Pratimo 11. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim vijestima svakih nekoliko minuta

Uživo: Ukrajinci tvrde da se gomilaju trupe za veliki ruski napad na Kijev; Rusija prijeti svima koji prime ukrajinske ratne avione

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Ponovno propala evakuacija iz Mariupolja
  • Ukrajinci tvrde da su ubili 11 tisuća ruskih vojnika
  • Rat spustio tečaj eura na najnižu razinu u dvije godine
  • American Express blokirao Rusiju i Bjelorusiju
  • Zelenskij tvrdi: ‘Rusi će napasti Odesu, bit će to ratni zločin’
  • SAD ima dokaze da Rusi namjerno napadaju civile
  • Osoblje nuklearke prima naredbe od ruskog zapovjednika
  • Netflix gasi usluge u Rusiji

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Objavljene slike uništenog ukrajinskog aerodroma

22:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski spomenuo je ranije danas kako su ruski projektili uništili zračnu luku u Vinicu u središnjoj Ukrajini. Predsjednik je rekao da su Rusi na aerodrom ispalili osam raketa. Na Twitteru su objavljene fotografije koje pokazuju da je Vinica potpuno razorena.

22:40 Ukrajinci očekuju veliki napad na Kijev

Kyiv Independent prenosi izjavu Vadima Denisenka, savjetnika ministra unutarnjih poslova Ukrajine. Denisenko je uvjeren kako se bliži napad na Kijev. “Ruski okupatori prikupili su dovoljno vojnika u blizini Kijeva i pokušat će zauzeti glavni grad u sljedećih nekoliko dana”, objavio je.

22:26 American Express odlazi iz Rusije

American Express Co u nedjelju je objavio da obustavlja svoje poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji, čime se pridružio velikom broju zapadnih korporacija u bojkotu poslovanja u Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. „Zbog neopravdanog napada Rusije na narod Ukrajine, American Express obustavlja poslovanje u Rusiji“, objavili su iz tvrtke za kartično poslovanje na svojim mrežnim stranicama.

Članak se nastavlja ispod oglasa

„Također, obustavljamo sve poslovanje u Bjelorusiji“, dodali su iz American Expressa.

Britanski liječnici preko Zooma obučavali ukrajinske doktore o ratnoj kirurgiji

22:08 Stotine ukrajinskih doktora je sudjelovalo na online seminaru o ratnoj kirurgiji, koji su ogranizirali britanski liječnici, javlja BBC. Seminar, koji se inače održava kroz pet dana uživo, odrađen je preko Zooma u 12 sati.

Britanski liječnici David Nott, koji predaje zdravstvenu brigu tijekom oružanih sukoba diljem svijeta, i neurokirurg Henry Marsh, ukrajinske su doktore poučavali o balističkim ranama, opeklinama, neurokirurgiji i vaskularnoj kirurgiji. “Ratna kirurgija je različita od bilo čega s čime se neki liječnik prije susreo”, kazao je Nott.

Dodao je kako se tijekom sukoba moraju donositi odluke o liječenju pod iznimnim vremenskim pritiskom i često s nedostatkom resursa. “Nadamo se da vam ovo znanje neće trebati, ali najbolje je biti spreman za najgore”, kazao je Marsh.

Macron sa Zelenskijem razgovarao o sigurnosti nuklearnih elektrana

22:03 Francuski predsjednik Emmanuel Macron čuo se sa Zelenskijem kojeg je izvijestio o svom ranijem razgovoru s Putinom, javljaju iz Elizejske palače. Navode kako je Macron ukrajinskom predsjedniku izrazio zabrinutost za sigurnost nuklearnih postrojenja u Ukrajini te ustvrdio da je Putin pristao na zajedničke napore oko osiguravanja nuklearnih elektrana prema preporukama Međunarodne agencije za atomsku sigurnost (IAEA). Macron je Zelenskiju obećao i dodatnu humanitarnu pomoć.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izrael će uspostaviti terensku bolnicu u Ukrajini

21:55 Izrael će u Ukrajini uspostaviti terensku bolnicu u narednim danima kako bi pružali pomoć ozlijeđenima tijekom ruske invazije na Ukrajinu, kazali su iz izraelskog ministarstva vanjskih poslova. Također će glavnoj bolnici u Lavovu poslati šest velikih generatora kako bi osigurali da radi bez prekida čak i ako nestane bez struje. Uspostavit će i centre za pomoć izbjeglicama na ukrajinskim granicama.

Izraelski dužnosnici navode da je Ukrajinu do sada napustilo 10.200 Izraelaca, a danas je u Izrael stiglo oko 300 ukrajinskih židova, uključujući i 90 djece koja su ostala bez roditelja. Prema izraelskom zakonu svi Židovi mogu zatražiti izraelsko državljanstvo, a izraelska vlast očekuje da će u njihovu zemlju stići deseci tisuća izbjeglica zbog brojne židovske manjine u Ukrajini.

Premijer Naftali Bennet dočekao je izbjeglice u zračnoj luci u Tel Avivu. Bennett ovih dana pokušava posredovati između Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina i održao je više razgovora s dvojicom čelnika.

Netflix gasi usluge u Rusiji

21:50 Netflix u potpunosti gasi svoju uslugu na ruskom tržištu. Iz kompanije su ranije već prekinuli sve nove produkcije. S odlaskom streaming diva s njezinog tržišta, povećava se gospodarska i kulturna izolacija Rusije.

U posljednjih nekoliko dana svoje odlaske i blokiranje usluga objavile su kompanije poput Applea, Microsofta, TikToka te Vise, Mastercarda i American Expressa.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U Harkivu prekinut televizijski i radijski prijenos, jer je u granatiranju oštećen TV toranj

21:42 Televizijski i radijski prijenosi prekinuti su u Harkivu, nakon ruskog granatiranja, priopćila je regionalna uprava harkivske oblasti. Tvrde da je višestruko rusko granatiranje televizijskog tornja u Harkivu dovelo do prekida emitiranja TV i radio sadržaja. “Uništeni su dijelovi zgrade u kojoj je bila spremana tehnička oprema, a još uvijek se utvrđuje kolika je šteta na samim tornjevima”, izvijestili su iz regionalne uprave na Facebooku.

Bivša ukrajinska premijerka Zapadu: ‘Zatvorite nebo iznad Ukrajine’

21:09 Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko zatražila je od Zapada da zabrani letenje iznad Ukrajine. U intervjuu za BBC rekla je da Ukrajina cijeni stroge sankcije koje je Zapad uveo protiv Rusije, ali je napomenula da Ukrajina treba dodatnu “ozbiljnu pomoć”. “Ta pomoć je zatvaranje neba iznad Ukrajine”, naglasila je Timošenko.

Na pitanje slaže li se sa stavom NATO-a da bi uvođenje zone zabrane letenja iznad Ukrajine moglo eskalirati situacije, Timošenko je rekla da nije potrebna dozvola NATO-a nego da bi to mogla napraviti koalicija ukrajinskih susjeda. Od Vijeća sigurnosti UN-a je zatražila da u Ukrajinu pošalju mirotvorne snage i najnovije protuzračne sustave.

Ukrajinski pregovarač: ‘Voljni smo pregovarati o ‘ne-NATO’ modelu’

21:01 “Ukrajina neće raditi kompromise oko svog teritorijalnog integriteta u pregovorima s Rusijom, no, voljna je pregovarati o ‘ne-NATO’ modelu za budućnost”, kazao je danas za Fox News jedan od ukrajinskih pregovarača David Arahamija dodavši kako su spremni razgovarati sa širokim krugom zemalja, ne samo s Rusijom.

‘Ne-NATO status’ (MNNA) naziv je koji je SAD dodijelio vladama bliskih savezničkih država koje imaju strateške odnose s oružanim snagama SAD-a, ali nisu članice NATO-a. Njihov status ne uključuje uzajamni dogovor o obrani sa SAD-om, no ipak donosi različite vojne i financijske prednosti koje inače nisu dostupne zemljama koje nisu u NATO-u.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Britanski parlament sutra glasa o novim sankcijama protiv Rusije

20:38 Britanski parlament sutra će glasati o uvođenju novih sankcija protiv Rusije. Vlada u Londonu namjerava se “obrušiti na korumpirane elite i povećati pritisak na Putinov režim”. Predložili su amandmane na prijedlog zakona o ekonomskim zločinima, koji bi im omogućili brže uvođenje strožih sankcija protiv Rusije, a koji je sutra na dnevnom redu parlamenta.

Britanija je već, kao i ostatak Zapada, uvela sankcije Rusiji, uključujući i zamrzavanje imovine za ruske oligarhe Ališera Usmanova i Igora Šuvalova, kao i protiv Putina, ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova te više od 300 drugih pojedinaca u Rusiji i Bjelorusiji.

TikTok onemogućuje objavljivanje novog sadržaja iz Rusije

20:10 TikTok onemogućuje emitiranje uživo i stavljanje novog sadržaja na svoju platformu iz Rusije, objavili su iz kineske kompanije. Navode da je razlog za tu odluku novoizglasani ruski zakon oko “fake newsa”, prema kojem onima koji šire “lažne” informacije o ruskim oružanim snagama prijeti i do 15 godina zatvora.

TikTok poručuje da zbog tog ruskog zakona “nisu imali izbora” nego suspendirati te opcije svoje aplikacije, dok ne “utvrde sigurnosne implikacije tog zakona”, ali su naglasili da će korisnici i dalje moći koristiti aplikaciju za slanje poruka. TikTok je posljednja u nizu tehnoloških kompanija koje su se povukle iz Rusije.

Danska će održati referendum o povratku u zajedničku obrambenu politiku EU-a

20:04 Danska premijerka Mette Frederiksen i koalicija stranaka su najavili da će Danska povećati proračun za obranu na 2 posto BDP-a do 2033. Uz to će se 1. lipnja ove godine održati referendum na kojem će se građani izjasniti oko sudjelovanja Danske u zajedničkoj obrambenoj politici EU-a – gotovo 30 godina nakon što se Danska odlučila izuzeti iz toga, navodi Reuters.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Povijesna vremena zahtijevaju povijesne odluke”, kazala je Frederiksen. Najavila je i da će Danska postati neovisna o ruskom plinu, ali nije kazala kada će se to dogoditi.

Izuzeće Danske iz sudjelovanja u europskoj obrambenoj politici je jedno od četiri izuzeća koje su ispregovarali s EU-om. To znači da ne sudjeluju u europskim vojnim operacijama niti daju podršku ili opskrbljuju obrambene napore EU-a.

American Express blokirao Rusiju i Bjelorusiju

19:22 Nakon što su jučer Visa i Mastercard objavili da napuštaju Rusiju, a danas je istu odluku donio i American Express. Iz kompanije su rekli kako njihove kreditne kartice, izdane izvan Rusije, više neće raditi u trgovinama ili na bankomatima u zemlji, dok kartice koje su izdale ruske banke unutar Rusije, neće raditi izvan države. Poručili su i da prekidaju sve poslovne operacije u Bjelorusiji.

