Poslanik EP: Očekujemo da Srbija odgovori koji su njeni spoljnopolitički prioriteti

Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) Klemen Grošelj izjavio je da to zakonodavno telo EU očekuje da Srbija jasno odgovori koji su njeni prioriteti u spoljnoj politici i u osnovnim vrednostima, kao što su sloboda govora i medija i vladavina prava.

Grošelj, jedan od devet poslanika EP koji su prošle nedelje zatražili od Evropske komisije da privremeno zamrzne pregovore sa Srbijom i da obustavi finansijsku pomoć Beogradu dok se ne uskladi sa stavom EU prema Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, rekao je televiziji N1 da odgovor na taj apel očekuje u roku od 30 dana.

Evroposlanik iz Slovenije je kazao da nije reč o uceni ili ultimatumu Srbiji, nego o pozivu da uskladi politiku sa pozicijom Unije.

„Mi ne tražimo ništa drugo od Srbije osim onog što smo mi prihvatili kao EU“, kazao je Grošelj, ocenivši da Srbija „u nekom pogledu čak ide u pogrešnom pravcu“.

Naveo je da EU prihvata ako Srbija ne želi da uskladi spoljnu politiku po pitanju Rusije, ali da onda i Beograd treba da prihvati da Unija ima slobodu odlučivanja o odnosu koji želi da ima sa Srbijom.

„Ako Srbija misli da joj je važniji odnos sa Rusijom, mi to možemo da prihvatimo, ali onda Srbija mora da prihvati da EU ima slobodu odlučivanja o tome kakav će imati odnos sa Srbijom“, rekao je Grošelj.

Na pitanje da li očekuje da će srpske vlasti biti spremnije da se usklade sa politikom EU posle aprilskih izbora, kazao je da je to pitanje za rukovodstvo Srbije.

Grošelj je naveo da Srbija kao suverena zemlja može da ima bilo koju poziciju, ali je dodao da zemlje koje žele da uđu u EU treba da usklade spoljnu politiku sa Briselom.

„Niko nikoga ne prisiljava, samo želimo da imamo harmonizaciju“, rekao je Grošelj i ukazao da su druge zemlje kandidati za članstvo uskladile politiku sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs