito zbog izmjena važne Uredbe

Za Ružicu Njavro osigurao je, kako je rekao istražiteljima, 15 tisuća eura. Naime, Rimac mu je rekla da će ju trebati dodatno motivirati da pogura izmjenu Uredbe o zakupu šumskog zemljišta o čemu je njemu ovisilo dobivanje poticaja. Ranije smo pisali kako su stočari željeli da u uredbi bude propisan manji broj grla stoke po hektaru zakupljenog zemljišta, jer bi tako ostvarivali veći prihod.

Sladić je Ružici Njavro, nakon što se svi propisi prilagode njegovim željama i očekivanjima, te nakon što ostvari pravo na poticaje , prema optužnici, trebao platiti još 500 tisuća kuna. Sladić je preko Rimac pokušao srediti izmjene Uredbe u skladu sa svojim planovima, a u svemu im je, kako tvrdi USKOK, pomagala upravo Ružica Njavro. Ona je, naime, kao ondašnja glavna savjetnica bila i u prijateljskim odnosima s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, te su Sladić i Ravlić vjerovali da će osigurati da njihovi prijedlozi za izmjenu Uredbe budu prihvaćeni.

Koliko bi stočari na tome zaradili

Istražitelji su u Ravlićevom računalu pronašli i jednu sasvim konkretnu kalkulaciju buduće zarade na koju su stočari računali. U pitanju je dokument koji je imao naziv ‘SIRENA – izračun poticaja’. Inače, Sirena je tvrtka u kojoj su Sladić i Ravlić surađivali.

U dokumentu je analiziran zakup šumskog zemljišta, troškovi ulaganja i očekivana zarada u periodu od svibnja 2020. do svibnja 2021. godine. Ovdje valja podsjetiti da su krajem svibnja 2020. Ravlić i Sladić, zajedno s Josipom Rimac i Ružicom Njavro uhićeni u koordiniranoj akciji policije i USKOK-a.

Tajno snimljeni razgovori

Prema podacima iz ovog zanimljivog dokumenta radilo se o ukupnim prihodima od 33.386.000 kuna. Od toga bi trebalo oduzeti 14.525.000 kuna rashoda, te bi zarada, na koji su, prema dokumentu, mogli računati Sladić i Ravlić, iznosila 18.861.000 kuna.

Za to su, kako u tajno snimljenom razgovoru početkom travnja 2020. Josipa Rimac objašnjava Ružici Njavro, morali promijeniti propise. “Anti je jako stalo da se to pogura”, rekla je tada Rimac Ružici Njavro.

I dok je Ravlić tijekom istrage negirao krivnju, Sladić je potvrdio da je molio Josipu Rimac za pomoć.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr