Puhovski: Ukrajina je veća opasnost za Rusiju, nego Afganistan za SAD, a ako bombardiranje Beograda nije bila agresija, onda nije ni ovo Kijeva

yt screenshot

Politički analitičar Žarko Puhovski je gostovao u emisiji Newsroom na N1 gdje je, između ostalog, pričao o sukobu u Ukrajini, široj geopolitičkoj slici i međunarodnom ratnom pravu. Ustvrdio je da Vladimir Putin zapravo oponaša američki stil ratovanja, ali se nije složio sa sugestijom da je ovime srušen međunarodni poredak. Baš suprotono, poručio je ovo zapravo utvrđivanje postojećeg.

Objasnio je zašto Rusija neće moći dogovarati za eventualne počinjene ratne zločine. “Nema ratnog zločina jer Rimski statut Međunarodnog kaznenog suda nisu prihvatili ni Rusija, ni SAD-a, ni Kina, ni Izrael, a po Statutu možete suditi samo ako se radi o državama stranama tog sporazuma ili ako imate Odluku Vijeća sigurnosti, što je nemoguće. Nemamo više mogućnosti da se tako stvari formalno proglase, kao što je to bilo kod Miloševića.».

“Nema nikakvog zraka da je na istočnoj strani manji otpor nego na zapadnoj. Nije se dogodilo ono što se očekivalo. Imate uništavanje gradova koje ne možete osvojiti. Kijev ima 80 puta više stanovnika nego Vukovar. Govori se da je to najveći sukob nakon Drugog svjetskog rata. Vjerujem da ih ovdje neće biti ubijeno koliko je bilo u Jugoslaviji. Da ne govorim o Africi i Rhuandi, gdje su brojke bile još veće nego u bivšoj Jugoslaviji”, rekao je Puhovski pa dodao:

“Kriteriji koji se sada primjenjuju na Rusiju, nisu se primjenjivali na SAD i Izrael. Nije mi jasno kako se netko danas može pozivati na međunarodni poredak kada su slavili bombardiranje Bagdada, pa ako hoćete i Beograda. Sve mimo odluke Vijeća sigurnosti. Ili je i jedno i drugo agresija, ili niti jedno. Uvjeren sam da je Ukrajina sigurno veća opasnost za Rusiju nego što je Afganistan za SAD. Sada smo svi u istom loncu u kojem veliki igraju svoje igre, lupaju po malima, ali međusobno se ne sudaraju. Imamo hladni rat, ali bez svjetonazorske podjele. Imate čistu geopolitiku.”

Profesor odbacuje navode da je nova podjela utemeljena na sukobu zapadne demokracije i autokratskog režima. “Ne vidim po čemu je Rusija više autokratska od Mađarske. Da ne govorimo o tome da su u SAD-u pobili više ljudi koje smartraju neprijateljima režima nego u Rusiji. Nema spora da je bolje živjeti u Washingtonu nego Moskvi, ali činjenica je da danas više nema te razlike između autokratskih i demokratskih zemalja”, smatra Puhovski.

Također je istaknuo simptomatičnu činjenicu da SAD nije zaustavio poslovanje s bankom preko koje vode trgovinu plina i nafte te da nisu uveli embargo na naftu i plin. Dodatno, sklon je vjerovati da je glavni razlog ovog rata to što je Putin napravio luđačku histeriju oko opasnosti Ukrajine za Rusiju. “Rat ide dosta šeprtljavo, ali sigurno je da mu nije uspjelo ono što je htio na početku. Sigurno je da se Ukrajina brani kako zna, ali da ne može pobijediti”, kazao je.

Misli da se NATO savez nije iskazao “jer je on obrambeni savez i ne može odlučiti da direktno intervenira dok ovaj luđak priča o nuklearnom naoružanju”, ali i da se trebala nametnuti zabrana letenja nad Ukrajinom. “To je nešto što bi značilo. Jedino što je zbilja uspjelo Rusima je da su u prvim danima neutralizirali zračne snage Ukrajine. Ali najveća stvar za Ukrajinu je da nije pukla po liniji Dnjepra”, dodao je.

Vjeruje i da bi se trebali malo izdignuti iz eurocentrične perspektive i osvijestiti da se takve ružne stvari događaju i drugdje.

Source link: slobodnadalmacija.hr