Evropski liberali pisali Komisiji: Zamrznuti pregovore sa Srbijom dok se ne uskladi oko Rusije

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Devet poslanika u Evropskom parlamentu iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu” (Renew Europe) poslala je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i Visokom predstavniku Đuzepu Borelju u kojem traže privremeno zamrzavanje pregovora sa Srbijom i obustavljanje finansijske pomoći EU dok se ne uskladi sa pozicijama EU po pitanju Rusije.

Pismo, u koje je European Western Balkans imao uvid, potpisala je, između ostalih, Nikola Ber, potpredsednica Evropskog parlamenta i članica vladajuće Slobodne demokratske partije Nemačke. Među ostalim potpisnicima su i Klemen Grošelj iz Slovenije, Ilhan Kjučuk iz Bugarske, Petras Auštevičius iz Litvanije, Urmas Paet iz Estonije i Bart Grotijus iz Holandije.

Uprkos privremenom zamrzavanju finansijske pomoći, poslanici su izrazili podršku civilnom društvu i malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

“Srbija ima puno pravo da sledi Putinov model ako to želi, ali mora da bude jasna u svojim namerama i da prestane da se pretvara da ima ozbiljne aspiracije za članstvo u EU. Srbija je slobodna da odluči u kom pravcu želi da ide, ali ne može i dalje da se smatra sagovornikom od poverenja i ne može da nastavi da koristi pretpristupnu finansijsku pomoć dok se ne odluči”, zaključuje se u pismu.

Prethodno se navodi da je Srbija je ušla u desetu godinu pregovora o pristupanju EU sa različitim stepenima napretka i otvaranjem novih klastera pre samo nekoliko meseci.

“Uvek smo bili svesni značajnih ekonomskih, društvenih i kulturnih veza Srbije sa Rusijom, zbog čega su srpske vlasti zadržale dvosmislen stav u pogledu svojih istinskih namera da ispoštuju obaveze preuzete u okviru pristupanja EU. Poslednjih godina Srbija je pojačala saradnju sa Putinovim režimom, posebno u oblasti energetike i vojno-tehničke saradnje, učvrstila je odnose sa Lukašenkom u Belorusiji i od obe države dobijala velikodušne donacije oružja”, stoji u pismu.

Ocenjuje se da je Srbija, nažalost, takođe značajno nazadovala u oblastima kao što su vladavina prava, ljudska prava, sloboda medija i sloboda izražavanja.

“Zaista je zapanjujuće videti kako posle godina pretpristupne podrške i intenzivnih pregovora o pristupanju, srpski medijski pejzaž – koji je čvrsto pod kontrolom vladajuće stranke SNS – veliča Putina i širi lažne vesti o EU i ruskoj agresiji u Ukrajini na dnevnoj bazi”, navodi se u pismu.

 

Source link: www.danas.rs