Vojni analitičar u ‘Nedjeljom u 2‘ otkrio Putinovu najveću grešku, govorio i o oružju: ‘Nije ništa novo, ali je gadno. A nuklearna prijetnja je običan blef‘

screenshot HRT

Vojni analitičar, politolog Robert Barić slaže se s ocjenama stranih kolega da vojna situacija 11. dana rata u Ukrajini pokazuje kako je ruska operacija zapela.

Gostujući u emisiji „Nedjeljom u dva“ kod Aleksandra Stankovića, analitičar je objasnio kako je u početku agresije izgledalo da će se raditi o većem broju manjih upada i pritisaka, s podizanjem tenzija, no ne način koji će izazvati veliku reakcija Zapada.

„Ovakva složna reakcija Zapada bila je potpuno neočekivana Putinu, a pregovaračka pozicija Rusije sada je lošija nego prije rata. Svi su ujedinjeni u politici prema Rusiji i Kini, ocijenio je Barić.  

Podsjetio je kako je Putin namjeravao pridobiti Zelenskog, no kad ga je odbio, odlučio je pokrenuti niz manjih udara, a onda se sve u roku od 24 sata promijenilo, što je iznenadilo i ruski vojni vrh.

— Legenda se širi da Putin odlučuje o svemu sam, ali to nije baš tako. U Rusiji postoji patrimonijalni stil vladavine — jaki vođa je jak, ali samo ako može balansirati različite interesne skupine, i Putin je tu imao niz uspjeha, kazao je analitičar. Ocijenio je kako je u Putinovom najužem krugu došlo do krive strateške procjene o tome da je Zelenski slab, nepopularan i da je pravi trenutak za udar na Ukrajinu. Plan je bio prvo udarom na Kijev zarobiti politički vrh, a kopnene operacije prema Harkivu i vezivanje ukrajinskih snaga u Donbasu trebale su biti samo policijska operacija. No, to se nije dogodilo.

Barić je na zemljopisnoj karti objasnio trenutačnu situaciju u Ukrajini:

„Ukrajinci su se pokazali majstori u onome što se zove manevarsko ratovanje. Dobro poznaju svoj ekstremno nepovoljan teren za manevarsko ratovanje: brežuljkasto područje, šume, rijeke, jezera i kanalizirani ste na prometnice, a na njima vas se može lako napasti, to je i Wehrmacht otkrio 1941., podsjetio je Barić.  

Mišljenja je kako ruska vojska može doći do Kijeva, no kaže kako je pitanje koliko će to brzo ići i mogu li održavati to okruženje i dopremiti dovoljno snaga za tako nešto. Prema procjenama Pentagona, angažirali su za ovu operaciju 93 posto snaga, a rezultati su nezadovoljavajući i kod Harkiva. Koristi se taktika iz Sirije, opkoljivanje gradova i bombardiranje.

— Rusi napreduju prema Odesi. Pokušat će je okružiti i bombardirati ne bi li slomili volju za otporom, napominje  Barić. Boji se da će Mariupolj pasti u ruske ruke i napominje da su Rusi u vremenskom tjesnacu do polovice ožujka kada počinje topljenje leda i stvaranje rasputice po zemlji.  

Vojni analitičar u ‘Nedjeljom u 2‘ otkrio Putinovu najveću grešku, govorio i o oružju: ‘Nije ništa novo, ali je gadno. A nuklearna prijetnja je običan blef‘

Na pitanje Stankovića zašto Rusi napadajući Ukrajinu nisu prvo išli na onesposobljavanje telekomunikacija, odgovorio je da je to posljedica početnih planova koji su pali u vodu.

— Ako se vojno djelovanje nastavi ovakvim tempom Rusi ne mogu do jače rasputice napraviti kontrolu na području istočno od rijeke Dnjepar, a pitanje je hoće li zauzeti i Kijev i Harkiv. Prisiljeni su dovlačiti snage iz okruga Haborovski i drugih dijelova. Rade u hodu, bez preciznog plana – naglasio je.

Dotaknuo se i slabog morala mlade ruske vojske.

„Ruska vojska nastoji se što više profesionalizirati — ima oko 900.000 pripadnika, svake godine unovači se oko 260.000 osoba koje dolaze služiti vojni rok godinu dana, 410.000 je ugovornih vojnika, ostalo su profesionalni, što puno košta. Problem je i maltretiranje mladih novaka, što postoji od carske Rusije – istaknuo je te zaključio kako Rusija ne može napraviti veliku operativnu pričuvu, ona je svega 4000-5000 ljudi.

Barić je govorio i o oružju koje Rusija koristi u ovom ratu.

— Rusija nije imala sredstava da kupi veliki broj tenkova, termobaričko oružje nije ništa novo, ali je gadno. Problem je jer je unutra ili eksploziv ili tekuće gorivo pod tlakom i kada se aktivira stvara vakum i dolazi do vatrene eksplozije i pritiska koji se širi. To bi oružje trebalo zabraniti, ali i Rusija i Ukrajina i SAD i danas ga koriste.

Također, pitanje je mogu li Rusi izvoditi kompleksne zračne operacije s 20, 30 ili 50 lovaca, koji čini se da imaju i manje od 100 sati naleta.

„Nema uvježbavanja kompleksnih operacija i rusko zrakoplovstvo za to nije spremno – naveo je gostujući na HRT-u.

Što se tiče ukrajinske vojske kaže kako nju stvaraju manje skupine koje rade iznenadne napade i pregrupiraju se. Bespilotne letjelice očito dobro djeluju, u većim operacijama oko Kijeva, Harkiva, pa čak i Hersona pokazale su se učinkovitima.

Vojni analitičar u ‘Nedjeljom u 2‘ otkrio Putinovu najveću grešku, govorio i o oružju: ‘Nije ništa novo, ali je gadno. A nuklearna prijetnja je običan blef‘

— Sada se pomoć Ukrajini širi, iz Estonije dolaze haubice, a i priča o isporuci borbenih lovaca dobiva novo značenje, veli.  

Smatra da je Putinova prijetnja nuklearnim sukobom običan  blef.

Ne može procijeniti što će biti ponuđeno Putinu kao izlaz iz situacije, no izvjesno je da će doći do novog vala sankcija, a podsjeća kako se razmatra suspenzija Rusije iz članstva u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji.

Barić je poručio da Zapad mora promijeniti politiku prema regiji, nema više izbora.

U regiji, smatra, Putin želi napraviti što je moguće veći nered, što radi od 2014. od destabilizacije BiH, a možda i Crne Gore. „EU mora promijeniti svoju strategiju, a Vučić se sasvim preračunao time što je prvo podržao, a zatim lako osudio Putina, a i demonstracije su prenijeli svi svjetski mediji – konstatirao je Barić.

Source link: slobodnadalmacija.hr