Đukanović i DPS ne žele da propuste da realizuju prilike koje su im se ukazale i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu, kaže Janjušević. Lider DPS-a više puta tokom trodecenijske karijere igrao na kartu “faktora mira i stabilnosti”, kojom je obezbjeđivao podršku Zapada za ostanak na državnim funkcijama

"Faktor mira" vladu bi da bira

Đukanović i njegova stranka ne žele da propuste priliku, Foto: Boris Pejović

Predlogom da se zbog ruske vojne invazije na Ukrajinu, umjesto manjinske vlade formira politička, Demokratska partija socijalista (DPS) i njen lider Milo Đukanović nameću sebe međunarodnim faktorima ne samo kao poželjne partnere, već i kao aktere koji su se konsolidovali u opoziciji i koji imaju ambiciju da budu ključni faktor u formiranju nove vlasti.

To je za “Vijesti” ocijenio programski direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević, rekavši da je očigledno da Đukanović i njegova stranka ne žele da propuste da realizuju prilike koje su im se ukazale i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu.

”Ovo je trenutak kad su se ta dva plana podudarila — na unutrašnjem imamo otežan proces formiranja manjinske vlade, kojim bi trebalo da ‘menadžerišu’ Građanski pokret (GP) URA i Socijalistička narodna partija (SNP), dok na spoljnom vidimo eskalaciju krize u Ukrajini. Definitivno je da će DPS to maksimalno iskoristiti. Danom okončanja konsultacija o mandataru, koje je s partijama vodio Đukanović kao predsjednik države, vidjelo se da on i DPS žele da se nametnu i pokažu inicijativu”, ističe Janjušević.

Iako je Đukanović prošle sedmice izjavio da je najrealnije da se postigne konsenzus o formiranju manjinske vlade, koju je predložila koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS), iz njegove partije preksinoć su, nakon okončanja konsultacija, poručili da je politička vlada, koji bi činile proevropske stranke, jedino rješenje krize vlasti uzimajući u obzir rat u Ukrajini.

Source link: www.vijesti.me