Brisel poručio da Srbija zna cenu ako bude na pogrešnoj strani sukoba

Zastave Srbije i Evropske unije Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Zvaničnici Evropske unije (EU) nastavljaju da ubeđuju Srbiju da se uskladi sa spoljnom politikom EU po pitanju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu ali i upozoravaju na moguće posledice ako se nastavi sa ovom politikom.

„Srbija nije uverena da su sankcije (protiv Rusije) pravi odgovor u ovom trenutku. Mi jasno dajemo do znanja Srbiji koja će biti cena ako zemlja bude na pogrešnoj strani sukoba“, izjavio je Michael Siebert (Mihael Zibert), generalni direktor u Evropskoj Službi za Spoljnu akciju za odnose (EEAS), zadužen za odnose sa Rusijom i istočnim partnerstvom.

Ove navode je Siebert izneo na raspravi na spoljnopolitčkom komitetu Evropskog Parlamenta koja je bila posvećena ratu u Ukrajini, kojom prilikom su evropski zastupnici postavili pitanje koje će biti posledice po Srbiju zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji, javlja Radio Slobodna Evropa.

Srbija je, pored Belorusije, jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. Kao zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU, od nje se očekuje da uskladi spoljnu politiku sa evropskim politikama.

Pritisak na Srbiju je ojačan u proteklim nedeljama kada je EU uvela niz restriktivnih mera proitv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Grupa zastupnika Evropskog Parlamenta je već zatražila od Evropske komisije privremeno zamrzavanje pregovora o pristupanju EU sa Vladom Srbije i uskraćivanje finansijske podrške.

Rusku agresiju na Ukrajinu možete pratiti u Danasovom blogu uživo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs