Zoran Milanović: ‘Plenkoviću, primiri Banožića! Trebamo protuzračnu obranu! Patriot? Ma dajte, tko će s tim upravljati, kondukteri ZET-a? Ovi što se slikaju ispred grabe, nek‘ ušute‘

Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović s Pantovčaka se obratio javnosti i zamolio sve koji imaju saznanja iz istrage o padu letjelice na Jarunu – da o tome šute!

— Istraga je u tijeku, što se tiče same naravi letjelice koja je pala na Hrvatsku i o detaljima ne bih govorio i pozvao bih druge koji se obraćaju medijima ispred grabe svakih 15 minuta da to ne rade, a naročito da ne idu tamo bez potrebe, jer tamo nisu trebali biti u subotu, rekao je Milanović te objasnio kako se odlučio obratiti nakon brifinga s načelnikom Glavnog stožera, ravnateljima obavještajnih agencija, zapovjednikom ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

— Tražit ću da se sustav protuzračne obrane Republike Hrvatske, na čije manjkavosti sam upozoravao prije 2-3 mjeseca, treba početi graditi. Sad je pravi trenutak. Vjerojatno se ovakvo nešto više neće dogoditi, ali smo vidjeli sve nedostatke koji postoje i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali da odluke donosimo mi”, ocijenio je predsjednik.

S obzirom na različite izjave o tome je li bila bomba ili nije u letjelici, novinari su pitali predsjednika i o tome, a on je posprdno odgovorio da to pitaju Banožića.

— Rekao je što je rekao. Pozivam njegovog šefa, tj. Andreja Plenkovića da ga malo primiri. Ne mogu odgovarati za nekompetentnost, neznanje i neinteligenciju određenih ljudi. Mene su brifirali ozbiljni ljudi. Puno ozbiljniji od ovih koji idu po televiziji i imaju bradu kao Pop Đujić, a govore kao Nikola Kalabić. Takvih eksperata što sam vidio zadnjih dana… To je nadmašilo hrvatske resurse — narugao se.  

Govoreći o ekspertu s bradom, aludirao je na Krešimira Ćosića, umirovljenog general-pukovnik Hrvatske vojske koji je, između ostaloga, ustvrdio kako dron nije slučajno doletio u Zagreb. 

 — Bomba je teoretsko pitanje, to je stvar istrage. Ne mogu reći sa sigurnošću ni je li ta letjelica doletjela od strane ukrajinskih snaga. Ne možemo biti potpuno sigurni. Vjerojatno nećemo to nikad znati zato što i ako prikupimo materijalne dokaze, ne možemo očekivati da to Ukrajina prizna. Ratno je stanje — navodi Milanović.

Na pitanje jesu li utvrđeni propusti s naše strane, odgovorio je da istraga traje.

— Sedam minuta je malo, koliko je letjelica bila u Hrvatskoj, ali neke stvari se mogu napraviti. U Mađarskoj je letjela 30 minutna, ali to je njihova stvar, veli.

Pa što kažu Mađari?

— Pitajte njih, pa izgledam li vam ja kao Mađar? — dometnuo je. 

Smatra kako Vlada treba naći sredstva za sustave protuzračne obrane.

“Trenutno ih, naime, nema! To nije tajna. Ja sam izrazio nezadovoljstvo prije tri mjeseca. Kažem, nabavite prvo najjeftinije i najjednostavnije sustave koje se može nabaviti, a onda složenije”, tumači. 

O sustavu Patriot nema govora, rekao je predsjednik kazavši kako je to preskupo, a nemamo ni kadra.

— Tko će raditi na sustavu Patriota, kondukteri ZET-a, vi, ja? To je neozbiljno. Idu po Patriote, ma nemoj. Što će nam Patrioti? Je l’ nas Hezbollah napada svaki dan?”, upitao je.

Zoran Milanović: ‘Plenkoviću, primiri Banožića! Trebamo protuzračnu obranu! Patriot? Ma dajte, tko će s tim upravljati, kondukteri ZET-a? Ovi što se slikaju ispred grabe, nek‘ ušute‘

“Naučili smo nešto iz ovoga, članica smo NATO-a, ali o vlastitoj sigurnosti računa vodimo isključivo mi.

Zato pod hitno tražim da se nađu sredstva da se ti sustavi izvorno u što kraćem roku ojačaju onim sredstvima i oruđima kojima se mogu ojačati, a onda da se u nekom srednjoročnom roku, da se za potrebe hrvatske nacionalne sigurnosti nabave odgovarajući sustavi, koji nisu jamstvo apsolutne sigurnosti, ali određene sigurnosti jesu, jer apsolutne sigurnosti nema”, rekao je Milanović.

“Ovo je jedan ružan, opasan incident i molim sve koji imaju saznanja iz istrage, da o tome šute”, ponovio je i dodao kako je javnost sigurna. 

— Jeste li se čuli s glavnim tajnikom NATO-a?, pitali su novinari. 

— Izričito sam rekao da neću u ovo uvoditi glavnog tajnika NATO-a. On je politička osoba. Time bih poslao poruku da je on trebao tu dati neke odgovore, a nije. U ovakvim situacijama odluke se donose u pet minuta, preko zapovjednika eskadrile, mene ili šefa zapovjednika baze, ističe. 

Upitan je li mogao reagirati Torrejon (centar NATO-a za zračne operacije), kazao je: 

— Pa ne mogu oni reagirati u realnom vremenu. Neke stvari se ne mogu napraviti u sedam minuta, koliko smo mi imali vremena za reakciju. To su ozbiljne odluke, to je krvav posao. Možete greškom oboriti i civilni avion. Da se mene pita, Torrejonu nikad ne bih dao da odlučuje o ovakvim stvarima. Neka o tome tko će odlučivati u takvim situacijama odluče građani Hrvatske, zaključio je. 

Za kraj je zamolio novinare da ga ne pitaju više ništa o Banožiću, ali je ipak sam progovorio o njemu.

— Ministar je ministar, to je važna dužnost, ali kada ju date ljudima koji su pali s kruške, onda je to odgovornost onoga tko ga je postavio na tu dužnost. Ne pitajte me više o Banožiću, to je karikaturalna situacija — zaključio je predsjednik.

Zoran Milanović: ‘Plenkoviću, primiri Banožića! Trebamo protuzračnu obranu! Patriot? Ma dajte, tko će s tim upravljati, kondukteri ZET-a? Ovi što se slikaju ispred grabe, nek‘ ušute‘

 

Source link: slobodnadalmacija.hr