Olivera Zekić Danasu: REM nije Vučićev PR, vi ste PR opozicije

Foto: FoNet/ Nenad Ðorđević

Regulatorno za elektronske medije objavilo je saopštenje povodom emisije “Decenija vlasti”, emitovane na na N1 od 14-28. februara 2022., u kojem je, kako se navodi, vrednosna opredeljenost sadržaja u odnosu na Aleksandra Vučića izrazito nepovoljna i obeležena političkom netrpeljivošću i u celini se sastoji od političkih i moralnih diskvalifikacija.

Upitana da li ovakva reakcija REM-a, koji nije reagovao da gnusne diskvalifikacije oponenata vlasti na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, predstavlja PR predsedniku SNS-a, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić ocenjuje da smo se ovakvom vrstom pitanja predstavili kao PR opozicije.

– Serijal je emitovan tokom izborne kampanje, i samim tim mora da bude predmet našeg interesovanja. Ni na jednoj televiziji, od početka kampanje, do danas, ništa slično nije emitovano. Nije bilo emisije o Mariniki Tepić, Ponošu, Vladeti Jankoviću… U saopštenju smo ukazali na ton, na sliku, na manipulaciju, što nam i jeste posao, a da smo se bavili demantovanjem (na primer apsurdne tvrdnje da je Srbija u poslednjih deset godina osiromašila), ušli bi na teren politike, i moglo bi se reći da nekome radimo PR – navodi Zekić za Danas dodajući da PR „ostaje na nama“, a da će REM nastaviti da radi svoj posao.

REM je u svom saopštenju povodom emisije „Decenija vlasti“ istakao da je “vrednosna opredeljenost sadržaja u odnosu na Aleksandra Vučića izrazito nepovoljna i obeležena političkom netrpeljivošću i u celini se sastoji od političkih i moralnih diskvalifikacija”, te je na osnovu “tumačenja epizoda kroz širu prizmu značenja koju nudi audio-vizuelna prezentacija sadržaja, odnosno asocijativnim nizom audiovizuelnog izraza sa sopstvenim mataforičkim i simboličkim značenjem, kao i doslednim dramaturškim postupkom”, zaključio da su konkretni sadržaji “učinili više povreda odredbi koje uređuju ponašanje medija”.

TV N1 je saopštio da činjenice iznete u navedenim emisijama nisu osporene, te da mediji ne smeju da ignorišu činjenice da bi napravili lažnu jednakost između pojedinih lica. Suptilna analiza REM-a, asocijativne ravni i vrednosne opredeljenosti sadržaja, ipak, predstavlja pitanje ukusa i prava na mišljenje, a predmetna emisija nije prekršila niti jedan medijski propis ili primenjivi kodeks. Prema evropskim propisima, kao i propisima Republike Srbije, javno informisanje je slobodno i ne podleže cenzuri, te se ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija. TV N1 će dosledno ostati pri objektivnom i nepristrasnom pristupu, koji predstavlja prepoznatljivu odliku i ponos našeg izveštavanja. Izborne kampanje ne mogu biti izgovor za prekid bavljenja novinarstvom, kada bi, sudeći prema saopštenju REM, mediji trebalo da budu megafoni političkih partija.

Dodatno, sa radošću očekujemo nastup svih političkih aktera u našem programu, uključujući naročito predstavnike vladajućih stranaka, imajući u vidu da su jednaki uslovi za sve učesnike, fer i nepristrasna debata, uz istraživačko novinarstvo – suština naše programske opredeljenosti, zaključio je Uređivački kolegijum N1.

Source link: www.danas.rs