Peter Marki-Zaj: Ne treba da biramo između levičara i desničara nego između Evrope i Putina

Peter Marki-Zaj, foto: Natalija Jakovljević

Viktor Orban je od Mađarske stvorio drugu najsiromašniju i najkorumpiraniju zemlju Evropske unije, sa najviše umrlih od korona virusa, ocenio je kandidat ujedinjene mađarske opozicije Peter Marki-Zaj u Subotici i dodao da će se na predstojećim parlamentarnim izborima u toj zemlji, na kojima pravo glasa imaju i vojvođanski Mađari, birati između Evrope i Putina.

„I Mađarska sada ima jednog Miloševića i jednog Putina. Orban je Mađarsku učinio drugom najsiromašnijom državom, sa najviše preminulih od posledica korona virusa u Evropskoj uniji. Nikada od Drugog svetskog rata nije umrlo toliko građana u Mađarskoj kao tokom prošle godine. On je Mađarsku učinio najkorumpiranijom državom i sada se zajedno sa Bugarskom takmičimo za drugo mesto“, naveo je Marki-Zaj u svojoj predizbornoj poseti vojvođanskim Mađarima.

On je kazao da žele da Mađarska nakon izbora, koji će u toj zemlji biti održani 3. aprila, pripada Evropskoj uniji i da ima jedno novo rukovodstvo.

„Ne treba da biramo između levičara i desničara nego između Evrope i Putina. A naše rukovodstvo će izabrati Evropu. Ova koalicija je višebojna. Ona je i leva i desna, hrišćanska i ateistička, jer ne gledamo šta je ono što nas razdvaja, nego tražimo ono što nas povezuje“, ističe Marki-Zaj.

Prema njegovim rečima, Mađarska je postala jedna od najsiromašnijih država u Evropskoj uniji jer ni u Bugarskoj nema 74 odsto stanovništva koje živi na pragu siromaštva.

„Takođe sa Bugarskom se takmičimo u korupciji, tako da imamo rekordnu inflaciju, rekordnu nestašicu novca u budžetu, rekordna smrtnost i rekordnu korupciju. Mi ovo želimo da promenimo, mi smo umesto Putina izabrali Evropu, slobodu i mir. I zato tražimo podršku svih građana koji žive u Mađarskoj i van njenih granica“, kaže Marki-Zaj.

Peter Marki-Zaj: Ne treba da biramo između levičara i desničara nego između Evrope i Putina

Foto: Natalija Jakovljević

Na predstojećim parlamentarnim izborima u Mađarskoj će se boriti dve političke snage, smatra Marki-Zaj – „sa jedne strane za poštenje, Evropu, mir, razvoj, a sa druge za Orbanovo prijateljstvo sa Putinom, dokazanom izdajom, krađom, lopovlukom i smrću“.

Podseća da je tokom epidemije korona virusa u Mađarskoj preminulo najviše ljudi, zato što je „vlast u ovoj veoma teškoj situaciji razmišljala samo o krađi jer su nabavili kinesku vakcinu po duploj ceni koju je tada primilo 400.000 ljudi, a izgubljeno je 44.000 života“.

Upoređujući političku situaciju u obe države, Marki-Zaj kaže da je i u Mađarskoj na snazi zastrašivanje građana, ako neko ne podržava Orbana i Fedes, onda ne dobije posao ili ga ucenjuju da će ga izgubiti.

„U Hodmezevašarhelju, gradu u Čongradskoj županiji u Mađarskoj, smo pre četiri godine smenili Fides i od tada je ovaj grad potisnut, ne samo zbog toga što ne dobija dovoljno sredstva koja dobijaju Fidesovi gradovi nego nam ne daju ni jedan potpis na osnovu koga bismo mogli mađarskim porodicama da ustupimo 33 stana koja imamo na raspolaganju“, napominje Marki-Zaj, koji je na mesto gradonačelnika ovog grada izabran kao nestranačka ličnost.

Dodaje da opozicija u Mađarskoj trpi ozbiljnu medijsku blokadu.

„Ne možemo uopšte da dobijemo prostor na državnoj televiziji koja se finansira iz novca mađarskih poreskih obveznika, ali pritom svaki dan šire laži o nama i vode propagandu protiv nas. Ne možemo čak ni da zakupimo prostor za plakate jer nas odbijaju firme čiji su vlasnici zastrašeni pa tako Fides u kampanji ima 10 puta više plakata nego mi“, objašnjava Marki-Zaj.

Kako navodi, njima je bitna sudbina vojvođanskih Mađara i ukoliko budu u prilici, zalagaće se za bezuslovno ostvarivanje njihovih prava kroz uvođenje predstavnika u parlamentu Mađarske.