Gradonačelnik Irpina: U evakuaciji civila iz grada ubijeno 8 civila

19:16 Tijekom evakuacije ljudi iz Irpina, grada udaljenog 20-ak kilometara od Kijeva, ubijeno je 8 civila, tvrdi gradonačelnik Oleksandar Markušin, prenosi Kyiv Independent. Među ubijenima je navodno dvoje djece, a gradonačelnik je konstatirao da su ljudi ubijeni kada su ruske snage počele pucati po civilama koji su autobusom htjeli pobjeći iz Irpina.

Novinarka New York Timesa, Lynsey Addario, koja iz Ukrajine izvještava o ruskoj invaziji, danas je opisala kako je bila na terenu kada su ruske snage počele pucati po civilima u Irpinu. Ispričala je kako je pred njom ubijeno najmanje troje ljudi. Više o njezinoj potresnoj priči pročitajte OVDJE.

Britanija: ‘Rusija želi umanjiti odgovornost za civilne žrtve u Mariupolju’

19:05 Britansko ministarstvo obrane poručilo je kako je drugi dan za redom propao pokušaj evakuacije civila iz Mariupolja te da je Rusija, kao i jučer, optužila Ukrajina za kršenje dogovora o prekidu vatre. “To je najvjerojatnije dodatni pokušaj da Rusija umanji odgovornost za civilne žrtve u neprekinutom ruskom granatiranju grada”, naglasili su.

U izvještaju britansko ministarstvo je ustvrdilo kako je sporazum o prekidu vatre, koje je trebalo trajati od 10 do 21 sati po lokalnom vremenu, prekršen nekoliko sati nakon što je dogovor implementiran. “Rusko granatiranje grada je najvjerojatnije ostalo na istoj visokoj razini viđenoj proteklih dana”, istaknuli su.

Blinken: SAD je dao zeleno svjetlo NATO članicama da šalju zrakoplove Ukrajini

18:57 Šef američke diplomacije Antony Blinken kazao je da je SAD dao “zeleno svjetlo” NATO članicama da šalju borbene zrakoplove Ukrajini što je jučer zatražio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Dok NATO članice razmatraju slanje borbenih zrakoplova ukrajinskoj vojsci i dalje čvrsto odbijaju zabraniti letenje iznad Ukrajine. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u petak je izričito odbio intervenciju snaga Saveza bilo na kopnu ili u zraku kazavši da bi to moglo pogoršati sukob.

Kuleba: U Ukrajinu se došlo boriti 20.000 stranih državljana

18:48 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je rekao da je oko 20.000 stranih državljana došlo u Ukrajini boriti se protiv ruskih snaga. “Dolaze iz europskih zemalja uglavnom. Mnogi ljudi u svijetu su mrzili što Rusija radi proteklih godina, ali im se nitko nije usudio izravno suprotstaviti. Kada su ljudi vidjeli da se Ukrajinci bore i da ne odustaju, mnogi su bili motivirani da se pridruže borbi i drže Rusiju odgovornom za invaziju”, kazao je Kuleba za CNN.

Inače, Rusija je ovih dana optužila Hrvatsku da je poslala 200 ‘plaćenika’ u Ukrajinu da se bore uz ukrajinske snage te su zbog toga htjeli uručiti notu vojnom atašeu hrvatskog veleposlanstva, no on ju je odbio. Iz Moskve su poručili da strane borce neće smatrati ratnim zarobljenicima ako budu uhvaćeni.

Rusija upozorila druge zemlje da ne pružaju smještaj ukrajinskim zrakoplovima

18:27 Rusija je danas upozorila da bi države koje ugoste ukrajinske borbene zrakoplove, mogla smatrati sudionicima sukoba. “Znamo da su ukrajinski borbeni zrakoplovi odletili u Rumunjsku i druge susjedne zemlje. Želimo naglasiti da bi se korištenje zračnih luka tih zemalja za smještaj ukrajinskih borbenih zrakoplova za operacije protiv ruskih oružanih snaga moglo sagledati kao sudjelovanje tih zemalja u oružanom sukobu”, kazao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Inače, Rumunjska je NATO članica, a NATO lideri su odlučno poručili da će braniti svaki pedalj svog teritorija iako su odbacili mogućnost intervenciji snaga Saveza u Ukrajini.

Zapad razmatra zabranu uvoza ruske nafte

18:16 Europa i SAD aktivno raspravljaju o zabrani uvoza ruske nafte i plina kao dio novih sankcija protiv Moskve zbog napada na Ukrajinu, kazao je američki šef diplomacije Blinken, no, nije direktno najavio potpuni bojkot ruske nafte. “Aktivno raspravljamo s europskim partnerima o zabrani uvoza ruske nafte u naše zemlje, a da istovremeno održimo stalnu globalnu opskrbu nafte”, kazao je Blinken za NBC.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Kuleba jučer je direktno pozvao Zapad da prestane koristiti rusku naftu s porukom “ne smrdi li vam na ukrajinsku krv”.

IAEA: Osoblje nuklearke u Zaporižju prima naredbe od ruskog zapovjednika

18:07 Osoblje nuklearne elektrane Zaporižje sada prima naredbe od zapovjednika ruskih snaga, koje su zauzele nuklearku ranije ovog tjedna, navodi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Iz agencije su poručili da su im ukrajinske vlasti rekle da su ruske snage u Zaporižju isključile neke mobilne mreže i internet pa informacije iz nuklearne elektrane ne mogu dobivati normalnim kanalima.

“Iznimno sam zabrinut”, kazao je čelnik IAEA-e Rafael Grossi. IAEA naglašava da osoblje u najvećoj nuklearnoje elektrani u Europi “mora moći ispunjavati svoje sigurnosne dužnosti i donositi odluke bez pritisaka”. Dodaju kako je ukrajinski nuklearni regulator ustvrdio da imaju problema komunicirati sa svojim osobljem u Zaporižju.

