Vijest je potvrđena i iz Hrvatske narodne banke

Potvrđeno: HPB preuzima Sberbank

FOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

Sberbank u Hrvatskoj kupila je Hrvatska poštanska banka, a banku u Sloveniji preuzima Nova Ljubljanska banka, potvrđeno je večeras iz Sberbanka, HNB-a i Jedinstvenog sanacijskog odbora. Poslovnice će se otvoriti sutra, 2. ožujka, i normalno će poslovati, stoji u priopćenju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Nema nikakve disrupcije za depozite i klijente. Oni su sada dio etablirane, robusne i stabilne bankarske grupe”, navodi se još. Uprava je odlučila kako je prijenos vlasništva od javnog interesa Hrvatske i Slovenije kako bi se očuvala stabilnost gospodarstava tih zemalja.

“Djelovali smo da zaštitimo interes javnost i osiguramo financijsku stabilnost. Sve to učinjeno je bez korištenja javnih sredstava, tako da, ne samo da su zaštićeni klijenti Sberbanka već i porezni obveznici. Ovo je bila kompleksna, međunarodna grupa u kojoj je bilo izvanredne suradnje između vlasti na Europskoj i nacionalnoj razini što je još važnije u ovakvim vremenima”, kazala je čelnica Uprave Sberbanka Elke König.

O ovome se danas oglasila i Hrvatska narodna banka.

Kako navode, Jedinstveni sanacijski odbor donio je danas, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom kao nacionalnim sanacijskim tijelom, odluku kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb. Dodaju da je Europska komisija također potvrdila odluku o sanaciji koju će provesti HNB.

Od sutra poslovanje se normalno nastavlja

“Odlučeno je da se sanacija provede prodajom; novi vlasnik Sberbank d.d. postaje Hrvatska poštanska banka d.d. Hrvatska narodna banka po nalogu Jedinstvenog sanacijskog odbora prenosi 615.623 dionica koje predstavljaju 100% temeljnog kapitala Sberbank d.d. Hrvatskoj poštanskoj banci d.d.”, piše HNB u priopćenju.

“To znači, između ostalog, da će Sberbank d.d. od srijede biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i da će moći izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i bit će dostupni nakon isteka moratorija”, ističe se.

HNB naglašava da se nakon isteka moratorija za klijente Sberbank d.d. uklanja limit raspoloživog dnevnog iznosa od 7.280 kuna te da će biti omogućena i bez ograničenja sva plaćanja koja su tijekom moratorija bila obustavljena.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Proglašen dvodnevni moratorij

Podsjetimo, Hrvatska narodna banka javila je jučer da je za Sberbank d.d. proglašen dvodnevni moratorij, a građani mogu raspolagati sa 7280 kuna dnevno. Istoga dana pojavila se neslužbena informacija da bi Sberbanka mogla biti prodana u iduća dva dana.

Ta ruska banka među prvima se našla na udaru sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Source link: www.telegram.hr