Premijer se na sjednici Vlade osvrnuo na rast cijena energenata i goriva

Plenković na Vladi: 'Rat u Ukrajini vjerojatno će ostaviti posljedice na hrvatsko gospodarstvo'

Upravo traje sjednica Vlade kojoj se prvi put se pridružio Ivan Paladina, novi ministar graditeljstva, nakon što je u Saboru dobio podršku od 77 zastupnika za preuzimanje dužnosti. Premijer Andrej Plenković u uvodnom je govoru ponovno čestitao Međunarodni dan žena istaknuvši kako Vlada radi na smanjivanju nejednakosti između muškaraca i žena.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Njegova jučerašnja čestitka izazvala je oštre reakcije na društvenim mrežama jer je, upućujući zahvalu ženama što hrvatsko društvo čine “naprednijim, humanijim i boljim”, posebno naglasio “njegovanje obiteljskih vrijednosti”.

Osvrnuo se na procjenu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o rastu hrvatskog gospodarstva istaknuvši da je MMF zaključio da je Hrvatska postigla “impresivan gospodarski oporavak”. “Potvrdili su da je gospodarski rast od 10,4 posto znatno nadmašio ranija očekivanja i prognoze, a da se gospodarska aktivnost u cijelosti vratila na razine iz 2019. godine”, rekao je premijer.

‘Vjerojatno ćemo osjetiti posljedice zbog rata u Ukrajini’

Plenković je istaknuo kako će hrvatsko gospodarstvo vjerojatno osjetiti posljedice zbog ruske invazije na Ukrajinu. Rekao je da je MMF posebno izdvojio kratkoročne inflacijske pritiske do kojih je došlo zbog rasta cijena energenata, ali je rekao da je Međunarodni monetarni fond zadovoljan hrvatskom makroekonomskom politikom.

Komentirao je i paket mjera pomoći koje je vlada donijela prije nekoliko tjedana zbog rasta cijena energenata. “Taj paket je vrijedan 4,8 milijuna kuna, nešto smo ga malo i povećali uoči pripreme današnje sjednice Vlade. On će sa Zakonima, koje će donijeti Sabor, poput izmjene PDV-a i drugim prijedlozima odluka koje su danas na Vladi, biti u potpunosti na snazi od 1. travnja i tako ćemo na pravi i izravni način, pomoći svim našim građanima i gospodarstvu, najugroženijima, poljoprivrednicima, umirovljenicima, ribarima”, kazao je, pa se osvrnuo na rasta cijena goriva.

“S cijenama goriva smo reagirali ispravno, definirali smo maksimalne marže za distributere i proizvođače naftnih derivata. Smanjili smo i trošarine za 20 odnosno 40 lipa. Napravili smo i mehanizam s kojim ćemo moći kalibrirati krajnje nepredvidivu situaciju s rastom cijena naftnih derivata”, poručio je dodavši da je vladin paket u skladu sa smjernicama Europske unije. Rekao je da će čelnici EU-a sutra razgovarati o ratu u Ukrajini, smanjivanju energetske ovisnosti Unije o ruskom plinu, te obrambenim sposobnostima EU-a.

Source link: www.telegram.hr