U sklopu istrage je uhićen židovski rabin Daniel Litvak koji mu je omogućio dobivanje dokumenata

Policija istražuje kako je Abramovič dobio portugalsko državljanstvo. Uhićen rabin

FOTO: AFP

Portugalska policija istražuje kako je ruski bogataš Roman Abramovič stekao portugalsko državljanstvo u travnju 2021. godine, a u sklopu istrage je uhićen židovski rabin Daniel Litvak koji mu je omogućio dobivanje dokumenata, izvijestile su u subotu novine El País.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Litvak je uhićen u četvrtak dok se spremao otputovati u Izrael, izvijestile su pak portugalske novine Público. Policija je potvrdila kako portugalski ured za suzbijanje korupcije provodi operaciju u sklopu koje je pretraženo nekoliko domova i ureda.

Istraga je počela u siječnju kada se pojavila sumnja da židovska zajednica u Portu lažira sefardsko porijeklo židova, falsificira dokumente i sudjeluje u “pranju novca”.

Dobili preko 19 milijuna eura

Od 2015. godine portugalsko državljanstvo mogu dobiti potomci sefardskih židova, protjeranih 1496. godine odlukom kralja Manuela I. Sefardi su židovi koji su živjeli na području Pirenejskog poluotoka, a iz Španjolske su ih protjerali katolički kraljevi 1492.

Portugalska vlada opunomoćila je židovske zajednice u Lisabonu i Portu da provjere porijeklo potencijalnih potomaka sefarda. Od tada je zaprimljeno 85.000 zahtjeva od čega ih je odobreno više od 32.000. Oko 90 posto tih zahtjeva, a među njima i onaj Romana Abramoviča, zaprimila je židovska zajednica u Portu.

Premda je Abramovič dobio portugalsko državljanstvo to je ostalo skriveno od javnosti sve dok u prosincu vijest nisu objavile portugalske novine Público. Židovska zajednica u Portu je dobila preko 19 milijuna eura za obradu svih tih zahtjeva, izvijestio je El País.

Ima rusko, izraelsko i litavsko državljanstvo

Oligarh Abramovič, koji ima rusko, izraelsko i litavsko državljanstvo, jedan je od glavnih donatora muzeja holokausta u Portu otvorenom u travnju 2021. godine. Mjesec dana poslije došao je u Porto kako bi prisustvovao nogometnoj utakmici londonskog Chelsea, čiji je vlasnik, u finalu Lige prvaka protiv Manchester Cityja.

Zaposlenik muzeja Hugo Miguel Vaz bio je zadužen za objavljivanje na Wikipediji podataka o Abramovičevom sefardskom podrijetlu. Bilo je to u vrijeme kada je Rus podnio zahtjev za dobivanjem portugalskog državljanstva, izvijestio je Público navodeći da je Vaz objavio podatke na engleskom i portugalskom jeziku.

Abramovič pod sankcijama

Zakon o dobivanju portugalskog državljanstva, vezan za sefardske židove, promijenjen je u Portugalu godine 2013. na inicijativu parlamentarne zastupnice iz redova socijalista Marije de Belém Roseire. Ona je teta odvjetnika Francisca de Almeide Garreta, osumnjičenog člana židovske zajednice u Portu.

Ovaj tjedan je, uslijed ruske invazije na Ukrajinu, britanska vlada zamrznula Abramovičevu imovinu, a on se povukao iz Chelsea, nogometnog prvaka Europe.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr