Uz uvjete koje je javno potvrdio glasnogovornik Kremlja, Moskva je navodno ponudila da Zelenskij ostane pro forma predsjednik, no to je odbio

Moskva objavila svoje zahtjeve za prekid rata. Je li Putin zbilja popustio kako mnogi tvrde?

Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine trenutno je u tijeku, a uoči početka novog pokušaja za postizanjem primirja Rusija je objavila svoje uvjete da zaustavi invaziju na susjednu zemlju. Moskva od Kijeva traži tri stvari – osiguranje neutralnosti kroz izmjenu Ustava, odnosno jamstvo da Ukrajina neće postati članica bilo kojeg bloka – EU-a ili NATO-a; priznanje Krima kao ruskog teritorija; kao i priznanje nezavisnosti Donjecka i Luhanska, odcijepljenih ukrajinskih regija na istoku zemlje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Te uvjete Reutersu je potvrdio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, poručivši da će Rusija zaustaviti invaziju ispuni li Ukrajina njihove zahtjeve. Peskov je dodao kako Rusija nije zainteresirana za dodatni ukrajinski teritorij ustvrdivši kako “završavaju demilitarizaciju” Ukrajine te da je bitno da Ukrajina “prekine vojno djelovanje”.

Predložili da Zelenskij ostane pro forma predsjednik?

Novinar nizozemskog istraživačkog portala Bellingcat Christo Grozev navodi da je od izvora saznao kako je Rusija još predložila da Volodimir Zelenskij ostane predsjednikom, ali samo pro forma, dok će Moskva imenovati Jurija Bojka za premijera.

Zelenskij je to izričito odbio, navodi Grozev.

Inače Bojko je proruski ukrajinski političar koji je služio kao zamjenik premijera, dok je predsjednik Ukrajine bio Viktor Janukovič, koji se počeo spominjati kao osoba koju Moskva želi vratiti u Kijev. Kako javlja Ukrajinska Pravda, pozivajući se na izvor, Januković je nekoliko sati prije početka pregovora odletio iz Moskve u Minsk.

Moskva promijenila zahtjeve u odnosu na prijašnje pregovore

Kada su zahtjevi Moskve za novu rundu pregovora iscurili, prije nego što ih je potvrdio Peskov, na društvenim mrežama se počelo nagađati da je Rusija smanjila zahtjeve u odnosu na prijašnje runde pregovora, jer im invazija ne napreduje u skladu s očekivanjima. Iako je današnja Peskova izjava dosad najjasnija ruska tvrdnja o onome što žele nametnuti Ukrajini, pojavili su se informacije o zahtjevima Moskve.

Tako je uoči prve runde pregovora Vladimir Putin u razgovoru s Emmanuelom Macronom kazao da je bezuvjetno biti prihvaćeni ruski sigurnosni interesi jedino ako će ” bezuvjetno biti prihvaćeni ruski sigurnosni interesi”. To je također uključivalo garantiranje neutralnog statusa Ukrajine, priznanje ruske suverenosti na Krimu, ali i “demilitarizaciju” i “denacifikaciju”, termine koje je Putin u više navrata spominjao tijekom invazije.

Kako su mnogi analitičari isticali “demilitarizaciju” je Kijev više puta odbio, a iako ju je Peskov spomenuo, nije dio uvjeta za prekid invazije. “Denacifikaciju” su, pak, mnogi shvatili kao želju Moskve da ukloni Zelenskog i njegovu vlast iz Kijeva.

Source link: www.telegram.hr