Rusija pritvorila najmanje 4357 prosvjednika

18:05 Izašle su najnovije procjene prema kojima je Rusija danas pritvorila najmanje 4357 osoba koje su prosvjedovale protiv rata u Ukrajini. Prosjedi su održani u 56 ruskih gradova. Podsjetimo, zadnje su procjene govorile o 3500 uhićenih.

Velika Britanija šalje još opreme Ukrajini

18:00 Britanski premijer Boris Johnson dogovorio je s predsjednikom Zelenskijem da će njegova zemlja Ukrajini poslati još obrambene opreme. “Lideri zemalja s razgovarali o potrebi ukrajinske vojske a premijer je razgovarao s partnerima kako bi poslali još opreme Ukrajini”, rekao je glasnogovornik Downing Streeta.

Prva runda medicinskih zaliha stigla do Kijeva

17:50 Prva runda hitnih medicinskih zaliha stigla je preko Liječnika bez granica do Kijeva. “Bilo je važno ovo napraviti brzo”, rekao je koordinator Liječnika bez granica Christopher Stokes.

Ukrajina traži izbacivanje Rusije i Bjelorusije iz MMF-a

17:40 Ukrajina će tražiti izbacivanje Rusije i Bjelorusije iz MMF-a, rekao je premijer te zemlje Denis Šmihal.

Rusi nuklearnu elektranu koriste kao vojnu bazu?

17:25 Ukrajinska televizija Nexta prenosi izjavu ukrajinskog direktora agencije za proizvodnju nuklearne energije Pjotra Kotina koji je rekao da je u nuklearnoj elektrani Zaporožje trenutno oko 500 ruskih vojnika. “Okupatori koriste ukrajinske nuklearne elektrane kao vojne baze”, rekao je.

Dodao je kako Rusi ne očekuju da će ih netko izbaciti iz nuklearnih elektrana, jer znaju da je sigurnost tih postrojenja važnija od svega drugoga. “Bilo kakvo granatiranje je neprihvatljivo”, rekao je Kotin.

Elizejska palača: Putin kaže da će cilj ostvariti pregovorima ili ratom

17:10 AFP prenosi dijelove razgovora Putina i Macrona koje je objavila Elizejska palača. Pišu da je ruski predsjednik Macronu rekao kako će svoj cilj ostvariti pregovorima ili ratom. Osim toga, uvjeravao je i da mu nije plan napadati ukrajinske nuklearne elektrane.

Ruski vojnici pucaju po prosvjednicima u Ukrajini

16:48 Ukrajinski Interfax javlja da su ruske snage pucale po prosvjednicima u mjestu Nova Kakhovka. Oko 2000 ljudi su se skupile na ulicama i prosvjedovale protiv okupacije. Ruska vojska je u jednom trenutku počela pucati, a Nexta javlja da je par ljudi ranjeno.

Rusi oštetili liniju plinovoda, 700.000 ljudi bez grijanja

16:28 Članica ukrajinskog parlamenta Inna Sovsun na Twitteru je objavila da su Rusi oštetili plinovod između Donjecka i Mariupolja zbog čega je 700.000 ljudi ostalo bez grijanja na području na kojem su temperature ispod nule. “Gotovo milijun ljudi će se suočiti s humanitarnom katastrofom i riskirati smrzavanje do smrti”, poručila je i pozvala na uspostavljanje no-fly zone.

Ministarstvo unutarnjih poslova: ‘U Ukrajinu se vratilo 140.000 ljudi’

16:15 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova javlja da se u Ukrajinu od početka rata vratilo oko 140.000 ljudi. Dodaju da s 80 posto njih muškarci.

UN: U Ukrajini ubijena najmanje 364 civila

16:00 UN javlja kako su u Ukrajini od početka agresije ubijena najmanje 364 civila dok je još 759 njih ranjeno. UN naglašava da su te procjene značajno manje od stvarnog stanja.

U Rusiji uhićeno 3500 prosvjednika

15:45 Ruska policija javlja da je u Rusiji danas uhićeno oko 3500 ljudi koji su prosvjedovali protiv rata u Ukrajini. Oko 1700 njih je uhićeno u Moskvi. Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama, koje su objavili kritičari Kremlja prikazuju stotine ljudi kako marširaju Moskvom izvikujući “Ne ratu!” i “Sramota!”, piše Reuters.

Putin optužio Ukrajince za incident u elektrani Zaporožje

15:34 Macron i Putin danas su razgovarali sat i 45 minuta. Detalji razgovora sporo izlaze, ali mediji javljaju kako je Putin za incident u nuklearnoj elektrani Zaporožje (kada je došlo do požara uslijed ruskog granatiranja) optužio ukrajinske radikale. Ustvrdio je usput da su razine radijacije normalne dodavši i da Ukrajinci sprječavaju civile da se evakuiraju iz Mariupolja, prenosi Guardian.

SAD ima dokaze o napadima na civile

15:30 Američki državni tajnik Anthony Blinken rekao je da je SAD vidio dosta uvjerljive dokaze o namjernim napadima na civile s ruske strane. Rekao je da dokumentiraju ta izvješća kako bi se istražilo radi li se o ratnim zločinima.

Ubijeno troje civila dok su bježali iz Irpina

15:19 Dopisnica New York Timesa iz Ukrajine javlja kako je danas svjedočila namjernom pucanju po civilima koji su bježali iz Irpina. Piše kako je troje civila poginulo pred njom dok su bježali. New York Times piše da se radi o članovima iste obitelji koji su pokušali pretrčati preko izloženog dijela ceste. Pomagali su im i Ukrajinski vojnici.