„I dalje ćemo nesebično pomagati Mađare van granica, želimo održati mogućnost dobijanja dvojnog državljanstva i njihovog prava da glasaju na izborima u Mađarskoj, ali uz nekoliko izmena, odnosno u zamenu za to ne tražimo nikakvu političku lojalnost i nećemo da vam kažemo za koga da glasate, ni u Srbiji, ni u Mađarskoj. I bez obzira kako glasali, vama i dalje pripada podrška koju pruža Mađarska, bez političkog uticaja. Zalagaćemo se za to da ovdašnji Mađari imaju svog predstavnika u mađarskom parlamentu“, navodi Marki-Zaj.

Dodao je da podržavaju Srbiju na njenom putu u Evropsku uniju.

„Nama je bitno da Srbija bude demokratska država, da se priključi Šengen zoni i da nas spaja zajedništvo i zajednički evropski put u budućnosti“, ocenjuje Marki-Zaj.

Predsednik Mađarskog pokreta (MP) u Subotici Ferenc Ševenj kaže da političari prvenstveno nastoje da utiču na osećanja birača na osnovu kojih oni kasnije donose svoje odluke, ali da bi građani trebali da slušaju svoj razum, a ne srce.

Peter Marki-Zaj: Ne treba da biramo između levičara i desničara nego između Evrope i Putina

Ferenc Ševenj (MP), Foto: Natalija Jakovljević

„Nacionalna osećanja su tokom istorije, između ostalog, svojevremeno dovela na vlast i Adolfa Hitlera, a kasnije i Slobodana Miloševića, a posledice takvih odluka su nam svima poznate. Kada je u pitanju mađarska politika, nije iznenađenje da mnogi vojvođanski Mađari glasaju za Viktora Orbana i za Fides, jer je i njihov slogan svojevremeno glasio ’Slušaj svoje srce’“, podseća Ševenj.

Kako navodi, ne treba da čudi da vojvođanski Mađari slušaju svoje srce i da glasaju za Orbana, jer u poslednjih 30 godina višestranačja, mađarske opozicione stranke nisu pokazale posebnu zainteresovanost za sudbinu Mađara koji žive van granica.

„Konkretno, lider Demokratske koalicije i bivši premijer Mađarske Ferenc Đurčanj nas je nazvao nepoželjnima. Od Fidesa smo dobili dvojno državljanstvo, sredstva preko Fondacije Prosperitati, podršku, ukratko – volimo ih. Možete slušati svoja osećanja i glasati za Fides, ali u tom paketu ćete dobiti i Savez Vojvođanskih Mađara, to jest, nastavlja se zastrašivanje građana i ućutkivanje Mađara koji drugačije misle“, smatra Ševenj.

Prema njegovom mišljenju, Fides i SVM su politički srasli po mnogim pitanjima.

„Ko hoće da napreduje taj mora da služi SVM-u. Ako neko želi da aplicira za sredstva putem projekata, taj za uzvrat treba da se uključi u kampanju ove stranke, da lajkuje Pastorove komentare na Fejsbuku i da aplaudira na njihovim političkim forumima“, kaže Ševenj.

Danas je jedan od Orbanovih najbližih saveznika predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Isti onaj koji je bio uz Vojislava Šešelja i vodi ratnohuškačku politiku, isti onaj koji je tokom rata 1995. godine, pretio da će za za svakog Srbina ubiti 100 muslimana, koji i danas sa svojom velikosrpskom politikom destabilizuje ceo region, čiji bi ljudi bagerima gazili preko građana, koji bi čekićem udarali građane koji mirno protestuju, čija stranka gigantskim spomenikom Kralja Petra Prvog ruži centar Subotice, na osnovu čijih odluka se i mađarska sela moraju pisati ćirilicom“, kaže Ševenj.

Mađarski pokret nikada neće slediti primer SVM-a, kaže Ševenj i dodaje da ne žele da vojvođanski Mađari razmišljaju isto, da budu neme sluge, i da im kažu za koga da glasaju.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Još vesti iz ovog grada

Peter Marki-Zaj: Ne treba da biramo između levičara i desničara nego između Evrope i Putina

U ponedeljak i utorak mogući povremeni nestanak vode u Subotici

Peter Marki-Zaj: Ne treba da biramo između levičara i desničara nego između Evrope i Putina

Subotica: Samopovređivanje među adolescentima u porastu

Peter Marki-Zaj: Ne treba da biramo između levičara i desničara nego između Evrope i Putina

Subotica: Izmenjeno radno vreme više ambulanti naredne nedelje, premešta se i punk za imunizaciju

Peter Marki-Zaj: Ne treba da biramo između levičara i desničara nego između Evrope i Putina

Subotica: Nekoliko ulica u gradu i prigradskim naseljima u ponedeljak bez struje

Source link: www.danas.rs