Žofre: Pozicija Srbije specifična, ali neophodno usklađivanje sa politikom EU

Foto: BETAPHOTO/EU info/EMIL VAS/DS

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žofre rekao je da je jasna specifična pozicija Beograda kada je reč o ratu u Ukrajini, ali i podsetio da se od Srbije, kao od svake zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Unije.

„Naravno, nama je jasno da Srbija ima specifičnu istoriju i da je u specifičnim okolnostima i stalno razgovaramo sa Vladom na temu očekivanja postepenog usklađivanja sa politikom EU“, rekao je Žofre za RTS.

Žofre je naveo da Unija ceni činjenicu da je Srbija podržala rezoluciju o agresiji na Ukrajinu u Generalnoj skupštini UN kao i njenu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

„Cenimo činjenicu da je Srbija podržala 141 članicu UN u podršci žrtvama i osuđivanju Rusije za ovaj napad. To je važan stav. Cenimo i to što je Srbija jasno stavila do znanja da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, to je veoma jasan stav. Takođe, cenimo i to što se Srbija priključila humanitarnoj pomoći Ukrajini, usvojila isti paket mera kao EU. Takođe, poštuje i veliki broj deklaracija koje je EU donela na temu ovog sukoba“, rekao je Žofre.

On je dodao da je „veoma važno da se sačuva mir i stabilnost u ovom delu sveta“. „Ne vidimo zašto građani Balkana treba da plaćaju cenu ruske agresije i zato je važno da svi budu bezbedni i uvereni da će se sačuvati mir i stabilnost“, naglasio je.

Govoreći o novim zahtevima za kandidaturu za članstvo u EU, koji su stigli zbog zaoštravanja situacije u Ukrajini, kao i o perspektivi Srbije, Žofre je rekao da se stav Unije o Zapadnom Balkanu nije promenio.

„Verujemo da je Zapadni Balkan deo evropske porodice, uključujući i Srbiju, i želimo da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU, da Srbija postane članica, i moramo da pojačamo napore kako bismo radili na reformama koje će Srbiju dovesti unutar evropske porodice, gde treba da bude“, naglasio je šef Delegacije EU u Srbiji.

Source link: www.danas.rs