Zelenskij spreman razgovarati s Putinom

14:55 Zamjenik šefa ureda predsjednika Zelnskog, Andrij Sibiga, rekao je da je predsjednik Zelenskij spreman na direktne pregovore s Putinom, javlja Nexta.

Rusi gađali institut za fiziku koji ima nuklearni materijal i reaktor?

14:40 Nacionalna služba sigurnosti Ukrajine javlja da su Rusi gađali institut za fiziku u Harkivu u kojemu se nalaze nuklearni materijal i reaktor. Dodali su da bi ovaj napad mogao dovesti do velike ekološke katastrofe. Gađali su ga raketnim bacačima Grad, prenosi Sky.

Crveni križ: Evakuacija iz Mariupolja je zaustavljena

14:36 Međunarodni odbor Crvenog križa je potvrdio da je evakuacija civila iz Mariupolja zaustavljena, prenosi AFP.

U Rusiji uhićeno više od 2000 prosvjednika

14:27 OVD-Info, neovisna skupina koja prati prosvjede sa sjedištem u Rusiji, javlja da je dosad uhićeno preko 2000 prosvjednika protiv rata u Ukrajini. Ranije su, prenosi Sky, javili o 559 uhićenih.

Razgovaraju Putin i Macron

14:15 Sky News javlja da francuski predsjednik Emmanuel Macron i ruski predsjednik Putin održavaju novi telefonski razgovor.

Papa poručio da događaji u Ukrajini nisu vojna operacija već rat

14:00 Papa Franjo u nedjelju je izrazio žaljenje zbog “rijeka krvi i suza” koje teku Ukrajinom nakon ruske invazije te je pozvao da se uspostave humanitarni koridori. “Ukrajinom teku rijeke krvi i suza, ovo nije tek puka vojna operacija već rat koji sije smrt, uništenje i bijedu”, rekao je nakon molitve Angelusa i pozvao da se za pomoć stanovništvu uspostave “stvarni humanitarni koridori”.

“Žrtve su sve brojnije, kao i ljudi koji bježe, posebno je puno majki i djece. Potreba za humanitarnom pomoći u ovoj mučeničkoj zemlji dramatično raste iz sata u sat”, kazao je argentinski papa koji je dosad više puta pozivao na prekid borbi u Ukrajini.

BBC-jevi izvori: ‘Ruska vojska nije spremna za rat u Ukrajini’

13:50 Izvori iz britanskih obrambenih snaga rekli su BBC-ju ruska vojska nije spremna za rat u Ukrajini. “Oni su zbilja mislili da idu na vojne vježbe, ne da su to pripreme za invaziju”, rekao je jedan izvor. Drugi je rekao da je Putin mislio da ima vojsku veličine koju je vidio na paradi za Dan pobjede pa dodao: ‘ali, pokazalo se da vojska s parade nije vojska za borbu.’

Zelenskij: Uništili su aerodrom u Vinnicji

13:38 Ukrajinski mediji prenose da je predsjednik Zelenskij objavio da su Rusi u napadu na grad Vinnicju uništili tamošnji aerodrom. Još jednom je pozvao za uspostavljanje no-fly zone iznad Ukrajine. Dopisnici prenose kako on tvrdi da su ispalili osam raketa na grad i uništili aerodrom. Radi se o civilnom aerodromu u gradu koji se nalazi jugozapadno od Kijeva.

Evakuacija Mariupolja opet propala?

13:28 Sky News javlja da je evakuacija Mariupolja opet propala te da Ukrajina i Rusija opet krive onu drugu stranu za to. Ukrajinska televizija je danas objavila video vojnika koji je rekao da su Rusi okružili grad i da nastavljaju granatirati grad. Interfax pak javlja da je oko 300 ljudi izašlo iz grada i dodaju da Ukrajinci ne paze na prekid vatre.

Jedan od zadnjih neovisnih medija u Rusiji blokiran

13:24 Mediazona, portal koji su osnovale dvije članice Pussy Riotsa, danas je blokiran. Bio je to jedan od posljednjih neovisnih medija u toj zemlji. Objavili su i zašto su blokirani: “Zato što izvještavamo neovisno o tome što se događa u Ukrajini i zato što invaziju zovemo invazijom a rat ratom.”

Putin će prestati s ‘vojnom operacijom’ ako se Ukrajina prestane boriti

13:08 Glasnogovornik Kremlja obavio je Putinovu poruku da će Rusija prestati s onim što oni nazivaju vojnom operacijom samo ako se Ukrajine prestane boriti i ispuni uvjete Rusije. Dodao je da se Putin nada kako će pregovarači sutra imati konstruktivniji pristup i ‘uzeti stvarnost u obzir’.

Ispričao je kako je Putin rekao da vojna operacija u Ukrajini ide prema planu. Dodajmo i da su ruski uvjeti za Ukrajinu koju sada spominju zapravo predaja Ukrajine Rusiji ali i odustajanje od ulaska u NATO savez.

Erdogan pozvao na hitni prekid vatre

13:00 AFP javlja da je Erdogan u današnjem pozivu Putina pozvao na hitni prekid vatre, otvaranje humanitarnih koridora i potpisivanje mirovnog sporazuma.

Britanci traže da ukrajinske izbjeglice vade vize u Parizu i Bruxellesu

12:52 Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin u nedjelju je pozvao Britance da učine više za pomoć ukrajinskim izbjeglicima zapelima u francuskoj luci Calais nakon što su britanske vlasti mnogima poručile da zahtjev za vizu podnesu u Parizu i Bruxellesu.

