Srećko Đukić: Vučić više nikada ne može da povrati poverenje EU

Foto: N1

Aleksandar Vučić više nikada ne može povratiti poverenje Evropske unije (EU), tvrdi nekadašnji ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić, dok Dragan Šormaz iz Srpske napredne stranke (SNS) smatra da vojna i politička neutralnost više ne postoji i da će Srbija morati da se opredeli.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet istakao da je potrebno da Srbija bude deo EU u ekonomskom, političkom, vrednosnom i bezbednosnom smislu.

„Oni koji kažu da je potpisivanje Rezolucije UN o Ukrajini izdaja, to su najobičnije budale“, ocenio je Šormaz.

Ruski interes nije isto što i srpski interes, napomenuo je on i poručio da Srbija mora da bude na strani demokratije, slobode, ljudskih prava, prosperiteta i liberalnog kapitalizma, a ne na strani mraka, rata, nasilja, diktature i burazerske privrede.

Šormaz upozorava da Rusija ima kapactet da destabilizuje Srbiju „preko svojih medija, urednika, novinara i vajnih analitičara koje kontroliše“ i da upravo Vladimir Putin najviše obaveštajno „rovari po Srbiji“.

Kako je rekao u razgovoru s Tamarom Skrozza, Srbija ništa ne duguje Rusiji, niti zavisi od nje, budući da se problem Kosova rešava uz pomoć EU i SAD, dok je Rusija tu „nebitan faktor“.

Šormaz ne vidi problem ni u snabdevanju gasom i naftom, jer Rusija nije prekinula isporuku gasa ni državama koje su joj uvele sankcije, a nafta može da se kupi „gde god hoćete“.

S druge strane, Đukić sasvim drugačije percipira situaciju i ukazuje da nemamo ni gasa, ni nafte zato što smo celu naftnu industriju u većinskom delu prodali Rusima, koji je danas potpuno kontrolišu.

Prema njegovom objašnjenju, „dovoljno je da nam Rusija zavrne slavne gasa ili slavine nafte, ili i jedno i drugo, i mi da ostanemo kao riba na suvom“.

Đukić glasanje za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o osudi ruske agresije na Ukrajinu, ne smatra najavom promene spoljne politike Srbije i podseća da se ni inače ne zna na kojoj stolici ona sedi pre podne, na kojoj je u podne, a na kojoj uveče.

„Ako ideš u EU i prihvataš njene vrednosti, njene principe i njena načela moraš im biti odan od početka do kraja. Ako ne, ako si se opredelio za savez sa Rusijom, onda moraš Rusiji biti odan“, poručio je on, uz opasku da sedenje na više stolica može da bude korisno samo u nekom kraćem periodu.

Đukić je FoNetu rekao i da je Vučić, postupcima posle napada Rusije na Ukrajinu, „prešao Rubikon posle kojeg nema povratka“ i da je „konačno pao na ispitu“.

Podseća da je Vučić pobedio na izborima 20212.godine zastupajući tuđu platformu ulaska Srbije u EU, da smo zatim svake godine bili sve dalje od tog cilja, a da smo danas beskonačno daleko.

Vladimir Putin je loše procenio svoje korake, ocenio je Đukić, uveren da su ga po pitanju stavova EU, SAD, Japana i Kanade o Ukrajini, obmanule sopstvene obaveštajne službe.

„Trebalo je samo da počne rat i da se Evropa podeli, da jedan deo Evrope stane na stranu Rusije, a drugi deo da bude navodno protiv Rusije. Ništa od toga se nije desilo, niti će se desiti, jer je Evropa sve jedinstvenija“, naglasio je on.

Iako i Šormaz procenjuje da je Evropa jedinstvenija nego ikad, on misli da nisu omanule ruske obaveštajne službe, već analitičari ili je „Putinu zamagljen pogled“.

Source link: www.danas.rs