Detalji četvrtog paketa sankcija za Rusiju koje je pripremila EU

Izvor: Aris OIkonomou/Pool via REUTERS

Evropska unija (EU) sprema se oduzeti Rusiji status najpovoljnije zemlje, suspendirati njeno članstvo u međunarodnim financijskim institucijama, zaustaviti uvoz luksuzne robe u zemlju, spriječiti uvoz željeza i čelika, zabraniti ulaganja u energetski sektor te uvesti sankcije nekim dužnosnicima, javlja Anadolu Agency (AA).

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, iznijela je detalje o četvrtom paketu sankcija koje je pripremila EU zbog rusko-ukrajinskog rata.

Podsjetivši da se nastavlja napad Rusije na Ukrajinu, von der Leyen je kazala da unatoč ponudama ukrajinske strane Rusija do sada nije pokazala ozbiljnu želju za pregovorima o diplomatskom rješenju.

Von der Leyen je podsjetila da Rusija nije otvarala humanitarne koridore ili je nedugo nakon njihovog otvaranja bombardovala navedena područja.

Istaknuvši da EU i partneri u G7 rade na povećanju ekonomskog pritiska na Kremlj, von der Leyen je podsjetila da su do sada implementirali tri paketa sankcija, te da su te sankcije teško pogodile rusku ekonomiju.

“Rublja je izgubila vrijednost. Mnoge važne ruske banke bile su odsječene od međunarodnog bankarskog sistema. Kompanije koje se ne žele povezivati ​​s krvavim režimom jedna za drugom napuštaju zemlju”, kazala je von der Leyen.

Ističući da će sutra poduzeti četvrti paket mjera kako bi dodatno izolirali Rusiju i iscrpili resurse koje ona koristi za financiranje rata, von der Leyen je rekla da će “Rusiji oduzeti status najpovoljnije zemlje na našim tržištima.”

Time bi Rusija izgubila važne prilike koje je imala kao članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), a ruske kompanije više neće imati povlašten tretman.

Ističući da će također raditi na suspenziji Rusije u članstvima u vodećim multilateralnim međunarodnim financijskim institucijama, uključujući Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetsku banku, von der Leyen je dodala da će “spriječiti Rusiju da ima koristi od ovih institucija u financiranju, zajmovima ili u bilo kojem drugom obliku”.

EU će nastaviti vršiti pritisak na elite bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, njihove porodice i pristaše, te će tim ljudima biti uvedene sankcije.

Von der Leyen je navela da će rusku državu također spriječiti da koriste kripto imovinu kako bi izbjegli sankcije, te da će spriječiti ljude bliske Putinu da svoje bogatstvo prenesu kripto imovinom.

“Zabranit ćemo izvoz luksuzne robe iz zemalja EU u Rusiju”, kazala je von der Leyen.

Osim toga, biće zabranjen uvoz važnih roba u industriji željeza i čelika iz Rusije, a planirano je i uvođenje zabrane novih ulaganja u ruski energetski sektor.

Von der Leyen je na kraju kazala da će ova zabrana obuhvatiti sva ulaganja u istraživanje i proizvodnju energije, transfer tehnologije i financijske usluge.

Source link: ba.n1info.com