„Dva puta sam kontaktirao svoju britansku kolegicu i rekao joj da uspostavi konzulat u Calaisu“, rekao je Darmanin za radio Europe 1, govoreći o britanskoj ministrici Priti Patel. „Imamo dobre odnose s njom. Ona je pristojna osoba. Siguran sam da će riješiti taj problem“, dodao je Francuz.

Izraelski premijer posreduje između Rusije i Ukrajine

12:45 Izraelski premijer Naftali Bennett oglasio se o svojem posredovanju između Ukrajine i Russije. Rekao je da će nastaviti biti medijator iako se uspjeh čini malo vjerojatnim. Ukrajina je tražila da Izrael bude predsjednik s obzirom na to da i ona i Rusija imaju dobre odnose s tom zemljom.

Ured izraelskog premijera danas je objavio da je on tri puta razgovarao s ukrajinskim predsjednikom u 24 sata kao i da se sastao s ruskim predsjednikom te njemačkim kancelarom. Bennett nije otkrio detalje razgovora rekavši tek kako ima blagoslov svih strana u sukobu da nastavi s posredovanjem.

Nastavljaju se privođenja ljudi na prosvjedima u Rusiji

12:43 Više od 559 ljudi privedeno je u nedjelju u prosvjedima protiv invazije predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu u 21 gradu širom Rusije, priopćio je OVD-Info, neovisna skupina koja prati prosvjede sa sjedištem u Rusiji.

Skupina OVD- Info sa sjedištem u Rusiji rekla je da je policija privodila ljude na prosvjedima uključujući ruski lučki grad Vladivostok i sibirski grad Irkutsk. Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu informaciju, niti dospjeti do glasnogovornika policije u Vladivostoku i Irkutsku. Ni rusko ministarstvo unutarnjih poslova nije bilo dostupno za komentar.

Ukrajinski dužnosnik: Rusija okružuje grad Dnjipro

12:33 Ukrajinski dužnosnik rekao je da Rusija premješta snage kako bi okružila grad na jugoistoku zemlje, Dnjipro. Dodao je da je Rusima sada cilj Ukrajini oduzeti pristup Crnom moru, javlja Sky.

Zelenskij: Rusi će bombardirati Odesu

12:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratio se danas građanima svoje zemlje. Zelenskij je preko televizije poručio da se Rusi pripremaju na bombardiranje velike luke na obali Crnog mora, Odese. “Bombardiranje Odese? Bit će to ratni zločin. Bit će to povijesni zločin”, rekao je. U istom govoru ukrajinski predsjednik se obratio Rusima, rekavši da nije prekasno da pomognu zaustaviti rat.

“Sada možemo prevladati zlo, nije prekasno. Možete izgubiti samo svoj posao, nemojte propustiti priliku”, istaknuo je Zelenskij.
“Rusi, ovo nije samo borba za mir u Ukrajini, ovo je borba za našu slobodu. Ako sada budete šutjeli, u budućnosti će za vas govoriti samo vaše siromaštvo. Nemojte šutjeti”, naglasio je. Kazao je da je ukrajinska vojska uhvatila članove ruske vojske i ponovio da imaju dokaze za bombardiranje Odese.

“Stotine ruskih vojnika i pilota su nam bombardirale gradove. Čuli smo njihove dokaze, vidjeli dokumente. Ovo nije improvizirani rat. Namjeran je. Planiran je”, rekao je. “Borimo se za naše danas, za našu granicu, za slobodu, da ne postanemo robovi”, zaključio je ukrajinski predsjednik.

Blinken kaže da rade na planu za borbene avione s Poljskom

11:55 Anthony Blinken je danas u posjeti Moldaviji rekao je da SAD razmata slanje vojnih aviona Poljskoj ako se ta zemlja odluči poslati svoje vojne avione Ukrajini. “Ne mogu govoriti o vremenskom okviru, ali mogu reći da jako, jako aktivno razmatamo tu opciju”, rekao je.

Ukrajinci tvrde da je dosad poginulo 11.000 ruskih vojnika

11:50 Ukrajinci su danas kao i svakog dana objavili nove podatke o šteti za koju tvrde da su je nanijeli ruskoj vojsci. Pišu da je do 6. ožujka poginulo 11.000 ruskih vojnika kao i da su im oborili 44 vojna aviona i 48 helikoptera. Oduzeli su im ili uništili, pišu, 285 tenkova te 985 oklopnih vozila.

VCIOM tvrdi da 71 posto Rusa podržava ‘vojnu akciju’ u Ukrajini

11:40 Anketa ruskog centra za istraživanje javnog mnijenja VCIOM-a otkriva da 71 posto Rusa podržava ‘vojnu operaciju u Ukrajini’, kako se naziva agresija ruske vojske na tu zemlju. To znači da je postotak građana koji podržavaju Putinov rat porastao sa 65 posto koliko je iznosio 25. veljače, odnosno 68 posto koliko ih je bilo 27. veljače. VCIOM je također utvrdio kako 70 posto ispitanika vjeruje da ‘specijalna vojna operacija u Ukrajini’ ide uspješno, dok ih 84 posto vjeruje ruskim oružanim snagama.

UNHCR: Iz Ukrajine je izbjeglo preko 1,5 milijuna ljudi

11:26 UNHCR je objavio najnovije procjene prema kojima je iz Ukrajine, otkako je počeo rat u toj zemlji, izbjeglo 1,5 milijuna ljudi. Ranije su izvijestili da bi se do lipnja taj broj mogao povećati na četiri milijuna. Sa sadašnjim bojkama je ovo najveća izbjeglička kriza nastala na tlu Europe od Drugog svjetskog rata, javljaju mediji.

