Kamberi traži poštovanje rezultata referenduma Albanaca iz 1992.

Šaim Kamberi Foto: Lična arhiva

Predsednik Partije za demokratsko delovanje i donedavni narodni poslanik Šaip Kamberi pozvao je Albance da na „aktuelne izazove“ odgovore pravovremeno, bez odstupanja od referenduma o nezavisnosti tri opštine u Preševskoj dolini i njihovom pripajanju Kosovu, koji je održan na današnji dan pre 30 godina.

On je na svom Fejsbuk nalogu podsetio da se danas obeležavaju tri decenije od održavanja referenduma o nezavisnosti Bujanovca, Preševa i Medveđe, što je bila „kulminacija napora Albanaca u Preševskoj dolini“ u zaštiti njihovih individualnih i kolektivnih prava.

Referendum od 1. i 2. marta 1992. godine, ocenjuje Kamberi, nije samo referenca na neprihvaćanje, odbacivanje i politički otpor Albanaca, već i tačka susreta prošlosti s budućnošću, koja „oblikuje političku viziju kao vodič za interakciju i faktorizaciju“.

Hrabrost i mudrost svih muškaraca i žena koji su glasali na referendumu, dodao je, dali su smer istoriji političkog i društvenog pluralizma, „tako da se istorija ne ruga represivnom aparthejdu“ prema građanima koji neguju demokratiju, poštuju druge, traže jednakost ne manju od drugih, pravdu i slobodu.

Kamberi je mišljenja da čak i danas, u izbornom i kritičnom procesu političkog odlučivanja, kao društvo suočeno sa izazovima na koje treba pravovremeno reagovati s velikom odlučnošću, ta reakcija ne bi trebalo da bude udaljavanje „od referendumskih ciljeva i izvornih vrednosti“.

„Tridesetogodišnja žrtva je motivacija za otpor, organizaciju i mobilizaciju u beskompromisnoj bici za položaj Albanaca u Preševskoj dolini“, zaključio je Kamberi.

On je zahvalio svima koji su organizovali i koji su učinili da se „referendum ponosa“ dogodi. „Slava Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Bezrezervno do pobede!“ napisao je Kamberi i objavio fotografiju referendumskog glasačkog listića.

Source link: www.danas.rs