Izraelski premijer treći put se čuo sa Zelenskijem

11:21 Izraelski premijer Naftali Bennett jučer je potajno otputovao u Rusiju gdje se sastao s Vladimirom Putinom. Nakon toga se sastao s Volodimirom Zelenskijem, pa otišao u Njemačku an sastanak s kancelarom Olafom Scholzom. Da se Bennett ide naći s Putinom znali su tek Amerikanci, objavljeno je jučer. U međuvremenu se Bennett još dva puta čuo s predsjednikom Ukrajine.

Erdogan razgovarao s Putinom

11:18 Ruska novinska agencija RIA i ukrajinski mediji javljaju da je turski predsjednik Erdogan telefonski razgovarao s Putinom. Zna se tek da je tema bio rat u Ukrajini, ali detalji nisu poznati.

Granatirana kontrolna točka za prihvat civila u Kijev?

11:13 CNN javlja da je jutros granatiran evakuacijski prijelaz za civile koji pokušavaju pobjeći iz Irpina u Kijev. Javljaju da su mediji snimalo na toj lokaciji kada je počela pucnjava iz teške artiljerije. U to vrijeme su, pišu, civili prelazili kroz kontrolnu točku na evakuacijskom punktu. Zasad nema izvještaja o žrtvama.

Blinken jučer kratko prešao u Ukrajinu

11:08 Američki državni tajnik Anthony Blinken jučer je posjetio Poljsku pa se na granici s Ukrajinom sastao s ministrom vanjskih poslova te zemlje Dmitrom Kulebom. No, sada Guardian javlja da je Blinken nakratko prešao u Ukrajinu nakon sastanka s Kulebom. Pišu da su razgovarali o zapadnjačkoj pomoći Ukrajini.

UN: iz Ukrajine izbjeglo 1,5 milijuna ljudi

10:48 Iz Ukrajine je u posljednjih deset dana izbjeglo više od milijun i pol ljudi, maloprije je objavio UN.

TASS: Humanitarni koridori opet će biti otvoreni

10:41 Ruska državna novinska agencija TASS objavila je da će humanitarni koridori u ukrajinskim gradovima Mariupolju i Volnovahi danas biti ponovno otvoreni. To je novinarima rekao Eduard Basurin, zamjenik načelnika tzv. Narodne milicije Donjecke Narodne Republike.

Rusi iz minobacača gađaju most i ubijaju civile u Kijevu?

10:38 Ukrajinska strana tvrdi da ruska vojska granatira most između Irpina i Kijeva, kojim se civili služe u evakuaciji. Pozivaju se na izjave očevidaca. Navodno ima i mrtvih.

WHO: U Ukrajini su napadnuti zdravstveni centri

10:19 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je “nekoliko” napada na zdravstvene centre u Ukrajini i istražuje druge, rekao je ravnatelj WHO-a u nedjelju. “Napadi su uzrokovali višestruke smrti i ozljede”, napisao je Tedros Adanom Gebrejesus na Twitteru.

“Napadima na zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike krši se medicinska neutralnost i međunarodno humanitarno pravo”, napisao je. U kratkoj poruci Tedros nije spomenuo Rusiju, koja je napala Ukrajinu 24. veljače.

Preko 60 uhićenih u novim prosvjedima u Rusiji

10:13 Više od 64 osoba privedeno je na antiratnim prosvjedima na ruskom dalekom istoku, u gradu Vladivostoku, i istočnom Sibiru, u Irkutsku, priopćila je nevladina udruga koja prati provjede OVD-Info. Reuters piše da nisu mogli samostalno provjeriti informacije.

Zelenskij u novom obraćanju: Ukrajina je supersila duha

10:00 U nedjelju ujutro predsjednik Volodimir Zelenskij pohvalio je “mnoge oblike otpora” kojima se Ukrajinci suprotstavljaju ruskoj invaziji i nazvao svoju zemlju “supersilom duha”.

Država je, kako je rekao u novom obraćanju naciji, djelovala “na maksimumu mogućnosti”, s vojnicima koji se bore, ali i običnim ljudima koji su branili gradove, bolnice i vatrogasne postrojbe. Potaknuo je stanovnike okupiranih područja na prosvjed, ako je to moguće. Deset dana nakon rata, rekao je, Ukrajina se ujedinila s “milijunima ljudi, koji su postali jedna cjelina”.

Rusi uništili vojnu zrakoplovnu bazu

09:45 Rusija je udarila i onesposobila ukrajinsku vojnu zračnu bazu Starokostiantiniv dalekometnim visoko preciznim oružjem, tvrdi u nedjelju rusko ministarstvo obrane. “Ruske oružane snage nastavljaju s napadima na vojnu infrastrukturu Ukrajine”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

“Ujutro 6. ožujka izvršeni su udari visoko preciznim dalekometnim oružjem. Onesposobljena je baza ukrajinskih zračnih snaga u blizini Starokostiantiniva. Kazao je kako su ruske raketne snage uništile i raketni sustav S-300 pod kontrolom Ukrajine. Dodao je da je Rusija u posljednja 24 sata oborila 10 ukrajinskih zrakoplova i helikoptera.

Uskoro evakuacija iz Mariupolja

9:30 Gradske vlasti Mariupolja objavile su da bi evakuacija civila trebala početi u podne po lokalnom vremenu (11 po srednjoeuropskom vremenu), te da je dogovoren privremeni prekid vatre. Prema gradskim vlastima prekid vatre trajat će od 10 do 21 sat po lokalnom vremenu (9 do 20 po srednjoeuropskom vremenu).

Britanski obavještajci kažu da Rusija u Ukrajini cilja naseljena područja

9:15 Britanska vojna obavještajna služba rekla je u nedjelju da ruske snage ciljaju naseljena područja u Ukrajini, ali da snažan otpor usporava rusko napredovanje. “Opseg i snaga ukrajinskog otpora nastavlja iznenađivati Rusiju”, rekla je britanska vojna obavještajna služba. Rusija je “odgovorila ciljanjem naseljenih područja na više lokacija, uključujući Harkiv, Černjihiv i Mariupolj”.

Ukrajinci tvrde da su ubili 11 tisuća ruskih vojnika

9:05 Ukrajinske vlasti tvrde da su Rusi dosad izgubili 11 tisuća vojnika u svom pohodu na tu zemlju. To je maloprije na Twitteru objavio savjetnik predsjednika Ukrajine Mihailo Podoljak, a retvitalo je tamošnje Ministarstvo obrane. “Vrlo težak rat. Uz teške gubitke agresora. Od jutra 6. ožujka Rusija je izgubila oko 11.000 vojnika, oko 300 tenkova, više od 40 zrakoplova i 48 helikoptera. Uništeni su deseci topničkih sustava. Ukrajinci su sve to napravili u 10 dana. I učinit će više”, napisao je Podoljak. Više OVDJE.

Rusi tražili prekid vatre samo zato da se mogu resetirati?

8:44 Ruski prijedlog o jučerašnjem prekidu vatre u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju, kako bi se otvorio humanitarni koridor za evakuaciju civila, vjerojatno je bio pokušaj da sami sebi daju priliku da resetiraju svoje snage za ponovnu ofenzivu, priopćila je britanska vlada. Naime, s bojišta stalno stižu informacije o problemima u ruskoj vojsci, od lošeg inicijalnog planiranja do logističkih problema s gorivom, gumama i hranom, do sve slabijeg morala. Ovom pauzom su si, smataju vojni analitičari, kupiti vrijeme za regrupiranje i obnavljanje zaliha. Više OVDJE.

Rat spustio tečaj eura na najnižu razinu u dvije godine

8:30 Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna snažno porasla, dok je tečaj eura oštro pao jer je rat u Ukrajini usmjerio ulagače prema valutama koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena. Dolarov indeks ojačao je prošloga tjedna više od 2 posto, pa je u jednom trenutku dosegnuo 98,80 bodova, najvišu razinu od svibnja 2020. godine. Cijena eura je potonula oko 3 posto, na 1,0928 dolara, najnižu razinu od svibnja 2020. godine.

Ukrajinske snage krenule u niz obrambenih operacija

8:10 Ukrajinske oružane snage vode “žestoke borbe” protiv ruskih za kontrolu nad južnim gradom Mikolajivom i sjevernim Černjihivom, objavio je ukrajinski glavni stožer u priopćenju, a vode se i borbe za kontrolu nad Kijevom i Harkivom. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da njegove snage provode široku ofenzivu u Ukrajini i zauzele su nekoliko gradova i sela, objavila je u nedjelju ruska novinska agencija Interfax. Ukrajinske oružane snage priopćile su u nedjelju da provode niz obrambenih operacija, uključujući u istočnom dijelu okruga Doneck, u Slobožanskom i gradu Černjihivu te da je Rusija nastavila s naporima da opkoli Kijev i drugi po veličini grad Harkiv.

Ukrajina dobiva od Muska još satelitskih internetskih sustava Starlink

6:55 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zahvalio je tehnološkom milijarderu Elonu Musku što podupire Ukrajinu svojim satelitskim internetskim sustavom Starlink. “Sljedeći tjedan dobit ćemo još jednu seriju sustava Starlink za uništene gradove”, napisao je u tvitu Zelenskij te zahvalio Musku “jer podržava Ukrajinu riječima i djelima”. Starlink, sustav Muskove tvrtke SpaceX, pomoći će Ukrajincima da dobiju pristup internetu ako zakaže telekomunikacijska mreža ili bude uništena u borbama.

Ukrajinci: ‘Rusi žele zauzeti branu ključne hidroelektrane’

6:45 Ukrajinska vojska upozorila je u nedjelju kako ruske snage žele zauzeti branu ključne hidroelektrane južno od glavnog grada Kijeva nakon što je u invaziji do sada zauzela nekoliko energetskih infrastrukturnih objekata. U izvješću objavljenom rano u nedjelju, vrh ukrajinske vojske ustvrdio je da je Rusija planirala zauzeti branu Kanivske hidroelektrane koja se nalazi 150 kilometara južno od Kijeva na rijeci Dnjipro.

Stanje u Mariupolju strašno, nemaju struje, mrtve je nemoguće prebrojati

6:40 Gradonačelnik Mariupolja, luke na jugu Ukrajine, izjavio je da se njegov grad u nestašici komunalnih usluga, suočava sa “humanitarnom blokadom”. Ruske vojne jedinice prerezale su svih 15 dalekovoda do grada koji je bez električne energije već pet dana, rekao je gradonačelnik Vadim Boičenko za ukrajinsku televiziju. Dodao je kako su se ljudi tresli od zime u svojim stanovima jer su sve toplane imaju pogon na električnu energiju. Niti mobilna komunikacija radi bez struje, objasnio je. Čak i prije početka rata, glavni gradski vodovod je isključen, pa su pet dana nakon početka invazije potrošene sve vodene rezerve. Rekao je i da je nemoguće izbrojati broj poginulih civila.

Niz eksplozija u Harkivu

6:35 Tijekom noći se čuo niz eksplozija u Harkivu, drugom po veličini gradu, izvijestili su ukrajinski mediji

Ukrajina za danas planira niz obrambenih operacija

6:30 Ukrajinske oružane snage priopćile su kako u nedjelju planiraju provesti niz obrambenih operacija, uključujući u istočnom dijelu okruga Donjeck, u Slobožanskom i gradu Černihiv.

 

Source link: www.telegram.hr